Број 23

ЛиБРЕ! број 23 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (19,7 MB) – 2.213×
Ћирилично издање (19,8 MB) – 1.002×

Реч уредника

Дан после

Сама чињеница да сада читате речи ЛиБРЕ! уредника, значи да смо преживели најављену катастрофу. То такође значи да је поново „Реч уредника” у множини а не у једнини као у прошлом броју.

Шок терапија која се огледала у најави катастрофе и гашења ЛиБРЕ! пројекта, имала је за циљ да мобилише све унутрашње и спољашње снаге да би пројекат опстао. Није био у питању прости трик као из бајке о чобанину који је завитлавао сељане вичући „Вук! Вук!”. Часопису су помоћ и реорганизација заиста били потребни. Захваљујемо се свима који су правилно разумели наш сигнал за узбуну и притекли у помоћ.

Да је враг однео шалу, срећом, схватили су и чланови редакције. Нисмо морали да се „продајемо” и да дозволимо да неко други управља часописом. Драстично смо подмладили уреднички тим и то сада даје резултате. Морамо јавно да се похвалимо да је цела редакција правилно схватила мобилизацију и допринела да нови број изађе у краћем року (због кашњења претходног броја) и никад лакше.

Жао нам је, ако смо некога разочарали нашом шок терапијом. Неки су нас већ прежалили, не верујући у жилавост пројекта. Било је и предлога да не излазимо редовно, месечно. До неког олакшања посла, барем привремено, морало је доћи. Пошто смо се морали нечега одрећи, одлучили смо да то буде еПУБ издање. То издање још увек није толико популарно да би много недостајало. Ово издање ћемо вратити кад дефинитивно будемо решили проблем графике и кад будемо решили проблем директног преузимања овог издања у мобилне телефоне.

Периодику излажења, једном месечно, не желимо да мењамо. Овај број доказује да је могуће опуштено са малом мобилизацијом испоштовати ову периодику. Продужење рока на двомесечник или још горе на излажење по принципу објаве „кад буде готово” није добро. Часопис мора имати дисциплину. Опуштен приступ не би донео ништа добро у будућности овог пројекта. Кашњења часописа била би све већа и на крају би се просто угасио.

Иако је реорганизација успела и сад се лакше дише, нисмо решили све проблеме. Ни после две године нисмо нашли решење ни заменика за јединог графичара у пројекту. Колико је опасно да пројекат има само једног уредника, толико је још већа опасност, имати само једног графичара. Без графичара који ће сложити ПДФ, џаба нам сви уредници, аутори и лектори. Овај један графичар не сме ни да се разболи ни да иде на годишњи одмор, а да не говоримо да нас напусти. Зато сад апелујемо на све који се бар мало разумеју у графику да нам се јаве и помогну. Учвршћивање те позиције је сад приоритет пројекта. Волонтерима у графици можемо понудити, за сада, обуку, праксу и потврду о волонтирању што може да им помогне у тражењу посла.

Поред графичара, који су нам тренутно приоритет, увек су добродошли нови аутори, али и сви они који прате новости о ФЛОСС-у, који би могли да буду дописници и јављају шта се ново дешава и шта је актуелно у овој области у свету и њиховом крају. Најбољи начин да ступите у контакт с нама, јесте преко наше већ познате интернет адресе libre [et] lugons [dot] org.

До читања.

ЛиБРЕ! тим


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.