Број 24

ЛиБРЕ! број 24 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (25,1 MB) – 2.427×
Ћирилично издање (25,0 MB) – 975×
еПУБ:
Латинично издање (1,6 MB) – 364×
Ћирилично издање (1,6 MB) – 297×

Реч уредника

Професионална употреба ФЛОСС-а

Пред вама је двадесет четврти, помало јубиларни број ЛиБРЕ! часописа. Ово значи да се дружимо већ пуне две године. Надамо се да вам нисмо досадили. Овом двадесет четвртом броју нису ишли на руку силни протекли празници, који су утицали да овај број мало касни. Извињавамо се због тога.

Тема овог броја је професионална употреба ФЛОСС-а. Мишљења смо да је то прави пут за популаризацију ФЛОСС-а. У данашњем свету новац је највећи мотиватор. За разлику од кућног корисника, фирме не смеју да користе пиратски софтвер. У овом броју показујемо како фирму опремање једног рачунара основним власничким софтвером кошта око 650 евра, што значи да постоји 650 разлога за прелазак на ФЛОСС решење. Чак и кад власник фирме унајми стручно лице за имплементацију ФЛОСС-а, то га неће коштати као лиценце за еквивалентни власнички софтвер.

Ми који одавно користимо ФЛОСС, знамо да ФЛОСС решења барем у обичним канцеларијским пословима могу успешно да замене власничке софтвере. Кроз серију презентација Привредна комора Београда покушава привреднике да упути у употребљивост ФЛОСС-а у пословном окружењу.

Тренд штедње уз помоћ ФЛОСС-а су усвојиле или усвајају администрације европских земаља. Ако то могу они који су много богатији од нас, требало би да и ми размислимо о уштедама кроз ФЛОСС. И није само штедња мотив за прелазак на ФЛОСС, већ и скора потреба комуникације са развијеним светом који убрзано прелази на отворени документ као стандардни електронски документ.

Прелазак фирми на ФЛОСС решења отвара могућност покретања бизниса на бази ФЛОСС-а. О томе говори наш нови серијал „Ваш посао, <ем>опен-соурце посао”. ФЛОСС јесте бесплатан, али секундарни домени ФЛОСС-а (услуге, едукација, имплементација и друго) могу да се наплате јер ће увек бити оних који више воле да плате, него да уче. Ово отвара простор за развој ИТ индустрије на ФЛОСС основама, што као разултат даје нови замајац предузетништву и новом запошљавању.

До сада је било покушаја појединаца који су своје рачунаре на послу опремали ФЛОСС-ом да би ускладили са оним на чему раде код куће. Логичнији је пренос ФЛОСС-а са посла на кућне рачунаре који би био условљен завршетком неких послова код куће или просто због вежбања рада на ФЛОСС-у због постизања веће ефикасности на послу.

Много је разлога зашто популаризација ФЛОСС-а треба да буде првенствено усмерена према привреди а не према појединцима, зато ће ЛиБРЕ! све више свој садржај усмеравати ка правним лицима и указати им како се ФЛОСС може употребити у пословне сврхе.

Овога пута, за крај, осим стандардног позива ауторима и графичарима да нам се придруже, упућујемо позив и програмерима да нам се придруже. Формирамо ЛиБРЕ! развојни тим. За почетак ћемо направити ЛиБРЕ! Андроид апликацију и уредити нашу интернет инфраструктуру, али ко зна – можда тај развојни тим почне да ради и за трећа лица. За контакт, примедбе и предлоге користите нашу, већ познату, интернет адресу libre [et] lugons [dot] org.

До читања.

ЛиБРЕ! тим


350 thoughts on “Број 24

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.