Број 28

ЛиБРЕ! број 28 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (25,1 MB) – 2.040×
Ћирилично издање (25,1 MB) – 920×
еПУБ:
Латинично издање (1,4 MB) – 360×
Ћирилично издање (1,4 MB) – 294×

Реч уредника

Повратак енергије

На почетку морамо прво да се извинимо због закашњења овог броја. Комерцијални часописи нити се извињавају за кашњење, нити објашњавају због чега је до њега дошло. Њихови читаоци очекују нови број сваког месеца и на време, и не занимају их разлози кашњења. ЛиБРЕ! има обавезу да се извини и да објасни кашњење, јер то занима чланове заједнице. Чланови наше заједнице нису само наши читаоци него практично – породица. Породица чији појединци нису само пуки читаоци, него се по потреби и жељи укључују у активно креирање овог пројекта. Из тих разлога, добра комуникација са нашим читаоцима од кључне је важности.

Кроз ова наша објашњења разлога кашњења, осликава се не само стање у пројекту, него и у самој заједници, што ако се правилно разуме, може да доведе само до побољшања стања. Овог пута постоји више фактора за кашњење броја. Можда је најважнији фактор пад енергије који је захватио целу заједницу слободног софтвера, и то не само у Србији него и у региону, па самим тим и овај пројекат. Замор материјала старијих (по стажу) чланова редакције, слабија комуникација и дезорганизација млађих чланова редакције, довела је до пада продуктивности. Оно што смо завршавали за петнаест дана, сад нам је за то требало месец дана. До додатног опуштања је дошло јер смо унапред планирали да каснимо седам дана због BalCCon-a 2k14 чије се одржавање поклопило са нашим уобичајеним термином објављивања новог броја (прва недеља у месецу). Ово планирано кашњење се поклопило и са септембарским испитним роком, тако да смо са планираног прешли и на непланирано кашњење.

Питање је када ћемо надокнадити оволико кашњење и поново се врати у стандардни ритам месечног изласка часописа. Једно је добро, да се енергија полако вратила у заједницу и пројекат. За то је, пре свега, заслужан BalCCon 2k14.

Одлука да занемаримо све обавезе, да као редакција и појединци што масовније учествујемо на овогодишњем BalCCon-у, била је добра. Захваљујемо се организаторима што су нам то и омогућили. И поред тога што смо унапред знали да смо као редакција потпуно неспремни да овако велики догађај професионално новинарски сервисирамо, само учешће је било јако корисно. Нико у редакцији ЛиБРЕ! није професионални новинар који би могао да се у тренутку снађе и направи прави интервју са обичним пролазником, а камоли са људима као што су Мич Алтман или Бернард Фикс који знају шта је прави интервју и када професионални новинар прилази неспреман за интервју. Чак и школовани новинари испадају смешни ако нису припремљени за разговор. Редакцији ЛиБРЕ! је додатно било тешко да спреми „новинаре“ јер већина никад није ни била на овако великом догађају и нису могли ни да замисле шта их тамо чека. Зато је ово искуство непроценљиво.

Не само да смо заказали као новинарски сервис BalCCon-а, него смо пропустили и прилику за бољу промоцију часописа. Имали смо у плану да поставимо штанд часописа са пригодним материјалом, али га нисмо реализовали због слабе организације, незнања и недостатка новца. Сама презентација је дело више појединца а не организације читаве редакције. Потонуће до самог дна, тотални фијаско, понекад и није тако лош положај. Бар имамо чврсто дно од којег можемо да се одгурнемо и почнемо да испливавамо на површину. Уз то BalCCon са својом енергијом, прави је додатни балон који враћа енергију и може да помогне да брже испливамо ако се чврсто ухватимо за њега. Сад је само битно да направимо добру анализу и кренемо у правом смеру.

BalCCon не враћа енергију само пројекту, него и целој српској заједници. У условима недостатка енергије у самим заједницама, увоз енергије из иностранства је непроценљив.

BalCCon је недвосмислено показао да ФЛОСС филозофија није мртва, како је то изгледало у последње време. Вести са оптужбама да Каноникал вуче Убунту ка комерцијалном софтверу, повратак минхенских рачунара на Виндоуз, смањење активности у локалним ФЛОСС заједницама, проблеми са хостингом Убунту-рс и нешто раније Archlinux-rs, фактори су који су трошили домаћу ФЛОСС енергију. Хвала ЛУГоНС-у, а посебно Милошу Красојевићу што су организовали овај конгрес и донели нову ФЛОСС енергију у Србију.

ЛиБРЕ! иде даље са новом енергијом. Позивамо све оне који осећају прилив ове нове енергије да нам се јаве на нашу, већ познату адресу електронске поште libre [et] lugons [dot] org.

До читања

ЛиБРЕ! тим


2 thoughts on “Број 28

  • Avatar
    29.09.2014 at 19:25
    Permalink

    Odlican broj i dosta lepih i korisnih informacija.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.