Број 37

ЛиБРЕ! број 37 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
[ddownload id=“6730″ text=“Латинично издање“] ([ddownload_filesize id=“6730″]) – [ddownload_count id=“6730″]×
[ddownload id=“6731″ text=“Ћирилично издање“] ([ddownload_filesize id=“6731″]) – [ddownload_count id=“6731″]×
еПУБ:
[ddownload id=“6732″ text=“Латинично издање“] ([ddownload_filesize id=“6732″]) – [ddownload_count id=“6732″]×
[ddownload id=“6733″ text=“Ћирилично издање“] ([ddownload_filesize id=“6733″]) – [ddownload_count id=“6733″]×

Реч уредика

Три године после

ЛиБРЕ! часопис је напунио пуне три године постојања. За те три године објавили смо тридесет шест редовних бројева у стандардном ритму један број месечно и без двоброја (летњих пауза). Редовност излажења сматрамо нашим највећим успехом. Поред тога смо објавили један пробни број (број 00) и један специјал о Скрајбусу.

Обрадили смо преко двеста шездесет различитих тема о слободном софтверу у преко четири стотине чланака. Преко педесет аутора су учествовали у реализацији ових бројева као стални или повремени сарадници. У временима кад кохерентна српска заједница заправо не постоји, нарочито смо поносни на то да смо макар око овог пројекта успели да окупимо већи број људи да заједно раде.

Повремено смо наше читаоце обавештавали о нашим проблемима с циљем одржавања виталности овог пројекта. Хвала још једном свима који су правилно схватили наше апеле. Наши аларми нису били безразложни. Помоћ нам је била потребна; без ње овај пројекат би опстао још неко време, али је питање да ли би доживео трећу годишњицу.

Из године у годину се понавља иста ситуација да су нам месеци мај и јуни најтежи период. То је период пред годишњи одмор, период најважнијег студентског рока – јунског рока и краја школске године. Тад смо сви прилично заузети приватним обавезама и извињавамо се читаоцима због мало лошијег квалитета и кашњења прошлог, тридесет шестог броја.

Овај број реализујемо у помало убрзаном режиму и унапред се извињавамо ако нисмо успели да постигнемо наш стандардни квалитет. Овим бројем улазимо у нашу четврту годину. Имамо много планова како да унапредимо овај пројекат. Још увек се бојимо да гласно проговоримо о свим плановима да нам се не би изјаловили. Покушаћемо да искористимо летњу паузу да мало конкретизујемо идеје како бисмо могли најесен да их промовишемо.

Наш конкурс за нове сараднике је константно отворен. Свака помоћ је добродошла. Успевамо да одржавамо часопис, али смо у мањку људи за одржавање секундарних делова пројекта: веб-презентација, Фејсбук страна, Твитер и Гит пројекти. Иако су то споредни делови пројекта, врло су важни за његову презентацију. Овако запуштени ови делови пројекта дају лошу слику о самом часопису, који и сам почиње да изгледа запуштено. Позивамо све заинтересоване који мисле да могу да нам помогну да се јаве на нашу већ познату адресу електронске поште – libre [et] lugons [dot] org.

До наредног броја,

ЛиБРЕ! тим