Број 38

ЛиБРЕ! број 38 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (18,8 MB) – 1.388×
Ћирилично издање (18,9 MB) – 631×
еПУБ:
Латинично издање (1,7 MB) – 205×
Ћирилично издање (1,8 MB) – 170×

Реч уредника

Паклено лето 2015. и Балкон

Преживели смо једно од најпакленијих лета до сада. Чак и најстарији чланови редакције се не сећају лета са оволиким бројем тропских дана са температуром изнад тридесет пет степени у хладу. Временске прилике су заиста биле паралишуће. У таквим условима, нормалан човек, само мисли како да побегне и расхлади се у некој води (реци, језеру, мору или лавору).

Није тајна да часопис сваке године у летњем периоду има проблема. Годишњи одмори, распуст, висока температура, доводе до тога да се редакција мало „разбежи“ и да не можемо да функционишемо на уобичајни начин. Можда нам је требало много времена (три године) да схватимо али научили смо лекцију. Летње време је време за објављивање већ припремљених серијала (специјалних издања часописа) а не за редовне бројеве. Специјална издања захтевају много мање људи од редовних бројева, и даље дају утисак да часопис функционише, корисни су јер обухватају серијале који су објављивани у више редовних бројева па корисник има на једном месту заокружене најважније теме које је часопис објављивао.

Летњи период не утиче само на редакцију. По статистици преузимања часописа се види да је у том периоду и мање читалаца. Све то указује на неопходност промене политике часописа у овом периоду.
Ове године овај двоброј је преседан за часопис. Од следеће године то ће бити уобичајна пракса. У летњем периоду ћемо објављивати један двоброј а празнину ћемо попунити са специјалним бројем.

Срећа за часопис а такође и за целокупну заједницу слободног софтвера у Србији је што након овог, опуштеног, летњег периода је организован Балкон (BalCCon – Балкански компјутерски конгрес). То је догађај који има исти значај за заједнице слободног софтвера као Егзит (EXIT) за рокере или Гуча за фолкере. Можда тога још нисмо свесни али то је заиста тако. Овај догађај враћа снагу, енергију и веру у слободни софтвер и да оно што сви заједно радимо има смисао на светском нивоу.

Балкон је вршњак ЛиБРЕ! часописа и пролази кроз исте развојне фазе као и часопис. Прве године је био срећан само зато што је успела организација. Друге године је био срећан што је успео да понови успех. Трећа година је преломна, тек сад могу да се уоче недостаци, да се подвуче црта и исправљају све грешке које се понављају из године у годину. Радни наслов „Трећа срећа“ управо одсликава право стање и ако доживи (немамо разлога да у то сумњамо) четврто издање то неће бити плод среће него промишљених правих акција који су плод стечених искустава и исправљања свих дотадашњих грешака.

Време је сад да сви прихватимо Балкон као наш Егзит и Гучу. За такав догађај треба се припремати целе године и то не само као организатор (унапредити организацију свако према својим могућностима а у координацији са главним организаторима), већ и као посетилац. Ако већ не можемо помоћи саму организацију догађаја, сви можемо да се припремимо, да платимо улазницу и на тај наћин финансијски помогнемо организацију следећег Балкона.

Срећа ће помоћи „Трећој срећи“ да протекне у најбољем реду. На нама је да се тамо окупимо и у директним сусретима разменимо мишљења као све унапредити и тако да вратимо мало пољуљану енергију у пројекат слободног софтвера у Србији. Доказали смо да квалитетних појединаца и појединачних пројеката имамо, само треба да унапредимо организацију свега и више радимо тимски. Досадашње искуство показује да појединачни наступи нису довољни за постизање било каквог циља. За боље разултате потребан нам тимски дух.

Развијајмо тимски дух и у области која није плодно тле за тимски дух. Програмери су познати као јаки индивидуалци. Са друге стране слободан софтвер захтева тимски рад. Конгреси попут Балкона су идеална места да се индивидуалци удруже и развију тимски дух у интересу свих. Видимо се на Балкону, после нам можете писати ваше утиске са њега на нашу већ познату адресу libre [et] lugons [dot] org.

До следећег броја

LиБРЕ! тим


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.