Број 39

ЛиБРЕ! број 39 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
[ddownload id=“6722″ text=“Латинично издање“] ([ddownload_filesize id=“6722″]) – [ddownload_count id=“6722″]×
[ddownload id=“6723″ text=“Ћирилично издање“] ([ddownload_filesize id=“6723″]) – [ddownload_count id=“6723″]×
еПУБ:
[ddownload id=“6724″ text=“Латинично издање“] ([ddownload_filesize id=“6724″]) – [ddownload_count id=“6724″]×
[ddownload id=“6725″ text=“Ћирилично издање“] ([ddownload_filesize id=“6725″]) – [ddownload_count id=“6725″]×

Реч уредника

Смисао пројекта ЛиБРЕ!

Одржавање часописа о слободном софтверу је претежак посао да би се радио само за своју душу. Као и сваки часопис, ЛиБРЕ! се прави за читаоце. Код комерцијалних часописа економска добит је основно мерило смисла даљег опстанка. Читаоци куповином часописа показују колико им је стало до њега, колико цене екипу која га уређује и потврђују квалитет његових чланака. Сваки часопис има своју рачуницу која говори који је критичан тираж испод којег часопис није економски исплатив. Ако дође до пада тиража испод критичне цифре, време је за промене у уређивачкој политици како би се подигао тираж. У противном, комерцијални часопис се гаси. Промена уређивачке политике почиње од уштеда да би постојећи тираж покрио трошкове увођења новина које ће повећати тираж.

Као и сваке године, ЛиБРЕ! је у септембру поново упао у опасну летаргију. Оправдани нерад у летњем периоду се сваке године прелије и на септембар. Док се поново аутори активирају, прође читавих месец дана. Прошле године из летаргије смо се извукли јавним „кукањем” и то су нам многи читаоци замерили. Упркос томе, вапај је уродио плодом. Стари аутори, који су се уљуљкали, нашли су се прозваним и активирали су се. Поред њих часопис је добио и неколико нових аутора.

Ове године нам је „забрањено” да кукамо. Надамо се да ће само подсећање на прошлу годину бити довољна прозивка за старе ауторе да се поново активирају. Много опасније за пројекат је ћутање читалаца. Часопис касни скоро месец дана, а нема никакве реакције читалаца. Статистика преузимања је на неки начин за нас еквивалент тиражу, али не даје праву информацију као тираж. Никоме не пада на памет да више пута купује исти број часописа. Код слободног преузимања појединац може неограничен број пута да преузме број јер га то ништа не кошта, тако да та статистика може да вара. Такође, због тога што читалац не даје ништа за узврат, може да преузме часопис иако га уопште не интересује, тек да задовољи знатижељу.
Статистика преузимања даје премало информација о пожељности, занимљивости и квалитету часописа. Непостојање повратне информације од читалаца, у било ком облику, доводи у питање сврху рада. Упркос свим нашим апелима, кроз Реч уредника, да нам читаоци пишу и да нам пренесу своје утиске, добре и лоше, повратну информацију нисмо добили. Ћутање читалаца оставља нас у дилеми, да ли нас неко уопште чита, вреди ли се уопште трудити убудуће?

Екипа часописа за сада не размишља да одустане од рада. Оваква ситуација без повратне информације ипак одузима енергију и ентузијазам. Ако ускоро не добијемо повратну информацију, не само да нећемо знати шта треба поправити да бисмо постали бољи, него ће чак бити доведен у питање смисао даљег рада.

У часопису све чешће пишемо да слободан софтвер није бесплатан. Да будемо још прецизнији, можда у новцу не кошта ништа, али постоји интеракција свих у слободном софтверу и ако желите нешто боље, морате потрошити мало свог слободног времена да бисте то добили. Пошто време није бесплатно, ни слободан софтвер није бесплатан па ни пројекти слободног софтвера као што је ЛиБРЕ! часопис. Не треба „узети здраво за готово” да ЛиБРЕ! постоји, јер то зависи од енергије у пројекту. Само повратна информација може да повећа ову енергију. Зато не будите лењи и дајте нам ту повратну информацију писмом на нашу већ познату адресу електронске поште libre [et] lugons [dot] org. Хвала унапред!

До следећег броја,

ЛиБРЕ! тим