Број 42

ЛиБРЕ! број 42 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (16,5 MB) – 1.264×
Ћирилично издање (16,5 MB) – 540×
еПУБ:
Латинично издање (1,2 MB) – 238×
Ћирилично издање (1,2 MB) – 217×

Reč urednika

Зашто бисте желели да будете део ЛиБРЕ! тима?

Пошто нам је ово прво издање ове године, желели смо да поделимо са вама своја осећања и радост радећи на овом пројекту. Због тога вас позивамо да нам се придружите у креирању квалитетнијег садржаја о слободном софтверу на нашем језику и на нашим просторима.

Доста је времена прошло од нашег нултог броја. Они који нас од тада читају се сећају да смо направили доста промена што у дизајну, што у политици лекторисања текстова и у промени рубрика. Можда смо негде погрешили, али смо спремни да се мењамо ако нам укажете на грешке.

Оно што се није променило и што се никада неће променити јесте лепота рада у овом пројекту која нас окупља.

Мало је рећи да се сарадници у овом пројекту веома добро забављају. Поред тога, уче много нових ствари из турског).

Поред тога, неки су имали прилику да науче како се прави часопис и како се користе Скрајбус (енг. Scribus) и Сиџил. Неки су научили програмирање, а неки су знање из програмирања применили. Једни су научили да користе Вики, а други су научили да воде тим и да организују састанке. Можемо да констатујемо да ћемо остати у сећању сваком нашем сараднику који више не ради у пројекту.

Стигла су нам електронска писма од вас. Свако смо прочитали са пажњом. Неки су рекли да би желели да се придруже пројекту, али да сматрају да је још рано и да немају довољно знања. А ко има довољно знања? Има места за свакога. Ми не мислимо да смо најпаметнији и нама значи свака помоћ. Ми се учимо међусобно и свако од нас је добар у различитим областима. Трудимо се да увидимо квалитете. Поред тога, ово није радно место, не тражимо да учитате картицу, нити вам меримо радни учинак. Ми сматрамо да свако треба да буде господар свога времена и да време организује онако како мисли да је најбоље. Неки су научили да се боље организују радећи у пројекту. Ми кажемо: „Уложите времена колико желите.”

И на крају, нисте ви ни премлади ни престари. Сматрамо да никад није прерано ни прекасно. Код нас су сарадници основци и средњошколци, студенти и професори. Неки наши сарадници ће још мало па у пензију (ону формалну).

Ми верујемо у једнакост. Нама је свако важан и ми се радујемо вашим критикама и вашим похвалама.

ЛиБРЕ! тим вас позива да се укључите у активни развој јединог часописа о слободном софтверу у региону.

Pišite nam na имејл адресу i kontaktirajte nas preko Фејсбука i Твитера. Можете нас посетити и на ИРЦ-у на каналу #floss-magazin на серверу irc.freenode.net

Do sledećeg broja,

ЛиБРЕ! тим