Број 44

ЛиБРЕ! број 44 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (23,8 MB) – 1.313×
Ћирилично издање (23,8 MB) – 533×
еПУБ:
Латинично издање (1,6 MB) – 233×
Ћирилично издање (1,6 MB) – 210×

Реч уредника

Потребна нам је ваша помоћ

У овом броју ћете приметити мањак текстова. Имамо листу шта бисмо желели да пишемо, али немамо ауторе који би то писали. Због овога се будућност часописа доводи у питање. Заједница окупљена око слободног софтвера у региону је врло слаба. Разлог томе, верујемо, лоши су економски услови али и одлив мозгова због истих тих услова. Наша редакција је јако скромна и у сваком броју можете видети колико аутора пише за часопис. Број је врло мали па и то, у неку руку, говори о стању у редакцији.

Због овога позивамо све заинтересоване да нам се јаве на електронску пошту libre [at] lugons.org и да дају свој допринос у писању текстова за часопис. Ми ћемо се потрудити да текстове лекторишемо и да их објавимо са квалитетном графиком. Учешће у ЛиБРЕ! пројекту може вам помоћи приликом тражења посла као добра ставка у вашој биографији, поготово јер је часопис могуће бесплатно преузети са интернета и тиме је омогућен преглед онога шта сте писали. Такође, добићете искуство у раду у тиму и видећете процес како се прави један часопис. Морамо да нагласимо да не прихватамо већ објављене текстове на блоговима и сличним медијима јер онда часопис губи своју сврху.

Ако сте заинтересовани да пишете, али немате идеју шта бисте могли да пишете, јавите нам се и пронаћи ћемо добру тему која одговара вашем знању и искуству. Кроз нашу редакцију су прошли људи различитих година, од основаца до људи са искуством у индустрији преко десет година. Због овога ћете имати прилику да се дружите са различитим генерацијама и тиме се приближите различитим начинима размишљања. Морамо да нагласимо да је стање у редакцији критично и да нам је сва помоћ потребна у писању текстова. Молимо вас да будете стрпљиви приликом јављања јер, због малог броја активних људи у пројекту, процес одговарања на мејлове може потрајати. Немојте да вас то обесхрабри. За пројекат је потребно да издвојите врло мало времена месечно. Да би се написао текст од око четири хиљаде речи о теми коју познајете, потребно је око два сата, и то је сасвим довољна количина времена коју би требало да издвојите током једног месеца. Тих ваших два сата пројекту значи много а и многима који часопис читају.

Анкета за читаоце

Како бисмо побољшали наш маркетинг, молимо вас да одговорите на питања у анкети коју смо поставили јавно. Одговори ће нам помоћи да боље искористимо могућности друштвених мрежа и осталих канала комуникације како бисмо унапредили наш маркетинг и тиме дошли до нових читалаца и до нових сарадника у пројекту.

Анкету можете пронаћи на следећем линку: http://j.mp/1SHMtaV

Ако желите да нам укажете на то коју рубрику волите и шта бисте волели да читате, имамо још једну анкету коју можете погледати на следећем линку: http://j.mp/25Cl3dL

НАПОМЕНА: Анкете су постављене на Гугловој платформи. Морамо да нагласимо, као часопис који промовише слободан софтвер, да не знамо на који начин се обрађују и чувају подаци у базама података у Гуглу. Позивамо читаоце да нам укажу на слободну алтернативу. Анкета је анонимна до те мере да не тражи личне податке, али постоји могућност да Гугл прикупи информацију о ИП адресама и сличним подацима. Подаци прикупљени овом анкетом ће бити објављени јавно.

До следећег броја,

ЛиБРЕ! тим