Број 45

ЛиБРЕ! број 45 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (23,5 MB) – 1.774×
Ћирилично издање (23,3 MB) – 745×
еПУБ:
Латинично издање (1,4 MB) – 408×
Ћирилично издање (1,4 MB) – 305×

Реч уредника

ЛиБРЕ! на одмору

Дужни смо нашим читаоцима да објаснимо зашто Часопис није излазио три месеца. После пуне четири године редовног излажења Часописа дошло је до засићења. Сви су се помало уморили – и аутори, и људи у припреми, али и читаоци. Наши апели да добијемо што више повратних информација од читалаца нису довели до неког већег одзива. Чак је и број преузимања бројева опао.

Кад нема других подстицаја који пуне „батерије”, пауза је једино право решење. Једино пауза може да доведе до тога да се сви ужелимо новог броја ЛиБРЕ! часописа. Само, са паузама треба бити опрезан. Трајање паузе мора бити тачно дозирано – да створи жељу за новим радом и новим читањем, а да не постане предугачка па да сви испаднемо из ритма рада а читаоци нас отпишу и забораве.

Наша пауза је потрајала три месеца. Само време ће показати да ли је била довољно дугачка да испуни своју сврху пуњења „батерија”, или је била предугачка па нас је потпуно избацила из колосека. Сада је пред вама четрдесет и пети број Часописа, који је редовно требао изаћи почетком маја. Овај број је добрим делом био припремљен пре паузе тако да није било сувише проблема са његовим издавањем након ње. Тек наредни број ће показати праву слику о томе колико је пауза оставила негативног трага на Часопис.

Рестарт ЛиБРЕ! пројекта ће засигурно донети неке новине у будућности. Скромне повратне информације од наших читалаца које смо скупили у међувремену кроз анкете на друштвеним мрежама, путем електронске поште и на друге начине, дале су нам смернице шта треба поправити. Засада нећемо откривати све планове и новине којима желимо да унапредимо Пројекат. Не радимо то због тога што је то нека велика тајна, него зато што не желимо да се залећемо са обећањима па да се накнадно испостави да нисмо у стању да их остваримо и да испаднемо лажови и непоуздани.

За ове четири године постојања Часописа сакупила се озбиљна библиотека знања. Једна од откривених мана Пројекта је то да је ову библиотеку јако тешко претраживати. Форма часописа има много својих предности али и једну велику ману. Кад-тад сваки часопис заврши у канти за смеће а са њим и информације, које не застаревају тако брзо као часопис у целини. У наредном периоду морамо наћи начин да ову библиотеку понудимо нашим читаоцима у таквој форми да им буде што доступнија и лакша за претраживање. Наш циљ је да сачувамо и учинимо доступнијим информације из већ објављених часописа, да не би делиле судбину самог часописа у којем су објављене. Надамо се да ћемо имати довољно људи и енергије да овај план спроведемо у дело.

Кључно за успешан рестарт ЛиБРЕ! пројекта биће оснаживање ЛиБРЕ! заједнице окупљене око овог пројекта, јер знамо да је заједница сама срж слободног софтвера. Заједница без слободног софтвера може да опстане али обрнуто никако. Судбина скоро свих локалних заједница окупљених око слободног софтвера у нашем региону је све неизвеснија. Било да су организоване територијално или око неког пројекта, активност им се све више смањује. ЛиБРЕ! пројекат, као интернет пројекат није територијално ограничен. Такође, тематика Часописа обухвата сваку активност око слободног софтвера. Овде видимо прилику за отварање снажне виртуалне заједнице слободног софтвера.

До сада смо звали само „специјалце” (ауторе, лекторе, дизајнере, графичаре), а сада желимо да зовемо све заинтересоване за слободан софтвер да нам се јаве да се дружимо, решавамо проблеме, пишемо часопис, промовишемо пројекте, организујемо окупљања и све друго што нам може пасти на памет. Засада нам се јавите на нашу већ познату адресу електронске поште libre [et] lugons [dot] org или дођите на наш ИРЦ канал #floss-magazin на ирц.фрееноде.нет. У будућности ћемо отворити и друге канале комуникације како нам буду потребни.

До следећег броја

ЛиБРЕ! тим