četvrtak, 23 maja, 2024

Broj 46

LiBRE! broj 45 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“8457″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“8457″]) – [ddownload_count id=“8457″]×
[ddownload id=“8456″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“8456″]) – [ddownload_count id=“8456″]×

Reč urednika

Promene

Velika pauza donosi velike promene. Danas kada se navršava tačno pet godina od ideje za pokretanje časopisa, sa ponosom možemo da vam predstavimo 46. broj Časopisa, uz koji dolaze radikalne promene.

Sa pogledom na prošlost, moramo priznati da je statistika koja se krije iza ovih pet godina zaista zadivljujuća. Preko šezdeset autora je učestvovalo u realizaciji 46 brojeva kao stalni ili povremeni saradnici, a u tim brojevima je obrađeno preko trista različitih tema o slobodnom softveru. Ove činjenice nam nisu dozvolile da odustanemo u momentima kada je dalji nastavak rada Časopisa doveden u pitanje. Probleme kroz koje smo prošli u prethodnoj godini ostavljamo iza sebe, i optimističnim korakom nastavljamo dalje. Ponosni svim dosadašnjim uspesima Časopisa i ohrabreni podrškom naših čitalaca, uveli smo određene promene koje će održati Časopis aktivnim sigurno još pet godina, a nadamo se i više.

Najznačajnija novina je definitivno još jedan oblik LiBRE! časopisa – na dobro poznatoj adresi libre.lugons.org se nalazi LiBRE! blog. „Da li LiBRE! treba da postane blog?” – pitanje je koje se od samog početka Časopisa provlačilo kroz redakciju. Nakon pet godina to se desilo; redakcija je došla do zaključka da je to najefikasniji način da se čitaocima omogući pristup riznici znanja sačuvanoj u prethodnim brojevima. Ovaj potez je povukao sa sobom ostale promene. Ako ste primetili da su vam članci poznati, razlog tome je novi način objavljivanja. Svaki članak pre nego što se pojavi u pdf izdanju Časopisa premijerno će biti objavljen na njegovom sajtu. Postavlja se pitanje čemu onda dalje objavljivanje novih brojeva Časopisa. Nismo želeli da se odreknemo prednosti koje nam takvo izdanje pruža, ali pre svega smo rešili da ostanemo dosledni formi koja nas prati od samog početka i čini jedinstvenim.

Naredni broj će biti objavljen tek kad se prikupi dovoljan broj tekstova, što će izazvati određene varijacije u periodici izlaženja. Periodika objavljivanja Časopisa zato postaje neodređena, a novi broj će izlaziti kao presek tekstova već objavljenih na sajtu. Posrednički format za mobilne uređaje kakav je ePUB je izgubio svoj smisao, tako da od ovog broja, ePUB izdanje Časopisa više neće postojati.

Takođe, radikalne promene se mogu primetiti u funkcionisanju LiBRE! tima. Oslobađanjem pritiska koje je sa sobom nosila obaveza objavljivanja novog broja jednom mesečno, nadamo se da ćemo privući nove članove u naš tim. Projekat postaje manje zahtevan za sve njegove članove, što pruža mogućnost dužeg rada na člancima, a samim tim i povećanje njihovog kvaliteta.

LiBRE! projekat će ovime dosta usporiti, ali to će mu pružiti mogućnost da se posveti ostalim bitnim segmentima. Pored povećanja kvaliteta tekstova objavljenih u Časopisu, jedna od glavnih težnji biće povećanje uticaja u regionu. LiBRE! kao regionalni projekat će pokušati ubuduće da što više prikaže stanje slobodnog softvera i dešavanja u regionu, što se može već videti u ovom broju člankom koji analizira stanje slobodnog softvera u Bosni i Hercegovini. Nastaviće se sa objavljivanjem starih tekstova; određen deo biblioteke znanja je već dostupan na sajtu, a u narednom periodu možete očekivati postepeno objavljivanje i ostatka tekstova.

Do sledećeg broja,

LiBRE! tim