ponedeljak, 22 jula, 2024

Broj 47

LiBRE! broj 47 Naslovna stranica
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“9494″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“9494″]) – [ddownload_count id=“9494″]×
[ddownload id=“9495″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“9495″]) – [ddownload_count id=“9495″]×

 


Reč urednika

Odgovor je važan

Prošlo je tri meseca od objavljivanja prošlog broja. Iz našeg ugla ova razlika između dva broja je pomalo velika. Iako nam nije bila namera da toliko vremena protekne do novog broja, ipak smo na kraju, kad je trebalo da se presudi da li je bitniji kvalitet ili trenutak objavljivanja, ostali verni zacrtanom cilju. Zato ćete u ovom broju naići na veći broj raznovrsnih tekstova i poprilično smo sigurni da će čitaoci svih profila, i početnici i profesionalci, naći bar jedan interesantan članak, a verovatno i više od jednog.

Kao glavni cilj ostaje nam zacrtan podsticaj i promocija slobodnog softvera kod nas i u regionu. Pošto je i sam Časopis projekat zajednice, potpuno smo svesni važnosti odgovora koji jedan projekat očekuje od zajednice. Zato želimo da podsetimo naše čitaoce da se sudbina ovog projekta kao i svih drugih projekata slobodnog softvera nalazi u njihovim rukama. Moć korisnika slobodnog softvera se ne nalazi samo u mogućnosti da on svojim tehničkim znanjem učestvuje u projektu, već se njegova moć može izraziti kroz jednostavan odgovor autoru projekta. Odgovor je važan jer on ima mogućnost da promeni tok projekta. Nemojte da vas vaš nedostatak tehničkog znanja zaustavi u tome da predložite nekakve promene timu koji radi na razvoju određenog softvera ili na održavanju projekta kao što je LiBRE! časopis.

Na samom početku projekta odgovor zajednice je najbitniji i može najviše da utiče na dalji razvoj, a u ovom broju imamo čast da vam predstavimo nedavno objavljenu linuks distribuciju Ekvilibrijum. Ova distribucija računa na odgovor zajednice. Mi kao časopis smo se potrudili da je što pre prikažemo čitaocima, a na vama ostaje da učestvujete u stvaranju puta kojim će se razvijati. Pored ovog projekta opet ćemo se osvrnuti, uz malo detaljniji opis nego ranije, na jednu od najpoznatijih konferencija u regionu Dors/Cluc, kojoj je ovo impresivno dvadeset četvrto održavanje, a ove godine je član redakcije prisustvovao jednoj od najpoznatijih evropskih konferencija FOSDEM, tako da vas očekuje izveštaj sa nje. Za početnike u ovom broju smo spremili nastavak serijala o Gnu-Linuks naredbama, uvod u Blender, a za one zainteresovane za programiranje započinjemo serijal Uvod u objektno orijentisano programiranje u C++. Međutim, ovaj serijal nije jedini koji će biti interesantan programerima. Jezička laboratorija u Raketu predstavlja još jedan novi serijal koji će čitaoce provesti kroz proces stvaranja programskog jezika. Imaćete priliku da pročitate nastavak sage o kripto-ratovima, kako povratiti izgubljene podatke, i još mnoge druge zanimljive teme.

Za ovaj broj smo uspeli da nađemo lokalne projekte za predstavljanje, a pripreme za sledeći broj su već u toku. Mi smo u konstantnoj potrazi za projektima koje vredi predstaviti lokalnoj zajednici, a od vas bismo voleli saznati o kojim lokalnim projektima biste voleli da čitate u Časopisu, a mi ćemo se potruditi da svim projektima pružimo punu pažnju. Pišite nam na već poznatu adresu libre@lugons.org.

Do sledećeg broja,

LiBRE! tim