ponedeljak, 22 jula, 2024

Broj 48

Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“10693″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“10693″]) – [ddownload_count id=“10693″]×
[ddownload id=“10694″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“10694″]) – [ddownload_count id=“10694″]×

 


Reč urednika

Najava daljeg razvoja

Sada, pred sam kraj ove godine, možemo se osvrnuti i sagledati iz najboljeg ugla kako je sve funkcionisalo u Časopisu. Kao i ranijih godina, primetno je da još uvek nismo uspeli da rešimo naš najveći problem, a to je nedostatak autora i članova koji će pomoći funkcionisanju LiBRE! tima. Namera nam je da rešavanju ovog problema pristupimo iz drugog ugla: želimo da u narednom periodu uključimo u tim ljude čija primarna interesovanja nisu iz oblasti informatike i računarstva, konkretno mislimo na ljude koji se razumeju u marketing, organizaciju i dizajn. Ostalo je na nama da definišemo koje su to pozicije koje bi mogle da unaprede Časopis, a nakon toga će biti objavljen konkurs. Ali kao i uvek, otvoreni smo za predloge čitalaca i jako bismo cenili svaki predlog. Na nivou dizajna, nadamo se da ćemo ostvariti krupne promene. Želimo da redizajniramo sajt kako bi bio vizuelno prijatniji za posetioce, a pored sajta u planu je i redizajn Časopisa.

Nakon, bar po našoj proceni, jako dobre reakcije čitalaca na prethodno objavljen specijal o digitalnoj forenzici, možemo najaviti da ćemo u budućnosti još pisati o ovoj temi, a u ovom broju vam, pored nastavaka serijala iz ranijih brojeva, predstavljamo program za obradu signala u svrhe softverski definisanog radija pod nazivom GNU Radio. U 5. delu serijala o sigurnim operativnim sistemima smo predstavili jedan jako interesantan operativni sistem, Subgraf. Od događaja vam predstavljamo Beogradsku Test Konferenciju i donosimo izveštaj sa trećeg po redu Deskona.

Prethodnih meseci je bila aktuelna priča o neutralnosti interneta. Mi, kao Časopis, podržali smo lokalne akcije koje su imale za cilj da podignu svest u našem regionu o principu net neutralnosti i kako je on ugrožen. 12. jula je akcijom obeležen kao dan net neutralnosti. Akcija je predstavljala gašenje internetskih stranica na jedan dan kako bi se skrenula pažnja na ugroženost neutralnosti interneta, a 10. decembra u Beogradu je održan panel diskusija „Borba za internet”, kojoj smo prisustvovali. Nakon što je Federalna komisija za komunikaciju (eng. FCC – Federal Communications Commission) u Americi izglasala ukidanje zakona koji održava neutralnost interneta, istražićemo koje sve posledice ta odluka može da ima na Evropu i države sa Balkanskog poluostrva, a potom vam to prezentovati kroz članak u sledećem broju.

Ovo je ukratko prezentovan dalji plan razvoja LiBRE! časopisa, a vreme će pokazati šta će i u kojoj meri biti ostvareno.

Do sledećeg broja,

LiBRE! tim