Број 48

Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (13,5 MB) – 873×
Ћирилично издање (13,5 MB) – 373×

 


Реч уредника

Најава даљег развоја

Сада, пред сам крај ове године, можемо се осврнути и сагледати из најбољег угла како је све функционисало у Часопису. Као и ранијих година, приметно је да још увек нисмо успели да решимо наш највећи проблем, а то је недостатак аутора и чланова који ће помоћи функционисању ЛиБРЕ! тима. Намера нам је да решавању овог проблема приступимо из другог угла: желимо да у наредном периоду укључимо у тим људе чија примарна интересовања нису из области информатике и рачунарства, конкретно мислимо на људе који се разумеју у маркетинг, организацију и дизајн. Остало је на нама да дефинишемо које су то позиције које би могле да унапреде Часопис, а након тога ће бити објављен конкурс. Али као и увек, отворени смо за предлоге читалаца и јако бисмо ценили сваки предлог. На нивоу дизајна, надамо се да ћемо остварити крупне промене. Желимо да редизајнирамо сајт како би био визуелно пријатнији за посетиоце, а поред сајта у плану је и редизајн Часописа.

Након, бар по нашој процени, јако добре реакције читалаца на претходно објављен специјал о дигиталној форензици, можемо најавити да ћемо у будућности још писати о овој теми, а у овом броју вам, поред наставака серијала из ранијих бројева, представљамо програм за обраду сигнала у сврхе софтверски дефинисаног радија под називом ГНУ Радио. У 5. делу серијала о сигурним оперативним системима смо представили један јако интересантан оперативни систем, Субграф. Од догађаја вам представљамо Београдску Тест Конференцију и доносимо извештај са трећег по реду Дескона.

Претходних месеци је била актуелна прича о неутралности интернета. Ми, као Часопис, подржали смо локалне акције које су имале за циљ да подигну свест у нашем региону о принципу нет неутралности и како је он угрожен. 12. јула је акцијом обележен као дан нет неутралности. Акција је представљала гашење интернетских страница на један дан како би се скренула пажња на угроженост неутралности интернета, а 10. децембра у Београду је одржан панел дискусија „Борба за интернет”, којој смо присуствовали. Након што је Федерална комисија за комуникацију (енг. FCC – Federal Communications Commission) у Америци изгласала укидање закона који одржава неутралност интернета, истражићемо које све последице та одлука може да има на Европу и државе са Балканског полуострва, а потом вам то презентовати кроз чланак у следећем броју.

Ово је укратко презентован даљи план развоја ЛиБРЕ! часописа, а време ће показати шта ће и у којој мери бити остварено.

До следећег броја,

ЛиБРЕ! тим