Број 09

ЛиБРЕ! број 09 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (18,2 MB) – 4.385×
Ћирилично издање (18,3 MB) – 1.755×
еПУБ:
Латинично издање (1,8 MB) – 542×
Ћирилично издање (1,9 MB) – 357×

Реч уредника

Нова година и нови циљеви

За Нову годину пожелели смо себи бољу читаност. Конкретније, поставили смо себи следећи циљ: 5000 преузимања часописа месечно. Цифра није мала, али није недостижна.

Конкретно, до сада, нулти број је преузет у 3660 примерака. Не верујемо да је много људи овај број преузело више пута, па да је због тога ово број рекордне читаности. Приметили смо да имамо 1600 редовних читалаца који сваки број скину у првих пар дана по објављивању и још толико повремених који када сврате на наше странице, са времена на време, поскидају све бројеве у назад које нису још читали. Ако рачунамо на обе групације, нама треба 1500 нових читалаца и досегнућемо задати циљ.

Важност досезања овог циља је вишеструка. Првенствено ћемо тиме испунити основну намену часописа, ширења идеје слободног софтвера. Као друго, биће то показатељ квалитета часописа. Као треће 5000 читалаца је сасвим пристојна цифра којом можемо да се поносимо. Чак и некомерцијални часопис који прати толико читалаца може да има значајан утицај, ма где да се појави. Са растом утицаја и угледа, отвара се више могућности за ширење FLOSS идеје.

Овом приликом се јавно захваљујемо свим волонтерима који су нам се јавили на конкурс и придружили се ЛиБРЕ! тиму. Захваљујући њима, лакше ћемо објављивати нове бројеве часописа и верујемо да ћемо бити квалитетнији. Са квалитетом и још бољом рекламом, резултат сигурно неће изостати.

Конкурс је и даље отворен. Нагласак је сада на новим ауторима али и други профили су добродошли. Такође позивамо све који имају искуство у маркетингу да нам се придруже и помогну у промовисању часописа.

Од овог броја отварамо нове теме, то јест, представљамо линукс оперативне системе за напредније кориснике, ArchLinux и BackTrack. Ово не значи да ћемо сада занемарити почетнике, напротив, али не желимо да будемо досадни и одбијемо напредније кориснике јер они су окосница ауторског тима часописа. Надамо се да ћемо наћи прави баланс између броја текстова за напредне кориснике и за почетнике јер је то кључ успеха часописа. Без текстова за почетнике није могуће остварити основни циљ часописа а то је ширење FLOSS идеје а са, друге стране, без текстова за напредне кориснике немогуће је задржати већ постојеће читаоце.

Отварамо и рубрику „Хардвер“ где имамо намеру да представимо понашање уређаја у раду под слободним софтвером (у овом броју причамо о микроконтролерима) и функционисање слободног софтвера на новим уређајима. Овом приликом позивамо ауторе који имају приступ неком новом таблету, нетбуку, лаптопу или десктопу са инсталираним слободним оперативним системом да нама и нашим читаоцима пренесу своја искуства. Своје текстове можете послати на нашу, већ познату адресу, libre [et] lugons [dot] org.

Do čitanja

ЛиБРЕ! тим


4 thoughts on “Број 09

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.