Број 10

ЛиБРЕ! број 10 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
[ddownload id=“6832″ text=“Латинично издање“] ([ddownload_filesize id=“6832″]) – [ddownload_count id=“6832″]×
[ddownload id=“6833″ text=“Ћирилично издање“] ([ddownload_filesize id=“6833″]) – [ddownload_count id=“6833″]×
еПУБ:
[ddownload id=“6834″ text=“Латинично издање“] ([ddownload_filesize id=“6834″]) – [ddownload_count id=“6834″]×
[ddownload id=“6835″ text=“Ћирилично издање“] ([ddownload_filesize id=“6835″]) – [ddownload_count id=“6835″]×

Реч уредника

Годину дана од идеје слободног часописа

28.02.2013. прославили смо годину дана од када је покренута иницијатива за покретање јединог некомерцијалног часописа на српском језику о слободном софтверу. Иницијатива је покренута на форуму Убунту Србија. Ова идеја је врло брзо окупила довољан број истомишљеника који су имали довољно енергије да је обликују у часопис. Овом приликом морамо првенствено да се захвалимо заједницама Убунту Србије и LUGoNS-а који су нам од првог дана дали пуну техничку, моралну и активну подршку. Без свих тих људи ова идеја би остала неостварена.

Почетак није био лак. Од идеје до реализације пробног броја прошла су пуна два месеца. Пробни број није био сјајан али је било врло важно да почнемо. Квалитет пробног броја је био у другом плану, важно је било успоставити организацију и техничке услове. Данашњи, 10. број, је доказ да смо од самог почетка, основе пројекта, поставили на сигурне ноге тако да никакве кадровске промене му нису нашкодиле. Да би тако било и у будуће врло је важно да стално имамо прилив нових чланова редакције. Конкурс за нове сараднике, волонтере, је и даље отворен. Сада је главни акценат на новим ауторима али и сви остали профили су добродошли.

Овом приликом поново позивамо све заинтересоване ауторе да пишу за часопис. Чланци треба да буду на тему слободног софтвера или FLOSS филозофије уопште. Прихватљиви су чланци дужине од 3000 до 7000 карактера.

Након годину дана смо и даље занимљиви читаоцима из земље и региона. Постали смо оно што смо планирали, часопис који руши баријере и спаја идеју слободног софтвера у целом региону. У нашем тиму има доста сарадника из Републике Српске, Федерације БиХ, Црне Горе… Свако од њих је вредан сарадник који користи своје слободно време да идеја о јединственом часопису настави да се шири.

У овом броју Вам доносимо нове вести из GNU/Linux света, представљамо KDE 4.10, Gnome 3, Zentyal сервер за мала и средња предузећа, програм за 3D векторску графику <ем>Блендер, представљамо нови Firefox OS и још доста занимљивих текстова, како за почетнике тако и за напредније кориснике. Подршку дајемо свакоме ко има жељу да учи и напредује, на овим страницама наћи ћете доста корисног материјала.

Позивамо Вас да и Ви пишете и шаљете текстове на добро познату адресу: libre [et] lugons [dot] org.

До читања

ЛиБРЕ! тим


4 thoughts on “Број 10

Comments are closed.