Број 11

ЛиБРЕ! број 11 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (22,2 MB) – 4.199×
Ћирилично издање (22,1 MB) – 1.889×
еПУБ:
Латинично издање (2,3 MB) – 378×
Ћирилично издање (2,3 MB) – 303×

Реч уредника

Реч-две о слободи

Почетак пролећа је период када се природа буди и све почне да оживљава ослобађајући се зимских стега. У том периоду и човек некако почиње да се буди и размишља о слободи. Овај број ЛиБРЕ! часописа је посвећен управо слободи. Како постоје различити погледи на слободу, тако и ми у овом броју кроз пар текстова преносимо разне погледе на слободу уопште а не само на слободу софтвера. Кроз поглед на слободу представљамо Вам Пиратски покрет.

И даље подржавамо активности заједница у промоцији слободе и слободног софтвера. У протеклом месецу колеге из ЛУГоНС-а су били веома активни. Организовали су два скупа: Linux Install Day и BarCamp 2 на којима су били активни и чланови редакције часописа. Са ових скупова Вам подносимо извештаје.

У овом броју покрећемо серијал чланака о фундаменталној теорији слободног софтвера. Кроз историјат рачунарства објаснићемо основне појмове који се користе у свету слободног софтвера. Скренућемо пажњу на неке кључне догађаје у историји рачунарства који су довели до стварања феномена слободног софтвера. Показаћемо да слободан софтвер није само софтвер већ и филозофија.

Надамо се да ћемо кроз боље разумевање филозофије слободног софтвера позитивно утицати на даљи развој домаћих пројеката везаних за слободан софтвер као и на даљи развој домаће FLOSS заједнице.

Крајњи циљ часописа јесте подстицај и промоција развоја слободног софтвера код нас и у региону. Домаћи пројекти ће увек имати посебно место у часопису и због тога је тема броја пројекат домаћег аутора Дејана Петровића. Дејан је направио програм за слушање радио станица путем интернета, Great Little Radio Player. У овом броју ЛиБРЕ! часописа аутор је представио свој пројекат.

Веома нам је драго што је Дејан Петровић поделио са свима нама причу о свом пројекту као и сам пројекат. Позивамо и друге заинтересоване ауторе који се баве развојем слободних програма да нам се јаве и представе своје пројекте. Часопис ће се потрудити да свим ауторима пружи пуну пажњу. Пишите нам на већ познату адресу <ем>libre [et] lugons [dot] org.

До читања.

ЛиБРЕ! тим


2 thoughts on “Број 11

 • Avatar
  30.04.2013 at 17:02
  Permalink

  Хвала Вам, MVGR. 🙂

  Reply
 • Avatar
  30.04.2013 at 16:36
  Permalink

  Redovno čitam Libre časopis i podržavam ideju slobodnog softvera i popularizaciju istog.Svaki časopis pročitam ili bar prelistam sa klincima.Već su odavno naviknuti da rade na Ubuntu Linux-u od običnog putšanja muzike ili filma do nameštanja nekih sitnih stvarčica u konzoli.
  Sama reč SLOBODAN softver znači mnogo u ovom svetu gde se sve može kupiti ili je već na prodaju ideja slobodnog softvera prestavlja veliku stvar.
  Držimo Vam palčeve da nastavite sa radom i da dugo čitamo vaš časopis.
  Porodica RISTIĆ.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.