Број 12

ЛиБРЕ! број 12 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (21,9 MB) – 3.531×
Ћирилично издање (22,0 MB) – 1.160×
еПУБ:
Латинично издање (1,8 MB) – 463×
Ћирилично издање (1,8 MB) – 339×

Реч уредника

Пролећем против рачунара

За један компјутерски часопис нема веће временске непогоде од топлог и пријатног пролећног сунца. Ово само доказује да су и чланови ЛиБРЕ! тима и читаоци ЛиБРЕ! часописа нормални људи, а не штребери (geekovi). То што се по статистици преузимања часописа може тачно видети када се овог пролећа пролепшало време (видљив пад посета сајту и пад броја преузимања), није толико проблематично. Већи је проблем што смо једва саставили тим који ће објавити овај број.

Упркос свему, надамо се да није дошло до великог пада у квалитету самих текстова. То ће наши читаоци најбоље сами проценити. Неки мањи компромиси су морали бити направљени. Извињавамо се што је изостало ePUB издање 11. броја и што су неке рубрике изостале у броју 12. То су све привремене мере изазване „временским непогодама”. Предузели смо ванредне мере у смислу ангажовања нових људи (аутора, графичара, лектора), тако да се надамо брзој стабилизацији пројекта, повратку ePUB издања и свих рубрика које су у овом броју изостале.

Да се не би разумели погрешно, „временске неприлике” нису довеле у питање пројекат, него су само довеле до благог пада активности. Као уредник, не могу да замерим графичару што је одбио да ради ePUB и отишао на излет, или лектору који је рекао да не може да ради тренутно, јер мора да окречи собу. Не могу им одбити од плате, пошто смо сви волонтери. Једино што можемо, јесте да нађемо још људи, па да све одрађујемо лакше, брже и без напора.

Прошло је скоро годину дана откада смо издали наш нулти број (13.05.2012), тако да је овај 12. број помало јубиларни. Овога пута тема броја је openSUSE 12.3. Пошто први пут пишемо о овој одличној GNU/Linux дистрибуцији, осим самих карактеристика нове верзије, текст доноси и мало историјата ове дистрибуције. Потрудићемо се да то и убудуће буде пракса када први пут пишемо о некој дистрибуцији.

Завршили смо у овом броју Малу школу: Scribus 1.4, после пуних 11 наставака. Имамо довољно материјала за једно ванредно специјално издање ЛиБРЕ! часописа. За разлику од Full Circle Magazine-а, ово ванредно специјално издање о Scribus-у, које припремамо, неће бити само проста копија оригиналних наставака, већ ће бити очишћено од грешака, допуњено и потпуно прилагођено читању у континуитету.

Лично сам изненађен, али чињеница је да је конкурсом најлакше попуњен лекторски ЛиБРЕ! тим, тако да нам сада највише фале аутори (њих никад доста), графичари и људи са идејом за маркетинг тим. Пошто ЛиБРЕ! часопис није комерцијални пројекат, маркетинг се своди искључиво на промоцију. Сви који имају идеју како да промовишу наш пројекат, могу да се прикључе нашем маркетинг тиму који је још у повојима, иако о маркетингу причамо већ више од пола године. Сви који имају добре идеје за промоцију нашег часописа, нека нам се јаве на већ познату адресу електронске поште libre [et] lugons [dot] org. Сарадник са најбољом идејом ће бити одмах промовисан у шефа маркетинга (уколико то жели).

До читања.

ЛиБРЕ! тим


2 thoughts on “Број 12

 • Avatar
  02.07.2013 at 10:06
  Permalink

  sta je ovo? pa ni jedan broj se ne moze preuzeti!

  Reply
  • Avatar
   02.07.2013 at 13:35
   Permalink

   U toku su ozbiljni radovi na LUGoNS serverima. Hvala što ste nam javili za problem, nadam se da je sada sređeno. 😉

   Nikola

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.