Број 14

ЛиБРЕ! број 14 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
[ddownload id=“6816″ text=“Латинично издање“] ([ddownload_filesize id=“6816″]) – [ddownload_count id=“6816″]×
[ddownload id=“6817″ text=“Ћирилично издање“] ([ddownload_filesize id=“6817″]) – [ddownload_count id=“6817″]×
еПУБ:
[ddownload id=“6818″ text=“Латинично издање“] ([ddownload_filesize id=“6818″]) – [ddownload_count id=“6818″]×
[ddownload id=“6819″ text=“Ћирилично издање“] ([ddownload_filesize id=“6819″]) – [ddownload_count id=“6819″]×

Реч уредника

ЛиБРЕ! на вашем годишњем одмору

Почела је сезона годишњих одмора; идеална прилика за одмор без рачунара. Ова чињеница ће се дефинитивно одразити и на статистику часописа. Прошле године, годишњи одмори су скоро преполовили број преузимања часописа, бар тако каже статистика. Ова статистика се поправила тек у септембру, када су читаоци надокнадили сав заостатак у броју преузимања летњих бројева.

Ове године ће посебно бити занимљиво пратити статистику преузимања. Нисмо више нов пројекат на којег је лако заборавити на одмору. Статистика ће ове године показати да ли смо напредовали у популарности у односу на прошлу годину. Показаће колико наших редовних читалаца иде на годишњи одмор без мобилних уређаја, и да ли је алтернативно ePUB издање практично да одмени PDF када вам desktop рачунар није доступан.

Време је да се пакују кофери; некима од вас ће и таблет рачунар бити саставни део опреме за годишњи одмор. Неки имају потребу за таблетом да би били у сталном контакту из професионалних разлога, други га пак носе са собом као гeџет за прекраћивање дугог путовања. Чињеница да овим уређајима расте продаја баш пред туристичку сезону је и нас инспирисала да напишемо чланак о таблет рачунарима.

За разлику од мобилних уређаја, као што су таблети, паметни телефони и фотоапарати, који бележе раст продаје у летњим месецима, рачунари и рачунарска опрема у том периоду бележе пад продаје. Продавци једва чекају да дође септембар и да се купци врате са одмора. Септембар је добар за набавку рачунара и опреме, и због попуста који ће тада бити на те производе са циљем распродаје старих модела, јер већ у октобру и новембру стижу још новији модели (припрема за Божићну куповну грозницу). За оне који планирају набавку новог рачунара, лето је право време да се распитају шта је ново у понуди. Ако вам је слободни софтвер у срцу, онда поготово, треба добро да размислите шта да купите у септембру. Прочитајте наш серијал „Firmware и secure boot, FUD или претња?”. У пар наставака ћемо вас упутити на штȁ треба обратити пажњу приликом куповине нових рачунара, како би ваш љубимац добро радио и са слободним оперативним системима.

Тема броја 14 је најпопуларнија линукс дистрибуција, Линукс Минт у новом издању 15. Овог пута имали смо шта и да представимо, обзиром на бројне промене у овом издању. Поред простог представљања нове верзије, позабавили смо се и анализом зашто је баш Линукс Минт тренутно најпопуларнија линукс дистрибуција. Логичан наставак овог чланка је и представљање Cinnamon окружења радне површи, пошто је и то пројекат Линукс Минт заједнице. Тиме смо дали нашу препоруку за све линукс почетнике, који могу ово слободно време да искористе и за испробавање новог Линукс Минт оперативног система.

За све оне који имају вишка слободног времена, препоручујемо и чланак „<ем>БуддyПресс – Направите своју друштвену мрежу”. Ево прилике да сами лако направите своју приватну друштвену мрежу и повежете се са својим пријатељима који су већ отпутовали на одмор, или ће тек отпутовати; и Facebook има алтернативу.

Кад смо већ код Facebooka и Twittera, напокон смо одлучили шта ћемо са нашим fun page-ом и Twitter налогом. Послужиће нам за преношење вести из FLOSS света. Још само да нам се јаве заинтересовани сарадници који би то могли да раде. Са постојећим бројем људи то још нисмо у стању да спроведемо у дело, па овом приликом позивамо све заинтересоване да нам се јаве и тако допринесу даљем унапређењу нашег заједничког пројекта. Аутори и други заинтересовани будући сарадници могу и даље да нам се јављају на нашу већ познату адресу електронске поште libre [et] lugons [dot] org.

До читања!

ЛиБРЕ! тим


One thought on “Број 14

Comments are closed.