Број 15

ЛиБРЕ! број 15 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (22,1 MB) – 3.540×
Ћирилично издање (22,1 MB) – 1.439×
еПУБ:
Латинично издање (2,3 MB) – 410×
Ћирилично издање (2,3 MB) – 290×

Реч уредника

ЛиБРЕ! у Европи

Није увек лако радити у пројекту ЛиБРЕ!. Треба ускладити приватне обавезе са радом на пројекту. Нарочито је тешко испоштовати рокове. Сви чланови редакције понекад помисле: „Шта ми ово треба?”.

Сви проблеми и недоумице нестају кад се објави број. Осећај задовољства, због добро урађеног посла, надвладава све негативне осећаје. Још ако видимо да пројекат макар за мали корак напредује ка још бољем, задовољству нема краја.

Овога пута бисмо хтели да вам скренемо пажњу на нашег репортера Александра Весића. Александар нам се јавио на оглас за нове сараднике пре 2 месеца. То не би било ништа необично, да Александар тренутно не живи у Минхену, чиме аутоматски постаје први ЛиБРЕ! дописник из иностранства. Још за прошли број нам је послао извештај са минхенског сајма старих рачунара (VCFe – Vintage Computer Festival Europe 2013), а у овом броју, захваљујући њему, имамо ексклузивни интервју са <ем>Флорианом Еффенбергером, оснивачем и председавајућим Управног одбора Документ фондације (енгл. The Document Fondation), правног лица које стоји иза пројекта LibreOffice.

И у наредним бројевима ћемо имати занимљиве чланке о слободном софтверу из Минхена, захваљујући Александру.

Александар је први репортер ЛиБРЕ! часописа ван региона бивше Југославије. Надамо се да неће бити једини, и да ће нам се придружити и други аутори из читавог света. Ако ни по чему другом, познати смо у свету по томе што наших људи има свуда, од Америке, преко Европе и Африке, до Аустралије.

Треба ли нагласити да интервју са Florianom Effenbergerom за нас има вишеструки значај? Овладали смо интервјуом као новинарским изразом; захваљујући Florianu, добили смо бесплатну светску промоцију часописа ЛиБРЕ! и упознали смо се са једним од значајних имена из света слободног софтвера. Несумњиво да је то још један мали корак напред у развоју часописа.

Значај интервјуа са Florianom Effenbergerom је помало бацио у сенку још један одличан интервју који објављујемо у овом броју. Реч је о интервјуу са Миланом Карапанџићем, мрежним администратором здравственог центра „Студеница” у Краљеву. Овај интервју доноси највећу могућу промоцију слободног софтвера код нас, јер не постоји боља промоција од позитивног примера који функционише. Наша дужност је да проналазимо овакве позитивне примере и да их промовишемо.

Овом приликом желимо да вам скренемо пажњу на још једно потенцијално значајно побољшање у ЛиБРЕ! пројекту. Објављујемо да смо отворили наш форум на адреси /index.php/forums/. Приметили смо да потфорум на LUGoNS форуму, посвећен ЛиБРЕ! часопису, није практично решење. Овом приликом позивамо све читаоце и потенцијалне сараднике да нам се придруже на нашем форуму, и активно учествују својим предлозима и радом на унапређењу часописа. Сматрамо да дијалог на нашем форуму треба да буде двосмеран и да не би требало да буде анонимних порука, тако да нисмо омогућили постављање тема и порука без регистрације. Свако може да се региструје, а самим чином регистрације добиће могућност да види и теме намењене потенцијалним сарадницима, као и да учествује у њима. Очекујемо ваша питања и предлоге које ћемо пажљиво читати и трудити се да све добре идеје применимо и тако унапредимо часопис, без обзира да ли предлагач жели или не да својим учешћем допринесе на реализацији те идеје.

Слободно нас контактирајте путем форума, или нам пошаљите е-писмо на нашу већ познату адресу е-поште libre [et] lugons [dot] org.

До новог броја.

ЛиБРЕ! тим


One thought on “Број 15

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.