Број 17

ЛиБРЕ! број 17 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (23,1 MB) – 2.956×
Ћирилично издање (23,1 MB) – 1.079×
еПУБ:
Латинично издање (2,0 MB) – 495×
Ћирилично издање (2,0 MB) – 369×

Реч уредника

Септембар, месец FLOSS манифестација у Србији

Септембар је прошао у знаку два велика догађаја за FLOSS заједницу. Погађате, у питању су први балкански компјутерски конгрес (BalCCon 2K13 – „First contact”) и већ традиционални Дан слободе софтвера (SFD 2013). Догађаји су дошли и прошли, и сад је време да се слегну утисци, направи анализа и извуку поуке, како бисмо добра искуства искористили за неке наредне догађаје исте или сличне тематике, а избегли евентуалне грешке у организацији које су примећене ове године.

У овом броју можете прочитати извештаје са ових окупљања; овде бисмо само покушали да повучемо паралелу. BalCCon је оправдао своје име и заиста је био прави конгрес у пуном смислу те речи. Упркос скупим улазницама, окупио је завидан број посетилаца из целог региона. Добра организација и маркетинг су уродили плодом, и први BalCCon је у потпуности успео.

Са друге стране, обележавање Дана слободе софтвера (SFD) је прошло прилично неопажено. SFD је ове године обележен на два места у Србији, у Чачку и Ловћенцу. У плану је било организовање SFD-а у Београду, али организација није успела. Сва три догађаја су платили данак лоше организације и/или маркетинга. И поред бесплатног улаза, SFD у Чачку и Ловћенцу није успео да привуче већу пажњу посетилаца. Ловћенац је имао организован и солидан програм, али лош маркетинг. Чачак је платио данак неискуству организовања таквог догађаја. Организатори SFD-а у Чачку тражили су помоћ од заједнице корисника слободног софтвера (тражили су помоћ и од часописа ЛиБРЕ!), али помоћ нису добили на време. Овом приликом се свима извињавамо што нисмо били у стању да им помогнемо; ни сами немамо искуства у организовању оваквих догађаја.

ЛиБРЕ! је покушао својим учешћем да помогне организовање београдског SFD-а, који је био условљен доступношћу сале у галерији O3one. Сала је била резервисана за 28.09. јер за 21.09. није било слободног термина. Услед лоше организованости, организатори нису успели да предвиде да је за тај дан заказана и Парада поноса. Безбедносне процене за тај дан нису биле баш оптимистичне, па су организатори одлучили да откажу SFD.

Што се самог часописа и његове одговорности за неуспех SFD-а 2013 тиче, касно смо се укључили у организацију и недовољно смо радили на томе да SFD успе. Једино је добро што смо стекли ново искуство и сами увидели да можемо организовати скупове уживо. Ово ново искуство искористићемо у наредном периоду да реорганизујемо наше окупљање. Манифестација коју ћемо ми организовати зваће се „ЛиБРЕ! уживо”. Осим чланова ЛиБРЕ! редакције, у програму манифестације ће учествовати и гости из заједница корисника слободног софтвера Србије. Датум одржавања овог скупа је још непознат (у време писања овог текста).

Морамо и да се извинимо читаоцима зато што је прекинут серијал о Apache Lucene. Остали смо без аутора овог серијала и чим нађемо новог аутора наставићемо и овај серијал.

У наредном периоду можете осим „ЛиБРЕ! уживо” очекивати још изненађења која су увелико у припреми. Пратите нас на Facebook и Twitter друштвеним мрежама, пратите наше објаве на сајту, и слободно нам пишите на већ познату адресу електронске поште libre [et] lugons [dot] org.

До читања.

ЛиБРЕ! тим


158 thoughts on “Број 17

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.