Број 18

ЛиБРЕ! број 18 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (22,8 MB) – 2.603×
Ћирилично издање (22,8 MB) – 1.009×
еПУБ:
Латинично издање (2,3 MB) – 432×
Ћирилично издање (2,1 MB) – 306×

Реч уредника

FLOSS у Србији

Овог месеца смо били вредни: издали смо први ЛиБРЕ! специјал (приручник Scribus 1.4) и успели смо да припремимо нови редовни број који је сада пред вама. Надамо се да ћете нам зато опростити због малог кашњења овог редовног издања.

ЛиБРЕ! пројекат се још увек добро држи, упркос осетном паду активности у свим FLOSS заједницама у Србији. Економска криза је коначно почела да узима данак, поткопавајући сваки друштвено корисни рад. Пројекти који се могу подвести под категорију ​друштвено корисног рада ​су увек ниско на скали приоритета,​ јер не доносе ​профит нити се од тог рада може живети.

Међутим, FLOSS активисти се још увек боре против ветрењача у Србији, па можда чак и у региону. Не вреди објашњавати предности слободног софтвера у неуређеним државама у којима је пиратерија ако не прећутно одобравана, онда барем често игнорисана. Овакав однос према софтверу ће се ускоро многима „обити о главу”.

Држава Србија је почела да незграпним корацима уређује и ову област. Потписала је уговор са Microsoft-ом којим се легализује софтвер у свим државним органима. Бојимо се да ово није корак напред у правцу борбе против пиратерије него више увођење монопола једне платформе. Реч уредника није место за детаљну анализу овог уговора. Можемо само да најавимо опширнији текст о његовим последицама за следећи број.

Овом најавом желимо да подстакнемо све људе у FLOSS заједницама у Србији да се прегрупишу и организовано делују у јавности како би се бар ублажиле већ најављене последице овог уговора.

Први корак је свакако обелодањивање садржаја документа и анализа његових последица. За ту сврху ЛиБРЕ! свим српским FLOSS заједницама нуди простор да у наредним бројевима објаве своје виђење овог проблема. Што боље упознамо јавност са проблемом, из више углова, лакше ћемо га решити.

Вреди се борити, у противном, OSS пројекти у Србији неће имати будућност, а српска софтверска индустрија биће сведена на развој апликација за само једну платформу.

На крају желимо све вас да подсетимо да је ЛиБРЕ! пројекат отворен за све оне који желе да му се прикључе било у својству аутора, графичара или дизајнера. Нарочито нам требају аутори за рубрике „Интернет, мреже и комуникације”, „Сервери” и „Мобилни кутак”. Своје текстове нам можете слати на нашу већ познату адресу libre [et] lugons [dot] org.

До читања.

ЛиБРЕ! тим


4 thoughts on “Број 18

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.