Број 19

ЛиБРЕ! број 19 Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
Латинично издање (23,8 MB) – 2.731×
Ћирилично издање (23,8 MB) – 1.027×
еПУБ:
Латинично издање (2,5 MB) – 356×
Ћирилично издање (2,5 MB) – 298×

Реч уредника

ЛиБРЕ! и ангажовани текстови

Обећали смо вам у прошлом броју опширнији текст о уговору Републике Србије са Microsoftom и у овом броју испуњавамо обећање.

Текст је потписао само један аутор, који му је дао завршни ауторски печат. Заправо, текст је плод ангажовања целокупне FLOSS заједнице Србије. Текста не би било да истакнути FLOSS активисти Србије нису, на основу Закона о доступности информација од јавног значаја, покушали и успели да добију текст уговора са Microsoftom и текст извештаја радне групе Владе Републике Србије. Текста не би било да исти ти активисти нису поделили те информације са осталим члановима FLOSS заједнице и широм јавношћу. Такође, овог текста не би било да је то остало без реакција јавности и FLOSS заједнице.

Текст о уговору са Microsoftom је плод подужег истраживања које је показало да је уговор само врх леденог брега проблема IT индустрије Србије. Уговор је тај видљиви део проблема, у овом тренутку, и није последњи. Већ по том врху леденог брега пада снег проблема у виду неинтероперабилности сервиса, који ће и сам проблем око тог уговора прекрити и гурнути под воду. Самог леденог брега и не би било да се испод воде нису нагомилали проблеми у виду опште неинформисаности, ниске ICT писмености, лошег образовног система (који обећава да проблем неће бити ускоро решен), неорганизованости FLOSS заједнице итд. Јасно је да сви ови проблеми нису могли да буду обрађени у само једном чланку. Овај први чланак само гребе по површини проблема, па ћемо морати и у наредним бројевима да аргументовано демистификујемо један по један проблем.

Овај чланак је значајан за ЛиБРЕ! јер усмерава часопис ка истраживачком и ангажованом новинарству. ЛиБРЕ! овим излази из сигурне пртине коју је утабала GNUzilla. После овог броја ЛиБРЕ! неће бити само часопис који просто преноси вести и донекле кроз неке школице образује своје читаоце. Сада идемо у правцу да стварамо своје вести и да ангажовано и друштвено-одговорно формирамо своје мишљење и на тај начин утичемо на јавно мњење.

Само време ће показати да ли је ово прави пут за ЛиБРЕ! часопис. У овом тренутку нам се чини да је то логичан и узбудљив, нови корак за часопис. Ово такође отвара простор за нове сараднике часописа. Да бисмо могли успешно да истрајемо на овом новом путу, морамо под хитно да оснажимо редакцију са новим сарадницима и уредницима. Овом приликом опет позивамо све оне којима се свиђа овај нови концепт да нам се придруже и да заједно направимо још бољи часопис. Пријаве, коментаре и прилоге можете слати на нашу већ познату адресу е-поште libre [et] lugons [dot] org.

До читања,

ЛиБРЕ! тим


7 thoughts on “Број 19

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.