Придружи се

Неки чланови ЛиБРЕ! тима су нам признали да су били скептични када је требало да се прикључе нашем тиму како бисмо отпочели заједничку сарадњу. Плашили су се да ли ће успети да се прилагоде, да ли ће негде погрешити, да ли ће моћи квалитетно да испуне постављене задатке… Тај страх је оправдан, али разлога за превелику бригу једноставно нема. Са сваким новим чланом ЛиБРЕ! тима почињемо да сарађујемо од тренутка када он/она изрази жељу да нам се придружи. Другим речима, одмах смо спремни да сваком новом члану максимално олакшамо улазак у пројекат на тај начин што почетне кораке одрађујемо заједно, пружањем неопходне подршке и савета. Касније су нам и сами чланови, који сада успешно учествују у пројекту, признали да су неоправдано били скептични, и из тог разлога желимо и вас (потенцијалне чланове) да упознамо са поступком уласка у ЛиБРЕ пројекат.

Потребно је да имате интернет везу, добру вољу и мало слободног времена, и да на било који начин имате додирних тачака са слободним софтвером. Да се разумемо, и да разоткријемо честу заблуду која постоји код потенцијалних нових сарадника – није неопходно да будете напредни корисник слободног софтвера како бисте постали члан ЛиБРЕ! тима. Још једна важна ствар, не очекујемо ни од једног члана ЛиБРЕ! тима константан рад, нити желимо да учествовање у Часопису буде велика обавеза.  Након што се пријавите, неко од уредника ће вас контактирати и проследити вам даља упутства и савете. Када у било ком тренутку наиђете на проблем, увек затражите помоћ – неко од чланова ЛиБРЕ! тима ће вам изаћи у сусрет и пружити потребну подршку. За помоћ и евентуалне нејасноће око вашег учешћа у ЛиБРЕ! пројекту, слободно се јавите уреднику  – Николи Тодоровићу (nzt), па ћете даље бити упућени „на права врата”.

Рад у ЛиБРЕ! пројекту је пре свега тимски рад, који подразумева међусобно уважавање и сарадњу. Будимо изврсни једни према другима. Поштујмо то неписано правило.

Kao и у већини пројеката везаних за слободан софтвер, учествовање у ЛиБРЕ! Часопису је волонтерски посао. На крају странице можете прочитати неке од разлога због којег људи желе да се придруже пројекту.

ЛиБРЕ! Часопис је у сталној потрази за новим члановима, придружите нам се!

Потребни су нам:

Аутори

Пожељно је:

 1. Познавање слободног софтвера из било које области,
 2. Познавање хардвера који покреће слободан софтвер и
 3. Познавање филозофије слободног софтвера

Једини услов је спремност сарадника да редовно (једном месечно) или повремено (кад има времена или инспирације) пише чланке за ЛиБРЕ! часопис.

Кандидати своје намере могу да пошаљу на нашу адресу е-поште: libre@lugons.org

Кандидате ћемо контактирати и договорићемо са њима теме које су занимљиве за наш часопис а из области су које кандидат познаје.

Чланци који су занимљиви појавиће се у неком од наредних бројева ЛиБРЕ! часописа.

Више информација потенцијални аутори могу да пронађу на овој страни.

Координатори

Услови:

 1. Одговорност,
 2. Добра воља и
 3. Спремност за тимски рад

Задужења координатора су слична задужењима менаџерима за маркетинг и менаџерима људских ресурса (енг. Human Resources manager). Тим координатора би био задужен за маркетинг часописа, вођење налога на друштвеним мрежама, унапређење комуникације и организације у тиму, регрутовање нових сарадника и склапање нових сарадњи. Координатор може да обавља једну или више наведених задужења, сходно својим жељама и слободном времену.

Ако кандидат види себе у улози координатора за часопис треба да се јави на нашу адресу е-поште: libre@lugons.org

Лектори

Услови:

 1. Одговорност,
 2. Добра воља,
 3. Спремност за тимски рад и
 4. Добро познавање нормативистике српског језика.

Ова позиција је веома одговорна и грешке се одражавају на коначни изглед часописа. С обзиром да је приоритет за аутора да познаје област о којој пише али не и нормативистику српског језика, аутори доста греше па је задатак лектора да све такве грешке исправе.

Ако кандидат види себе у улози лектора у ЛиБРЕ! часопису треба да се јави на нашу адресу е-поште: libre@lugons.org

Дизајнери

Услови:

Немамо специјалне услове за дизајнера. Идеално би било да је школован дизајнер али је ипак најбитније да има смисла за лепо и да може брзо да реагује на захтев графике или маркетинга.

Главни задатак дизајнера је дотеривање изгледа часописа (ПДФ-а и еПУБ-а), дизајн насловне стране (за сваки број) и по потреби дизајн рекламног материјала.

Ако кандидат види себе у улози дизајнера у часопису треба да се јави на нашу адресу е-поште: libre@lugons.org

Графичари

Услови:

 1. Познавање основа ХТМЛ и ЦСС-а,
 2. Познавање прелома у Скрабусу,
 3. Познавање основа ГИМП-а,
 4. Познавање основа Инкскејпа и
 5. Познавање основа Сиџила.

Задатак графике је да произведе коначни ПДФ и еПУБ часописа. Кандидат не мора да испуни све наведене услове, битно је да има вољу за учењем и да има времена за овај пројекат.

Ако кандидат види себе у улози графичара у часопису треба да се јави на нашу адресу е-поште: libre@lugons.org.

Напомена: Сви кандидати треба уз пријаву да пошаљу и своју намеру у форми:

 1. Име, презиме и никнејм,
 2. Намера: (редовни или повремени сарадник),
 3. Област коју познаје,
 4. Позиција за коју се пријављује и
 5. Контакт маил адреса.

ЦВ нам није неопходан.
Све кандидате ћемо контактирати и договорићемо будућу сарадњу.


Зашто бисте желели да будете део ЛиБРЕ! тима?

Није редак случај да су нас људи контактирали са питањима зашто би радили за Часопис и колико се плаћа тај посао. Зато мислимо да је важно да овде одмах објаснимо једну ствар, а то је да за разлику о стварног света, у свету слободног софтвера новац није главни покретач, већ искључиво знање. Жеља за знањем и потреба да се знање подели са другима је оно што покрећу свет слободног софтвера већ дуги низ година, и исто то важи за ЛиБРЕ! Часопис.

Људи који су дуже време у заједницама окупљених око слободног софтвера, често осећају потребу да на неки начин врате дуг заједници за сво знање које им је пружила и најбољи начин јесте да поделе своје знање са заједницом.

Такође, мало је рећи да се сарадници у овом пројекту веома добро забављају. Поред тога, уче много нових ствари из технологије и из правописа српског језика, али и других језика (неки од нас су научили и неке ствари из турског). Трудимо се да ауторе у Часопису охрабримо да крену у учење нових области и да кроз учење напишу чланак о томе. Неки су имали прилику да науче како се прави часопис и како се користе Скрибус (енг. Scribus) и Сиџил. Неки су научили програмирање, а неки су знање из програмирања применили. Једни су научили да користе Вики, а други су научили да воде тим и да организују састанке.

Учешће у ЛиБРЕ! пројекту може вам помоћи приликом тражења посла као добра ставка у вашој биографији, поготово јер је часопис могуће бесплатно преузети са интернета и тиме је омогућен преглед онога шта сте писали.

Ово није радно место, не тражимо да учитате картицу, нити вам меримо радни учинак. Ми сматрамо да свако треба да буде господар свога времена и да време организује онако како мисли да је најбоље. Неки су научили да се боље организују радећи у пројекту. Ми кажемо: „Уложите времена колико желите.”

И на крају, нисте ви ни премлади ни престари. Сматрамо да никад није прерано ни прекасно. Код нас су сарадници основци и средњошколци, студенти и професори. Неки наши сарадници ће још мало па у пензију (ону формалну).

Ми верујемо у једнакост. Нама је свако важан и ми се радујемо вашим критикама и вашим похвалама.

Зато вас позивамо да се укључите у активни развој јединог часописа о слободном софтверу у региону.

13 thoughts on “Придружи се

 • 12.08.2013 at 15:03
  Permalink

  Хвала ти, webist. 😉

 • 12.08.2013 at 07:49
  Permalink

  Moje poštovanje za ovakav časopis i ovakav pristup Linuxu. Žao mi je što Vas nisam prije „otkrio“, ne bi morao puno toga sam učiti..
  Pozdrav

 • 10.07.2013 at 20:20
  Permalink

  Хвала ти, Милане.

 • 10.07.2013 at 17:43
  Permalink

  Iskrene cestitke za ovo sto radite
  Milan

 • 11.04.2013 at 00:50
  Permalink

  Svaka čast!

 • 21.07.2012 at 12:08
  Permalink

  Super što i kod nas postoji interesovanje za napredne informacione tehnologije.

Comments are closed.