Специјал 2


ЛиБРЕ! специјал 2-Насловна страница
Директно преузимање:
ПДФ:
[ddownload id=“6898″ text=“Латинично издање“] ([ddownload_filesize id=“6898″]) – [ddownload_count id=“6898″]×
[ddownload id=“6899″ text=“Ћирилично издање“] ([ddownload_filesize id=“6899″]) – [ddownload_count id=“6899″]×

Предговор

Пред вама је други специјал ЛиБРЕ! часописа. Да вас подсетимо, прво специјално издање часописа смо издали пре две године, „Малу школу Скрибуса 1.4”, који је обухватао комплетан туторијал за коришћење програма Скрајбус. Смисао специјала је да обједини већ објављене велике серијале на једном месту као би читаоци лакше сагледали целину и суштину истих.

Специјали су одговор часописа на примедбе читалаца да су велики серијали туторијала тешки за праћење и да би они волели да имају целовите туторијале. Сама форма часописа не дозвољава да велики туторијали буду објављени у целини јер онда не би било места за друге садржаје у часопису. Ово отвара простор да се направе специјална издања часописа која би објединила ове велике серијале. То се нарочито показало као добро у случају великих туторијала који се тешко прате прелиставајући десет бројева часописа.

Први специјал је показао да је ова форма добра и корисна за читаоце који су заинтересовани да се озбиљније упознају са Скрајбусом. Сада настављамо са овом праксом и читаоцима нудимо обједињени туторијал за Сиџил 0.7.2, програм за креирање електронских књига. Ова „мала школа” је излазила у наставцима од тринаестог до двадесетог редовног броја часописа ЛиБРЕ! И овај пут се надамо да ће овај специјал бити користан читаоцима и да ће им помоћи да овладају овим програмом.

Једно време смо занемарили праксу објављивања специјала. Сада имамо намеру да је поново обновимо и интензивирамо, нарочито у летњем периоду када будемо имали проблем са објављивањем редовних бројева. Специјал је лакше објавити, јер може да га реализује много мање људи него редован број. А, са друге стране, њиме поручујемо нашим читаоцима да још постојимо, али се само мало одмарамо и хватамо залет за јесен и наставак редовног излажења часописа.

До читања!

ЛиБРЕ! тим