četvrtak, 18 aprila, 2024
Oslobađanje

Libre Ofis kancelarijski paket

Autor: Stefan Nožinić

Ako tražite alternativu Microsoft Office-u, ili pak tek razmišljate o kancelarijskom softveru, onda svakako pogledajte Libre Office paket programa. Libre Office je besplatan kancelarijski softver otvorenog koda koji ispunjava mnoge zahteve u ovom polju savremenih tehnologija. Libre Office se sastoji iz šest programskih rešenja za različite potrebe i namene.

Writer

Libre Office Writer je uređivač teksta za mnoge vrste dokumenata. Od najjednostavnijih tekstualnih do složenih kao što su .odt ili .docx koji se koristi u Microsoft Office-u. Takođe, nudi i opciju izvoza dokumenta i u PDF i HTML. Writer-om se mogu kombinovati i ostali programi iz Libre Office paketa kao što je Math za pisanje matematičkih formula. Jednostavan je, a njime mogu da se prave razne vrste dokumenata, od običnih beleški do knjiga. Može da napravi sadržaj, formatira tekst, stilizuje ga, napravi tabelu i još mnogo stvari koje su dostupne u različitim vrstama dokumenata. Sadrži mnogo „čarobnjaka“ (engl. wizards) koji vam omogućavaju da kompleksne radnje uradite jednostavno, ali ipak profesionalno i kvalitetno. Jedna od korisnih stvari stvari u Writer-u je AutoCorrect i spelling check on the fly koji greške u pisanju pronađu dok kucate. Program ima ugrađen i autocomplete sistem koji dovršava reč dok kucate na osnovu ugrađenog rečnika i reči koje ste već uneli. Za laku navigaciju kroz dokument sa mnogo strana Libre Office Writer nudi opciju generisanja sadržaja. Garancija da će svi moći pročitati vaš dokument jeste OpenDocument format, koji je opšteprihvaćen standardni format za ovu vrstu dokumenta. Pored OpenDocument formata Libre Office Writer nudi mogućnost čuvanja dokumenta u .doc (stari format Microsoft Office-a).

Calc

Ovaj softver pruža lagodan rad sa tabelama i tabelarnim prikazom. Tehnologija DataPilot omogućava uvoz podataka iz baza podataka i pravljenje tabelarnog pristupa. Možete koristiti brojne aritmetičke operacije i tabele napraviti što dinamičnijim. Mnogo „čarobnjaka“ vas korak po korak vode kroz napredne opcije i olakšavaju korišćenje. Scenario Manager omogućava da pogledate u budućnost tako što ćete dobiti rezultate za podatke koje pretpostavljate da se mogu desiti. Ovo je korisno ako pravite tabelu sa prodajnim artiklima i tabelu koja izračunava dobitak. Korišćenjem ove opcije možemo pogledati šta bi se desilo ako bi se cene smanjile ili povećale, koliki je gubitak odnosno dobitak. Calc ima i opciju izvoza tabela u PDF format, ali i čuvanje dokumenta u formatu koji podržava Microsoft Excel.

Impress

Impress služi za izradu prezentacija. Već pri pokretanju možete kroz „čarobnjaka“ uraditi osnove jedne prezentacije, kao što su odabir pozadine slajdova, naslov prezentacije ili raspored sadržaja. Libre Office Impress omogućava i korišćenje šablona koji ubrzavaju proces pravljenja prezentacije, a opet čine da ona izgleda kvalitetno. Dodatne šablone možete preuzeti iz Libre Office riznice ili pak napraviti svoje. U prezentaciju možete dodati i audio zapis. Kada dođe vreme da prezentujete vaš rad Impress vam nudi Slide Show opciju koju možete podesiti na „ručno“ prebacivanje slajdova, ili pak automatsko na nekoliko sekundi, a tu su i opcije u vezi sa pokazivačem.

Draw

Ako volite da crtate ili pak radite osnovne tehničke planove onda je Libre Office Draw prava stvar za vas. Možete konstruisati 2D kao i 3D objekte i potom ih izmeniti, pristupiti galeriji sa crtežima za lako korišćenje u dokumentu ili sami napraviti crteže i smestiti ih u galeriju radi lakšeg pristupa. Ovaj program Libre Office kancelarijskog paketa vam nudi izvoz vašeg rada u Flash SWF format kao i u mnoge druge formate (pomenimo .jpg, .png ili .gif).

Base

Base je upravnik za baze podataka. Napravljen je za veliki broj korisnika i brojne upotrebe, poput održavanja baza podataka, izmene, brisanje, pretragu… Kroz mnoge „čarobnjake“ koje nudi ovaj deo Libre Office kancelarijskog paketa i oni koji nemaju mnogo iskustva mogu lako napraviti tabele, bazne upite ili forme. Ako želite da koristite Base bez potrebe da bazu podataka delite onda imate mogućnost kreiranja baze podataka u kojoj se podaci čuvaju na vašem računaru u jednoj datoteci. Ovo je odlično rešenje za one koji nemaju potrebu za velikim mrežnim bazama podataka i koji žele jednostavnu bazu podataka laku za razumevanje i korišćenje. Iskusnim i zahtevnijim korisnicima Base nudi pristup bazama podataka kao što su, na primer, MySQL, MS Access ili PostgreSql.

Math

Pisanje složenih matematičkih formula uz Libre Office Math je jednostavno. Math je odlično integrisan i u ostale Libre Office pakete. Tako u Writer-u možete lako napisati bilo koju formulu. Formule možete sačuvati u internom formatu, ali i izvesti u sveprisutni PDF.