петак, 19 априла, 2024
Ослобађање

Либре Офис канцеларијски пакет

Аутор: Стефан Ножинић

Ако тражите алтернативу Microsoft Office-у, или пак тек размишљате о канцеларијском софтверу, онда свакако погледајте Libre Office пакет програма. Libre Office је бесплатан канцеларијски софтвер отвореног кода који испуњава многе захтеве у овом пољу савремених технологија. Libre Office се састоји из шест програмских решења за различите потребе и намене.

Writer

Libre Office Writer је уређивач текста за многе врсте докумената. Од најједноставнијих текстуалних до сложених као што су .odt или .docx који се користи у Microsoft Office-у. Такође, нуди и опцију извоза документа и у PDF и HTML. Writer-ом се могу комбиновати и остали програми из Libre Office пакета као што је Math за писање математичких формула. Једноставан је, а њиме могу да се праве разне врсте докумената, од обичних белешки до књига. Може да направи садржај, форматира текст, стилизује га, направи табелу и још много ствари које су доступне у различитим врстама докумената. Садржи много „чаробњака“ (енгл. wizards) који вам омогућавају да комплексне радње урадите једноставно, али ипак професионално и квалитетно. Једна од корисних ствари ствари у Writer-у је AutoCorrect и spelling check on the fly који грешке у писању пронађу док куцате. Програм има уграђен и autocomplete систем који довршава реч док куцате на основу уграђеног речника и речи које сте већ унели. За лаку навигацију кроз документ са много страна Libre Office Writer нуди опцију генерисања садржаја. Гаранција да ће сви моћи прочитати ваш документ јесте OpenDocument формат, који је општеприхваћен стандардни формат за ову врсту документа. Поред OpenDocument формата Libre Office Writer нуди могућност чувања документа у .doc (стари формат Microsoft Office-а).

Calc

Овај софтвер пружа лагодан рад са табелама и табеларним приказом. Технологија DataPilot омогућава увоз података из база података и прављење табеларног приступа. Можете користити бројне аритметичке операције и табеле направити што динамичнијим. Много „чаробњака“ вас корак по корак воде кроз напредне опције и олакшавају коришћење. Scenario Manager омогућава да погледате у будућност тако што ћете добити резултате за податке које претпостављате да се могу десити. Ово је корисно ако правите табелу са продајним артиклима и табелу која израчунава добитак. Коришћењем ове опције можемо погледати шта би се десило ако би се цене смањиле или повећале, колики је губитак односно добитак. Calc има и опцију извоза табела у PDF формат, али и чување документа у формату који подржава Microsoft Excel.

Impress

Impress служи за израду презентација. Већ при покретању можете кроз „чаробњака“ урадити основе једне презентације, као што су одабир позадине слајдова, наслов презентације или распоред садржаја. Libre Office Impress омогућава и коришћење шаблона који убрзавају процес прављења презентације, а опет чине да она изгледа квалитетно. Додатне шаблоне можете преузети из Libre Office ризнице или пак направити своје. У презентацију можете додати и аудио запис. Када дође време да презентујете ваш рад Impress вам нуди Slide Show опцију коју можете подесити на „ручно“ пребацивање слајдова, или пак аутоматско на неколико секунди, а ту су и опције у вези са показивачем.

Draw

Ако волите да цртате или пак радите основне техничке планове онда је Libre Office Draw права ствар за вас. Можете конструисати 2D као и 3D објекте и потом их изменити, приступити галерији са цртежима за лако коришћење у документу или сами направити цртеже и сместити их у галерију ради лакшег приступа. Овај програм Libre Office канцеларијског пакета вам нуди извоз вашег рада у Flash SWF формат као и у многе друге формате (поменимо .jpg, .png или .gif).

Base

Base je управник за базе података. Направљен је за велики број корисника и бројне употребе, попут одржавања база података, измене, брисање, претрагу… Кроз многе „чаробњаке“ које нуди овај део Libre Office канцеларијског пакета и они који немају много искуства могу лако направити табеле, базне упите или форме. Ако желите да користите Base без потребе да базу података делите онда имате могућност креирања базе података у којој се подаци чувају на вашем рачунару у једној датотеци. Ово је одлично решење за оне који немају потребу за великим мрежним базама података и који желе једноставну базу података лаку за разумевање и коришћење. Искусним и захтевнијим корисницима Base нуди приступ базама података као што су, на пример, MySQL, MS Access или PostgreSql.

Math

Писање сложених математичких формула уз Libre Office Math је једноставно. Math је одлично интегрисан и у остале Libre Office пакете. Тако у Writer-у можете лако написати било коју формулу. Формуле можете сачувати у интерном формату, али и извести у свеприсутни PDF.