четвртак, 18 априла, 2024
Сам свој мајстор

Лазарус

Аутор: Стефан Ножинић

Lazarus је Free Pascal радно окружење за бројне платформе. Неке од подржаних платформи су: Линукс, OSX и Windows. Lazarus користи Free Pascal компајлер који је бесплатан и развијен под GPL лиценцом. Рађен је по узору на неслободни и на Линуксу недоступни Delphi. Развој је започет 1999. у фебруару, а његови тадашњи аутори су били Cliff Baeseman, Shane Miller и Michael A. Hess.

Помоћу Free Pascal компајлера који долази са Lazarus-ом могуће је компајлирати и Delphi синтаксу. Захваљујући широкој подршци за многе платформе програми писани у Lazarus-у могу се портовати на више платформи без икакве измене, или уз малу измену.

Lazarus подржава многе библиотеке за графичко окружење. Поменимо неке: win32, gtk+, qt и carbon библиотеке. У зависности од платформе за коју радите програм, бирате одређено графичко окружење. Ово такође олакшава и портовање на другу платформу. Ако имамо програм написан за Windows са Win32 библииотеком, и желимо га портовати на Линукс приликом компајлирања програма на Линуксу потребно је само изабрати ново графичко окружење, на пример GTK+, и окружење ће програм „линковати“ на ту библиотеку. Овим поступком је знатно олакшано писање програма за више платформи.

Delphi кôд је могуће директно отворити у Lazarus-у и наставити рад. Али, овде наилазимо на мале изузетке када овај поступак неће радити (са тренутном верзијом Lazarus-а). Ако ваш програм користи стандардне Delphi компоненте онда ће овај поступак бити успешан, али ако користите неке базе података као што су OCX или DCU онда у тренутној верзији Lazarus-a очекујте проблеме. Поменуте компоненте специфичне су за Windows оперативни систем.

Пошто Lazarus користи Free Pascal компајлер то значи да се кôд може компајлирати за бројне актуелне архитектуре процесора, а неке од значајнијих су x86, x86_64, ARM, PowerPC, SPARC

Што се тиче самог рада у овом радном окружењу, оно долази са GUI Designer-ом који омогућава лако креирање графичког окружења за програм и једноставно повезивање са имплементацијом у коду. Поред GUI Designer-a ту је и уређивач текста, такође интегрисан у окружење. Уређивач поседује syntax highlight и code completion.

У Lazarus-у се могу писати многи типови програма, од десктоп програма са или без графичког окружења, преко игара и програма за друге намене.

У сваком случају, ако сте љубитељ Pascal-a и Delphi-ja и тражите мултиплатформско решење онда је Lazarus права ствар за вас. Верујемо да га вреди пробати.

Срећно кодирање!