petak, 19 aprila, 2024
Oslobađanje

Nesvakidašnja okruženja radne površi

Autor: Aleksandar Stanisavljević

Ukoliko spadate u korisnike koji vole da isprobavaju razne Linuks distribucije u živom režimu tragajući stalno za nekim novim iskustvom, verovatno ste se bar jednom zapitali koje su zapravo suštinske razlike između pojedinih distribucija. Sve one uglavnom koriste X Window System, ali upravnici prozora i okruženja radne površi koji se u njima koriste mogu značajno da variraju od distribucije do distribucije. Mnogobrojne Linuks distribucije koriste najpoznatija okruženja radne površi, kao što su: GNOME Shell, MATE, Unity, LXDE, XFCE, Cinnamon i KDE, pa ćete se tokom isprobavanja raznih Linuks distribucija u živom režimu susretati uglavnom sa ovim okruženjima radne površi. Međutim, pored nabrojanih okruženja radne površi postoje i ona koja su veoma malo zastupljena, što svakako ne znači da su po funkcionalnostima i karakteristikama lošija od njih. Zbog toga je vrlo verovatno da se sa nekima od njih još niste upoznali pa bi ovaj članak bio jedan od načina da to i učinite.

Trinity

Projekat Trinity okruženja radne površi je organizovao i predvodi Timoti Pirson (engl. Timothy Pearson), upravnik za izdanja Kubuntua sa 3.5 verzijom KDE okruženja radne površi. On je objavio Trinity kako bi nastavio sa razvojem verzije 3 KDE-a a nakon što je KDE e.V odlučio da napusti ovaj projekat i krene sa razvojem verzije 4 KDE-a. Ovaj fork održava KDE 3.5 živim uključujući ispravljanje uočenih buba, poboljšanja sa dodatnim karakteristikama kao i kompatibilnost sa starijim hardverom.

Sugar

Sugar je okruženje radne površi napravljeno sa ciljem da ga koriste deca za interaktivno učenje uz pomoć računara. Programeri ovog okruženja radne površi su uključeni u projekat One Laptop per Child – OLPC (jedan laptop po detetu). Ovo okruženje radne površi je podrazumevano instalirano na OLPC XO-1 familiji laptop računara a takođe podržava i drugi hardver te može naknadno da se instalira.

Za razliku od drugih okruženja radne površi, Sugar ne koristi metafore poput: radnog okruženja, fascikle i prozora. Umesto toga, aktivnosti u Sugar-u koje su uvek preko celog ekrana, zahtevaju od korisnika da se fokusiraju na samo jedan program u datom trenutku.

Étoilé

Étoilé (francuski za zvezdano), je GNUstep bazirano okruženje radne površi koje je od samog starta izgrađeno na bazi visoko modularnih i laganih komponenti sa takvom orijentacijom čitavog projekta kao i projektne dokumentacije koja korisnicima omogućuje da kreiraju sopstveni tok rada u ovom okruženju kombinovanjem i oblikovanjem pruženih usluga (programa) i drugih komponenti okruženja. Étoilé izbegava tradicionalne metafore radne površi te obezbeđuje znatno više mogućnosti prilikom predstavljanja objekata. To omogućava znatno lakše predstavljanje objekata koji se ne odnose samo na klasične datoteke, kao što su ljudi.

EDE

EDE ili Equinox Desktop Environment je malo okruženje radne površi koje je napravljeno da bude odzivno, da troši veoma malo resurse računara i da ima poznati izgled i ugodnost prilikom korišćenja. EDE okruženje radne površi koristi FLTK komplet alata i pisano je u C++ programskom jeziku.

EDE ne koristi „pružamo sve“ filozofiju. Njegov cilj je da obezbedi samo okruženje radne površi koje ne uključuje specijalne alate i programe. Na primer, zašto praviti još jedan web browser kada Firefox, Seamonkey ili Chromium mogu odlično da sarađuju sa EDE-om.

Razor-qt

Razor-qt je lagano okruženje radne površi koje koristi QT komplet alata. Za razliku od KDE okruženja radne površi koje takođe koristi QT komplet alata, Razor-qt odlično radi i na starijim kompjuterima. Prilagođen je korisnicima koji cene jednostavnost, brzinu i intuitivan korisnički interfejs.

Look Win XP

Look Win XP (LXP) okruženje radne površi je namenjeno Linux/Unix korisnicima koji žele okruženje radne površi koje pruža Microsoft Windows XP „osećaj i izgled“. LXP projekat je sâm razvio sve svoje teme kao i nekoliko drugih dodataka. Ovo okruženje je namenjeno svima onima koji žele brzo i jednostavno okruženje radne površi kao i onima koji žele da impresioniraju svoje prijatelje koji koriste Microsoft Windows XP operativni sistem.

Ambient

Ambient je MUI (Magic User Interface) bazirano okruženje radne površi za MorphOS operativni sistem. Njegov razvoj je 2001. godine započeo Dejvid Gerber (David Gerber). Glavni ciljevi koje ovo okruženje treba da ispuni su jednostavnost i brzina. Ovo okruženje radne površi je pisano u C programskom jeziku.

ROX

ROX je brzo i jednostavno za korišćenje, okruženje radne površi, koje u velikoj meri koristi drag-and-drop (prebaci) mogućnost. Baziran je na ROX-Filer upravniku datoteka (file manager) koji se podrazumevano koristi u Puppy Linux-u. Koristi GTK+ komplet alata a pisan je u programskim jezicima C i Python.

GUIShell