среда, 24 априла, 2024
Ослобађање

Несвакидашња окружења радне површи

Аутор: Александар Станисављевић

Уколико спадате у кориснике који воле да испробавају разне Линукс дистрибуције у живом режиму трагајући стално за неким новим искуством, вероватно сте се бар једном запитали које су заправо суштинске разлике између појединих дистрибуција. Све оне углавном користе X Window System, али управници прозора и окружења радне површи који се у њима користе могу значајно да варирају од дистрибуције до дистрибуције. Многобројне Линукс дистрибуције користе најпознатија окружења радне површи, као што су: GNOME Shell, MATE, Unity, LXDE, XFCE, Cinnamon и KDE, па ћете се током испробавања разних Линукс дистрибуција у живом режиму сусретати углавном са овим окружењима радне површи. Међутим, поред набројаних окружења радне површи постоје и она која су веома мало заступљена, што свакако не значи да су по функционалностима и карактеристикама лошија од њих. Због тога је врло вероватно да се са некима од њих још нисте упознали па би овај чланак био један од начина да то и учините.

Trinity

Пројекат Trinity окружења радне површи је организовао и предводи Тимоти Пирсон (енгл. Timothy Pearson), управник за издања Кубунтуа са 3.5 верзијом KDE окружења радне површи. Он је објавио Trinity како би наставио са развојем верзије 3 KDE-a а након што је KDE e.V одлучио да напусти овај пројекат и крене са развојем верзије 4 KDE-a. Овај fork одржава KDE 3.5 живим укључујући исправљање уочених буба, побољшања са додатним карактеристикама као и компатибилност са старијим хардвером.

Sugar

Sugar је окружење радне површи направљено са циљем да га користе деца за интерактивно учење уз помоћ рачунара. Програмери овог окружења радне површи су укључени у пројекат One Laptop per Child – OLPC (један лаптоп по детету). Ово окружење радне површи је подразумевано инсталирано на OLPC XO-1 фамилији лаптоп рачунара а такође подржава и други хардвер те може накнадно да се инсталира.

За разлику од других окружења радне површи, Sugar не користи метафоре попут: радног окружења, фасцикле и прозора. Уместо тога, активности у Sugar-у које су увек преко целог екрана, захтевају од корисника да се фокусирају на само један програм у датом тренутку.

Étoilé

Étoilé (француски за звездано), је GNUstep базирано окружење радне површи које је од самог старта изграђено на бази високо модуларних и лаганих компоненти са таквом оријентацијом читавог пројекта као и пројектне документације која корисницима омогућује да креирају сопствени ток рада у овом окружењу комбиновањем и обликовањем пружених услуга (програма) и других компоненти окружења. Étoilé избегава традиционалне метафоре радне површи те обезбеђује знатно више могућности приликом представљања објеката. То омогућава знатно лакше представљање објеката који се не односе само на класичне датотеке, као што су људи.

EDE

EDE или Equinox Desktop Environment је мало окружење радне површи које је направљено да буде одзивно, да троши веома мало ресурсе рачунара и да има познати изглед и угодност приликом коришћења. EDE окружење радне површи користи FLTK комплет алата и писано је у C++ програмском језику.

EDE не користи „пружамо све“ филозофију. Његов циљ је да обезбеди само окружење радне површи које не укључује специјалне алате и програме. На пример, зашто правити још један web browser када Firefox, Seamonkey или Chromium могу одлично да сарађују са EDE-ом.

Razor-qt

Razor-qt је лагано окружење радне површи које користи QT комплет алата. За разлику од KDE окружења радне површи које такође користи QT комплет алата, Razor-qt одлично ради и на старијим компјутерима. Прилагођен је корисницима који цене једноставност, брзину и интуитиван кориснички интерфејс.

Look Win XP

Look Win XP (LXP) окружење радне површи је намењено Linux/Unix корисницима који желе окружење радне површи које пружа Microsoft Windows XP „осећај и изглед“. LXP пројекат је сâм развио све своје теме као и неколико других додатака. Ово окружење је намењено свима онима који желе брзо и једноставно окружење радне површи као и онима који желе да импресионирају своје пријатеље који користе Microsoft Windows XP оперативни систем.

Ambient

Ambient је MUI (Magic User Interface) базирано окружење радне површи за MorphOS оперативни систем. Његов развој је 2001. године започео Дејвид Гербер (David Gerber). Главни циљеви које ово окружење треба да испуни су једноставност и брзина. Ово окружење радне површи је писано у C програмском језику.

ROX

ROX је брзо и једноставно за коришћење, окружење радне површи, које у великој мери користи drag-and-drop (пребаци) могућност. Базиран је на ROX-Filer управнику датотека (file manager) који се подразумевано користи у Puppy Linux-у. Користи GTK+ комплет алата а писан је у програмским језицима C и Python.

GUIShell

GUIShell је лагано окружење радне површи које користи GTK+2 комплет алата. Оно покушава да одржи ниске хардверске захтеве и пружа не тако добро корисничко искуство док се истовремено брине да добро угости напредне кориснике, имајући у виду снагу GTKShell-a.
Корисни линкови:

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Trinity_%28desktop_environment%29#Trinity
[2] http://trinitydesktop.org/
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Sugar_%28desktop_environment%29
[4] http://wiki.sugarlabs.org/go/Welcome_to_the_Sugar_Labs_wiki
[5] http://en.wikipedia.org/wiki/Étoilé
[6] http://etoileos.com/
[7] http://en.wikipedia.org/wiki/EDE
[8] http://www.equinox-project.org/
[9] http://razor-qt.org/
[10] http://en.wikipedia.org/wiki/Razor-qt
[11] http://sourceforge.net/projects/lxp/
[12] http://lxp.sourceforge.net/
[13] http://en.wikipedia.org/wiki/Ambient_%28desktop_environment%29
[14] http://www.roscidus.com/desktop/home
[15] http://en.wikipedia.org/wiki/ROX_Desktop
[16] http://www.nongnu.org/antiright/