петак, 26 априла, 2024
Сам свој мајстор

Фото уређивање и графички дизајн на Линуксу (1. део): Опремање софтвером

Аутор: Златан Васовић

Уколико сте фотограф или графички дизајнер, а притом користите или ћете користити неку од Линукс дистрибуција, тада је јасно да је опремање софтвером први корак до одличног рада.

Избор дистрибуције

Линукс дистрибуција има, према званичним подацима, преко три стотине. Наравно, увек је на вама коначан избор.

Неке дистрибуције наменски су прављене за уметнике (нпр. Ubuntu Studio), али постоје и дистрибуције које су орјентисане ка другом сегменту које долазе са врло занимљивим пакетом апликација (нпр. Ultimate Edition). Ипак, скоро свака дистрибуција може одлично послужити за фотографе и графичке дизајнере.

Програми и алати

Скуп алата за уређивање дигиталних фотографија и графички дизајн на Линуксу добро је познат, тако да сте за неке од ових програма сигурно чули.

Растерско цртање

Gimp је програм за растерско цртање, али и за фото уређивање и конвертовање у познате фото-формате JPEG, JPEG 2000, PNG-8, PNG-24 и GIF. Одличним скупом алата и подршком за проширења Gimp у рукама професионалаца постаје моћна алатка. Основни формат који се користи је xcf. Има и своје посебне формате за палете (gplGimp Plalette) и компресоване пакете. На великом броју дистрибуција је део стандарног пакета програма, док се на осталима може преузети са сајта www.gimp.org и из ризнице пакета сваке веће Линукс дистрибуције (нпр. Ubuntu Software Center, Debian Packages…), те из управника пакета (нпр. Synaptic). Комерцијални конкуренти су му Adobe Photoshop и Corel PHOTO-PAINT.

Векторско цртање

За векторско цртање намењен је Inkscape. Главни конкуренти затвореног кода су му Adobe illustartor и CorelDRAW. Уколико мало истаражујете пронаћи ћете много занимљивих и корисних опција. Могуће је произвољно мењати поставке документа (то његови конкуренти још не могу), груписати и раздвајати објекте итд. Inkscape има и подршку за проширења. Подржава велики број формата за увоз и извоз, док му је SVG (Scrapable Vector Graphics) основни формат. Може се преузети са сајта www.inkscape.org, из ризнице пакета сваке веће Линукс дистрибуције. Цртајте слободно!

Фото уређивање и RAW формат

Један од мање познатих али и одличних програм који служи фотографу као асистент је Darktable. Чита формате RAW, JPG, HDR, CR2, PFM, као и многе друге. Подржава и проширења. Има много опција за извоз, у које спадају и слање на Picasa-у и Flickr, 1:1 копија, прилог у е-писму, па и једноставну HTML галерију. Подржава и извоз у формате слика ниског динамичног ранга (JPEG, PNG, TIFF), 16-bit (PPM, TIFF) и високог динамичког ранга (PFM, EXR). Може се преузети са сајта www.darktable.org. Главни „затворени“ конкурент му је Adobe Photoshop Lightroom.

3D цртање

Xara Xtreme је програм који је одличан за 3D цртање. Познат је и по називу Xara Lx (Linux) и приликом покретања програма можете видети натпис Xara Xtreme Linux Edition. Главни формати су му, као и његовом брату неслободног кода (Xara Designer Pro X) xar и web. Можете да увозите и извозите слике у бројним форматима, али и послужити као програм за 2D цртање. Међутим, његова права намена је 3D цртање. Преузимање је могуће са сајта http://www.xaraxtreme.org/.

Пакет за креацију 3D садржаја

Blender је одличан креатор 3D садржаја. Многобројне опције издвајају овај програм од осталих. Има много конкурената од којих му је највећи Autodesk 3ds Max. Ваше креације у три димензије можете сачувати као Blender Render, Blender Game и Engine зависно од тога шта правите. Blender користе и неки велики светски студији за рекламе и слично. Ту је и Blender Network, својеврсна друштвена мрежа за Blender професионалце. Може се преузети са сајта www.blender.org.

DNG конвертер

DNG (Digital Negative) ковертер је код већине фотографа неопходан програм. digiKam, програм за професионалну обраду слика је скоро добио одличан DNG ковертер и тиме добио нашу препоруку. Програм можете преузети са сајта www.digikam.org.

Остали програми

Од осталих програма препоручују се: Pinta – програм за цртање и уређивање слика (www.pinta-project.com), MyPaint – програм за цртање прилагођен графичким таблама (www.mypaint.intilinux.com), RawTherapee – програм за фото уређивање и RAW development (www.rawtherapee.com)… Као и у случају избора дистибуције коначна одлука је на вама. Напомињемо да већину поменутих програма можете преузети са званичних сајтова, али и из ризнице пакета сваке веће Линукс дистрибуције, те из управника пакета.