субота, 27 априла, 2024
Ослобађање

Internet Relay Chat

Аутор: Стефан Ножинић

Шта је то IRC?

IRC је скраћеница за “Internet Relay Chat”. То је протокол који омогућава комуникацију између групе људи кроз такозване “chat собе” (енгл. channels). Поред тога што служи као средство за групну комуникацију у реалном времену, IRC такође има могућност комуникације две особе кроз приватни chat. Такође је могуће размењивати и датотеке што је велика предност када причамо о комуникацији у реалном времену. IRC је као протокол осмишљен давне 1988. године а данас постоје IRC клијенти за скоро сваку платформу која подржава приступ интернет конекцији. Данас постоји пуно IRC сервера са више од 100 chat соба за најразличитије теме и интересовања. Предност оваквог вида комуникације је пре свега та што се појединац може лако едуковати и усавршавати заједно и уз помоћ других људи широм света. Корисник може приступити IRC серверу и његовим chat просторијама уз помоћ IRC клијента. Корисник потом мора изабрати свој надимак (енгл. nick) по којем ће га остали на серверу препознавати. Препоручује се да се надимак не мења тако често. Доста IRC сервера не захтева од корисника и да региструје свој надимак мада је то препоручљиво како неко други не би следећи пут преузео ваш надимак пре вас. Ево како можете замислити IRC. То је један виртуелни свет пун људи. Сваки сервер можете замислити као једну велику зграду. Свака зграда има своје специфичне особине али све оне имају неке ствари заједничке. Сада у свакој згради имамо просторије. Замислите да су у тим просторијама неки људи. Ви уђете у неку просторију и можете причати са људима, зар не? Једина ствар је што на IRC-у један човек може бити у више просторија одједном. Имена chat соба најчешће почињу са тарабом (#).

IRC команде

Поред слања порука осталим корисницима који су тренутно у chat соби, ми такође можемо послати неку команду серверу. Те команде су обично команде за регистрацију nick-а, идентификацију, неке команде оператора канала (неког ко има више привилегије на каналу од осталих) и многе друге…. Различити IRC сервери подржавају различите команде. Свака команда почиње са карактером “/” (без наводника). Такође постоје команде и за IRC клијент које се извршавају на IRC клијенту. Ми ћемо навести најпознатије команде које се користе на већини IRC сервера.

/me је команда којом можемо на каналу писати о себи у трећем лицу једнине. На пример: ако је ваш nick Shelor и укуцате “/me иде у продавницу” (без наводника) на каналу ће се појавити порука “* Shelor иде у продавницу”.

/аwаy је команда којом наглашавате да сте одсутни.

/join је команда да уђете у неку нову chat собу. На пример /join #floss-magazin ће вас одвести на канал часописа ЛиБРЕ! (ако сте на freenode серверу).

/part је команда да напустите chat собу у којој сте куцали ову команду

/nick је команда којом мењате ваш надимак на серверу (nick). На пример ако желите да промените ваш надимак у “Inckler” онда куцате “/nick Inckler” (без наводника).

/kick је команда којом можете избацити некога из chat собе ако имате ту привилегију (ако сте оператор те chat собе).

Привилегије у chat собама

Постоје 3 главне привилегије односно нивоа дозвола у chat собама:

  • Корисници без гласа
  • Корисници са гласом
  • Оператори

Ако chat соба има +m flag односно ако је забрањено причање корисницима који немају “глас” онда ови без гласа нису у могућности да пишу било шта у тој chat соби. Ипак ако је то у chat соби дозвољено онда прва 2 нивоа и немају разлике. Оператори су нека врста главних корисника у некој chat соби. Они могу мењати привилегије другим корисницима, избацити неког корисника из chat собе, мењати опис chat собе и још много тога…

IRC клијенти

Да бисте се конектовали на неки IRC сервер треба вам IRC клијент. Постоји много слободних IRC клијената. Ми ћемо описати само неке најпознатије.

XChat је графички IRC клијент који користи GTK+ за изградњу графичког корисничког интерфејса. По покретању имате опцију да унесете ваш надимак (nick) и да одаберете на који сервер желите да се конектујете. За доста IRC команди већ имате графичке опције у њему које раде посао за вас на клик. Имате опцију да изаберете који канал желите, да лако мењате канале, да лако мењате сервере и још много тога. Такође имате преглед свих корисника на каналу као и да ли је тај корисник тренутно одсутан. У прегледу корисника који се тренутно налазе на каналу можете лако видети и која је њихова привилегија.

Irssi је конзолни IRC клијент. Није претерано захтеван и врло је прилагодљив потребама сваког заљубљеника у командну линију. Већина ствари се ради преко IRC команди. Могу се правити скрипте, теме и још много тога.

Konversation је графички IRC клијент намењен пре свега за KDE окружење, мада га можете користити и на другим графичким решењима. Веома је једноставан за коришћење и лепо се интегрише у остатак KDE апликација.