среда, 24 априла, 2024
Интернет, мреже и комуникације

Dark side of the Internet

Аутор: Владимир Цицовић

Када је Асанж изјавио да су се тамне силе надвиле над интернетом, мислим да већини људи није била баш најјаснија ова изјава. Али кренимо редом.

Интернет је некада био истраживачка мрежа академских заједница. Комерцијализацијом интернета дошло је до појаве забавног садржаја, интернет трговине али и политичких деловања, организовања група људи, комуникације између два различита света и слично. Појавом свих аспеката човечанства (скоро свих) дошло је и до, да кажемо, злоупотребе интернета.

На почетку то је био класичан упад, cyber вандализам или понека крађа времена (dial-up). Свесни предности интернета, разне војно-безбедносне организације су почеле да истражују како се нови медији могу искористити за обрачун са непријатељима њихових држава. Тако је и почела милитаризација интернета. Ову појаву су помогли (без обзира на редослед) САД, Кина, Русија, Британија, Јужна Кореја, Северна Кореја као и многе друге.

Давне 2000. године група хакера је открила backdoor на windows 2000, сада познато као NSA KEY. Поента је била да је одређена група људи могла шпијунирати друге људе уз помоћ backdoor-а. Први доказ да интернет постаје „бојно поље” јесте појава Stuxnet вируса. Његова намена је била врло проста: требало је да уништи ирански нуклеарни пројекат. По информацијама које су јавно објављене, 20% центрифуга је било уништено (врло битан аспекат нуклеарног програма). После овог вируса настали су Duqu и Flame. Сви ови вируси су били везани за постојање САД cyberwarfare програма. Нико није демантовао нити потврдио постојање истог.

Поред вируса који раде одређени посао, постоје и упади држава у друге државе и њихове системе. Навешћу неколико догађаја: упад у Немачку владу – крађа свих информација (нападач Кина), упад у битне структуре производње владе САД (претпоставка Кина), шпијунирање Француске владе (мислим да су јавно прозвали „савезнике” – САД владу).

Cyberwarfare је тек један од аспеката овог мрачног дела интернета. Остали су: педофилија, криминал, растурање дроге, рекетирање, говор мржње, cyber тероризам (недавни ddos напад на банке у САД и слично) – заправо све што вам може пасти на памет. На пример, проституција је добила свој електронски облик. Има web страница на којима се бирају и „наручују” девојке.

Интернет је тамнији свакога дана, да чак и повеља о укидању cyberwarfare програма и деловања држава није имала утицаја. Последњи догађај је вирус по имену „Црвени октобар”. Направљен са наменом да прати, краде, врши саботаже према одређеној групи људи. Овај нимало бесмислен вирус има позадину која је нејасна. Делови из Кине (exploitZ), руска производња (30ак модула) – намена: шпијунирање NATO снага.

Производња и продаја оваквих програма постаје скоро па јавна. Интернет је, као што рекох, показао тамну страну, на коју садашње друштво и политичке организације немају конкретан план акције заустављања. Дивљи запад у електронском облику. Један од облика продора интернета се види и у томе што су разне идеологије дошле и до нас. Конкретно Anonymous-и. Нећу улазити у смисао постојања таквих група људи, окренућу се на оно што је крајњи ефекат. Све више младих људи улази у такве организације, док држава „седи” и чека најгоре. Други ефекат овога јесу web странице које су „брисане”, ddos-оване и слично. Ово је више ударање чекићем у огроман бетон. Иначе, употреба рачунара или рачунарске мреже у промовисању политичких циљева/протествовања зове се Хактивизам.

У сваком случају, интернет је постао заиста мрачно место где сутра Ви и Ваша породица/пријатељи можете бити угрожени на више начина, без могућности да спречите надолазећу катастрофу. И нико Вас не може спасити. Можете смањити ризик као и обично али имати апсолутну сигурност је немогуће.