четвртак, 25 априла, 2024
Пулс слободе

Arch Linux Србија

Аутор: Arch Linux Србија

Arch Linux RS је једна од незваничних, интернационалних заједница која припада корисницима Arch Linux дистрибуције (у даљем тексту Арчери), са наших простора. Заједница постоји од 2008. године када нам је омогућено да заједно комуницирамо, размењујемо искуства и решавамо проблеме везане за коришћење Arch Linux дистрибуције на freenode IRC #archlinux-rs каналу. Пет година касније, уз помоћ Арчера из званичне и из незваничне немачке заједнице и пријатеља из Ubuntu LoCo Србија, подигнути су Arch Linux RS интернет страница, форум, планета и wiki.

У почетку смо размишљали о томе да ли је мудар потез фрагментирати већ довољно разуђену масу GNU/Linux корисника. Одговор је био логичан – НЕ. Међутим, чињеница је да су Арчери одувек били изузетно активни у другим заједницама и то се неће променити због archlinux.rs странице. Зато верујемо да се број корисника неће битније прерасподелити између заједница. Тим истим заједницама дугујемо много, почев од знања које смо прикупили постављајући а и одговарајући на питања чланова, па све до учешћа у разноразним акцијама и пројектима који нису директно везани за Arch Linux.

Главна мотивација за подизање интернет странице, форума и wiki страница је пружање подршке корисницима ове GNU/Linux дистрибуције, али осим тога, у наредном периоду смо дефинисали неколико примарних циљева. Приоритет имају локализација интернет странице, форума и wiki страница, затим слање превода развојним тимовима узводно и синхронизација локализованих wiki страница са матичном wiki страницом на archlinux.org. Arch Linux је одувек красила одлична документација, уз коју су инсталација и употреба ове дистрибуције знатно олакшани. Иако нам је јасно да није могуће у кратком временском периоду локализовати већину садржаја wiki страница, приоритет имају инсталационо упутство и водич за почетнике, затим упутство за конфигурацију окружења радне површи и конфигурацију основних сервиса, попут systemd.

У комуникацији са свим заинтересованим Linux корисницима, желимо да представимо принципе на којима почива Arch Linux. KISS (Keep It Simple, Stupid) је правило којим се инсталација, управљање и свакодневно коришћење Arch Linux дистрибуције своде на максималну једноставност, елеганцију и употребљивост. Отвореност је условљена применом, па стојимо иза тога да FLOSS или мора бити примењив свуда или не заслужује да задржи „О” у називу. Генерално препоручујемо избегавање пројеката који су специфични за само једну GNU/Linux дистрибуцију и тешко су примењиви на било којој другој.

Да би FLOSS пројекат добио на квалитету и стабилности, неопходни су корисници који га редовно тестирају у раним развојним фазама. Развојни тимови умеју да цене одличну повратну информацију, комплетан и доследно описан извештај о грешци (bug report), а Arch Linux је идеална платформа коју можете користити за тестирање. Arch Linux је „vanilla” дистрибуција која нема никаквих специфичности у односу на пројекте који се налазе узводно, па можете остварити директну комуникацију са њиховим развојним тимовима. Од Арчера можете очекивати безусловну помоћ када је тестирање ALPHA/RC верзија софтвера у питању. За почетак, можете омогућити програмско складиште за тестирање, на рачунарима који нису продукциони, и указати на евентуалне пропусте и грешке пре него што пакети у њима доспеју у неко од подразумеваних програмских складишта са стабилним пакетима.

Желимо да остваримо тесну сарадњу са свим заинтересованим заједницама и тимовима који раде на неком од пројеката базираних на отвореном кôду. Можемо вам помоћи разменом искуства, подршком приликом организације презентација на тему FLOSS пројеката или пропагирањем акција које имате у плану. На крају, желимо да допремо до што већег броја GNU/Linux корисника и да разбијемо мит о Arch Linux дистрибуцији као оперативном систему који је намењен искључиво искусним корисницима. Arch Linux је, као што смо то већ напоменули, једноставан. Не заборавите, KISS! Само комплетираном инсталацијом, коју ћете врло лако завршити пратећи упутство, биће вам много јасније, уколико већ није, како Linux функционише. Ово знање ће вам бити од великог значаја, без обзира да ли ћете постати Арчер или ћете убрзо прећи на неку другу дистрибуцију. Уколико одлучите да постанете Арчер, знајте да не желимо да се дичимо бројношћу, не желимо да будемо рангирани, не желимо да се поредимо са другима и да се питамо да ли смо бољи од њих. Оно што желимо је да наш рад буде од користи свима. Да сваки дан затворимо неким новим сазнањем, без обзира колико знања и искуства већ имамо.

Arch Linux RS можете пронаћи на доленаведеним адресама. Региструјте се на wiki и форуму и поделите ваше знање и искуство са свима којима је оно потребно! Као што оснивач Arch Linux дистрибуције, Judd Vinet рече: „Arch је оно што од њега сами направите”.

Интернет страница: http://www.archlinux.rs

Форум: http://bbs.archlinux.rs

Wiki: http://wiki.archlinux.rs

Планета: http://planeta.archlinux.rs