среда, 24 априла, 2024
Сам свој мајстор

Great Little Radio Player

Аутор: Дејан Петровић

Када смо у давна времена добили CD са mp3 песмама, мало ко од нас се усудио да цео диск копира на чврсти диск рачунара. Ако сте као и ја почели да радите са рачунарима касних деведесетих, онда сте имали чврсти диск од неколико стотина мегабајта. Копирање нечег великог на тако мало простора није долазило у обзир. Ускоро су дошли чврсти дискови са по неколико гигабајта, па неколико десетина истих а сада смо на терабајтима. Више нико не слуша своју колекцију mp3 песама са CD/DVD медија. Готово сваки чврсти диск на рачунару има једну или више локација са стотинама а много чешће и хиљадама песама тако да није тешко претпоставити да ако желимо да имамо одређени ред на рачунару потребан нам је добар каталог, било да је то лична колекција или коришћење програма који ће то урадити уместо нас. Многи од нас су пресрећни када „кажу“ програму, као што су Rhythmbox, Amarok, Clementine, Banshee или други, да направи индекс и колекцију песама које имају на диску. Ово заиста скраћује време посла. Али и код ове методе постоје недостаци. Један од недостатака је да ако id3 маркер (енгл. tag) није лепо написан – очитан, категоризација је готово немогућа. Друга ствар је да је још увек потребно лично правити листу песама коју ћемо пустити. А ово последње уме да буде права ноћна мора, поготово ако имате велику колекцију песама. Одговор на питање: „Шта ми се сада слуша?“ више није тако једноставан. Овде долази на сцену потпуно друга група музичких player-а, радио player-и.

Предност је очигледна, неко други прави playlist-у а на Вама је само да изаберете радио станицу. Са брзим интернетом, који нам је све доступнији, ово више није тако тешко. Интернет радио-станице су готово на сваком месту. Ако би само претражили уз помоћ Google-а, већи проблем би био коју од многих станица слушати него је пронаћи. Али, ни слушање тих станица није тако једноставно како бисмо очекивали, треба их потражити, преузети датотеку листе песама, послушати да би проценили да ли је баш то оно што желимо и тек на крају, пар сати слушати. А ако сте као и ја, тај документ листе песама се увек некако магично загуби, па онда све поново. Зато су радио player-и згодна ствар, неко је направио колекцију уместо нас. На нама је само да кликнемо и музика креће.

У Линукс свету, сваки иоле озбиљнији музички player је интегрисао ову ставку али се некако то увек гура као plugin или опција „са стране“ а не као примарна сврха player-а. Зато је неколико програмера одлучило да посвети тој категорији „цео“ програм. Један од њих је Radio Tray који је тренутно у стабилној верзији 0.7.2 и чији је аутор програмер Carlos Ribeiro. Доста корисника Линукса који су „радио-манијаци“ уживају у овом програму. Иако је веома лаган, споро покреће станице (увек је присутно одлагање од пар секунди) а има непуних 50 радио станица. Зато сам одлучио да направим свој програм чији ће главни циљ бити да слушање интернет радија претвори у уживање и да се прескоче сви они кораци потражње за станицама а да ипак има довољно станица да нико не остане ускраћен. Још један мотивациони фактор је био и тај да ми је постало готово немогуће да одлучим шта ћу слушати и како ћу саставити листу песама за репродукцију. Зато сам направио Great Little Radio Player.

Great Little Radio Player је програм који у инсталацији није велики (мање од 200 KiB). Писан је у C++ језику уз помоћ Qt Creator-а. То значи да програм користи phonon библиотеке које су лако доступне у програмским складиштима. Тренутна верзија је 1.3.0 а пре ње су постојале још две. Тренутна верзија на сајту (https://sites.google.com/site/glrpgreatlittleradioplayer/) производа је у популарним .deb и .rpm пакетима. Тиме се покрило велико подручје корисника Линукса. На самом сајту се налази и секција са снимцима екрана па потенцијални корисници могу видети како програм изгледа у различитим окружењима. То истовремено служи и као потврда да програм заиста ради на тим платформама. Ту је и секција за помоћ при употреби програма.

Али, хајде да се мало бавимо каректеристикама програма. Оно што ће корисници прво видети када покрену програм је главни прозор програма. То ипак није онако како је замишљено да ради. У секцији са подешавањима се може подесити да програм остане скривен одмах по покретању тако да се интегрише у системске иконице и одатле чека на наше жеље. Намера ми је била да чак не морам уопште размишљати о програму. Тако би корисник могао да стави програм у листу програма који ће се аутоматски стартовати по покретању система, поставити да се главни прозор не види и опцијом аутоматског репродуковања неке станице учинити да готово ништа није потребно да се уради како би се слушао омиљени радио. Недуго по укључивању рачунара, музика је ту. Тако је постигнуто да је угођај максималан а уложени труд сведен на минимум. Оно што корисник одмах примети је фантастичних 300 станица на располагању у различитим категоријама. Искрено, у припреми програма је постојала бројка од око 350 станица али је селекцијом добијено „скромних“ 300 када су се проверавале „сумњиве“ станице. Наиме, неке станице се нису одазивале у свако доба дана или су сервери на којима се оне налазе пречесто били недоступни, па се избор морао сузити.

Главни прозор је подељен једноставно на леву и десну страну. На левој страни се могу видети жанрови станица или земље, тј. локације са којих долазе. Ако бисмо отворили листу, видело би се које су земље заступљене у којим категоријама или супротно, које су категорије заступљене у којим земљама. На крају сваког реда се види и број станица по категорији тј. земљи. Кликом на било шта у тој левој листи, отвара се одговарајући садржај с десне стране. У тој листи бирамо шта ћемо слушати. Ако десним кликом изаберемо неку станицу, отвориће нам се контекстни мени са могућношћу да се станица избрише или постави као омиљена. Изнад је и дугме које приказује омиљене станице али и дугме које филтрира све станице по имену. Ово је веома корисно када тражимо одређену станицу.

Секција подешавања није претрпана непотребним могућностима, само најнеопходнијим. Ипак се човек најлакше сналази када је све једноставно и јасно. Опција језика је присутна али се за сада ту налазе само три језика.

Постоји и дијалог за додавање нових станица. Овде треба приметити да за сада програм прихвата само чисту адресу самог радио streaming-a а не адресу web странице која га ставља на располагање. На сајту player-а је одвојена секција која показује у видео снимку како се додају радио станице. Код тестирања саме станице је понекад потребно два или три пута кликнути на дугме за тест, јер са̂м streaming понекад укључује више сервера па је и тиме потребно више времена.

Једна од опција player-а је да се станице могу мењати у оквиру искачућег менија код системских иконица. За то је потребно укључити ту опцију у секцији подешавања. Тако се не мора player учинити видљивим како би се променила станица.

Изглед програма је једноставан за коришћење, иконе су описне али не одвраћају превише пажње на себе. Обратио сам пажњу на детаље тако да кориснички интерфејс не би требало да изгледа много другачије на различитим платформама. Један мали детаљ овде долази до изражаја. Наиме, стандардне Qt контроле тј. widget-и, налажу да картице (tab-ови) буду једнообразни и у већини случајева се налазе горе лево у контроли. Овде је постављено да се и картице и функцијска дугмад налазе на средини зарад што бољег естетског изгледа програма. То се постигло Qt Style Sheets механизмом.

Нажалост, неке ствари нису виделе светлост дана у овој верзији, као што су: режим у којем ће се моћи стартовати само једна инстанца програма, подешавања због којих се не мора поново покренути програм и учитавање читавих датотека листа песама који су преузети са web страница. Верујем да ћу ове функције имплементирати у некој од наредних верзија програма.

Све у свему, надам се да ће корисници уживати у слушању музике са Great Little Radio Player-а, макар упола у односу на то колико сам ја уживао правећи га за Вас.