antiX

Аутор: Александар Брковић

antiX, још једна дистрибуција намењена првенствено за употребу на старијем хардверу, компатибилна са Intel-AMD системима. Употребљива је на рачунарима PII и PIII класе. За рад на старом хардверу, потребно је минимално 128 [MB] RAM-а, за инсталацију на тврди диск довољно је 2,2 [GB] расположивог простора. Може се користити и у live режиму, за спасавање података са рачунара.

За разлику од осталих малених и лаганих дистрибуција, ISO датотека antiX-а је тешка 675 [MB], што резултира мноштвом прединсталираних програма и потпуном функционалношћу при коришћењу. Будући да се базира на Debian-у, није намењен апсолутним почетницима. Потребно је извесно предзнање да би се из antiX дистрибуције извукао максимум.

Последње издање antiX дистрибуције долази у верзији за 32 и 64 бита, и у примени је показало пристојну интеграцију са хардвером новије производње. Touchpad, резолуција екрана, звучне картице и тастатура су уредно откривени и не захтевају додатну интервенцију корисника.

Live mode

Приликом покретања live сесије, дочекаће вас iceWM desktop са плавом позадином, conky апликацијом у горњем десном углу, и иконицама доступних програма које се налазе са леве стране радне површине. Панел се налази на дну екрана, са менијем за програме на левој и индикаторима на десној страни. Једноставан и исполиран интерфејс који се може прилагодити или променити прединсталираним темама. Промене нису драстичне, али је број доступних тема импозантан. Поред већ поменутог iceWM управника прозора, доступни су Fluxbox и JWM. Корисницима неће бити тешко да изаберу своју подразумевану комбинацију и да прилагоде изглед дистрибуције по сопственом укусу. У односу на остале Linux дистрибуције из ове категорије, antiX даје сасвим пристојан и исполиран dekstop.

Приликом рада у live режиму, antiX у одређеним случајевима тражи лозинку, посебно током конфигурације интернет конекције. Root лозинка је „root”, а корисничка лозинка је „demo”.

Инсталација

Графички инсталер је прилично прегледан и једноставан за употребу. На самом почетку процеса инсталације врши се одабир складишта програмских пакета који ће се користити након инсталације. Доступне варијанте су Wheezy, Testing и Sid. GParted ће одрадити свој део посла око припреме тврдог диска и израде партиција.

Приликом процеса инсталације, са леве стране, у инсталеру, доступан је текст који увелико олакшава сам поступак, нудећи објашњења појединих корака у процесу инсталације. На самом крају долази део где се одређује име система, врста тастатуре, врши се унос временске зоне, локализација система, те одређивање корисничког имена и лозинке.

antiX тражи две врсте лозинке, администраторску која је нужна за администрацију система и покретање кључних апликација, и корисничку за пријаву на систем.

На крају долази инсталација Grub2 програма, за покретање система. Grub2 је у стању да детектује остале системе инсталиране на рачунару. Ово је последњи корак у инсталационом процесу и систем је спреман за прво покретање.

Актуелно издање

Након покретања система, antiX одмах детектује LAN конекцију и омогућава повезивање на интернет. Међутим, за оне кориснике који имају WiFi конекцију, односно бежично повезивање, настају проблеми при покушају повезивања на интернет. WiFi користи бежично повезивање преко програма Wicd, али у конкретном случају није могуће извршити иницијализацију интернет конекције. Решење овог проблема је успостављање везе преко програма Ceni, директно из терминала. Након уношења потребних параметара веза се успешно иницијализује. Подржан је и 3G широкопојасни интернет. Успостава везе се врши преко програма GNOME-PPP или GPRS-EDGE-UMTS-Panel. Довољно је унети корисничке параметре вашег провајдера и након тога се повезати на интернет.

За администрацију на систему постоји пар веома корисних програма:

# antiX Control Center – доноси низ функционалности и могућности за подешавање система, почев од најједноставнијих опција, као што је промена позадине на систему, подешавања WiFi мреже, па до могућности промене autologin опције, и омогућавања аутоматске пријаве на систем. Погодан је за кориснике који би да избегну мукотрпан рад у терминалу, кад је подешавање система у питању. antiX Control Center на једном месту интегрише низ једноставних и сложених подешавања; за крајњег корисника веома корисна алатка.

# Metapackages installer – од велике помоћи уколико сте нови корисник у Debian базираним дистрибуцијама. Помаже вам да инсталација пакета буде крајње једноставна. Пакети су категорисани у логичке целине одакле се врши селекција и инсталација потребних пакета. Међутим, када једном инсталирате одређени пакет, код поновног покретања апликације не постоји могућност да се провери да ли је пакет инсталиран или не. Када би био уклоњен овај недостатак, програм би додатно добио на квалитету и функционалности.

# Synaptic Package Manager – подразумевани GUI програм за преузимање и инсталацију апликација из Debian складишта програмских пакета; најбољи алат за управљање пакетима у смислу брзине и решавања зависности; корисницима познат из других дистрибуција базираних на Debian-у.

Апликације

Упркос томе што је лагана дистрибуција, antiX садржи свеобухватан списак апликација. Постоји много прединсталираних програма, што ову дистрибуцију издваја од осталих, смештених у исту класу. Набројаћемо неке програме који се налазе на систему одмах након инсталације:

# Office: LibreOffice 4.0.3.3 Calc, Draw, Impress, Writer, ePDF viewer, Osmo, Ted rtf text processor.

# Интернет: Iceweasel 22.0, Dillo, elinks, Links 2, Ceni, Clawsmail, gFTP, GNOME PPP, Pidgin IM, py Neighborhood, Transmission.

# Graphics: Gcolor2, gtkam digital camera browser, Mirage, mtPaint, Presentation, screenshot, xsane scan.

# Мултимедија: Asunder CD ripper, Gnome MPlayer, Goggles music manager, GTK YouTube viewer, guvcview webcam, Imagination, simple burn, streamtuner 2, winFF.

# Accessories: Archive manager, clipit, leafpad, live usb, Lucky backup, root terminal, xarchiver, gdebi package installer, Rox term.

Листа пакета је импозантна, и покрива највећи део потреба корисника. Међутим, неке од апликација нису подразумевано лагане, као што је случај са LibreOffice програмом, те Iceweasel web прегледачем. Корисницима предлажемо да изаберу нешто лаганија алтернативна решења уколико се испостави да су ове апликације претешке за хардвер који користе. Напоменућемо и то да су прединсталирани и мултимедијални кодеци и Adobe flashplugin, те је могућност гледања филмова и видео записа доступна већ од live режима.

Уколико још увек негде чувате ваш стари рачунар који тренутно није у употреби, искористите ову дистрибуцију, инсталирајте је на ваш стари хардвер и уверите се у чињеницу да не постоје границе када је употребљивост Linux дистрибуција у питању.

Корисни линкови:

[1] http://antix.mepis.org/index.php?title=Main_Page

[2] http://mylinuxexplore.blogspot.com/2013/07/antix-131-luddite-review-superb.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.