četvrtak, 18 aprila, 2024
Predstavljamo

antiX

Autor: Aleksandar Brković

antiX, još jedna distribucija namenjena prvenstveno za upotrebu na starijem hardveru, kompatibilna sa Intel-AMD sistemima. Upotrebljiva je na računarima PII i PIII klase. Za rad na starom hardveru, potrebno je minimalno 128 [MB] RAM-a, za instalaciju na tvrdi disk dovoljno je 2,2 [GB] raspoloživog prostora. Može se koristiti i u live režimu, za spasavanje podataka sa računara.

Za razliku od ostalih malenih i laganih distribucija, ISO datoteka antiX-a je teška 675 [MB], što rezultira mnoštvom predinstaliranih programa i potpunom funkcionalnošću pri korišćenju. Budući da se bazira na Debian-u, nije namenjen apsolutnim početnicima. Potrebno je izvesno predznanje da bi se iz antiX distribucije izvukao maksimum.

Poslednje izdanje antiX distribucije dolazi u verziji za 32 i 64 bita, i u primeni je pokazalo pristojnu integraciju sa hardverom novije proizvodnje. Touchpad, rezolucija ekrana, zvučne kartice i tastatura su uredno otkriveni i ne zahtevaju dodatnu intervenciju korisnika.

Live mode

Prilikom pokretanja live sesije, dočekaće vas iceWM desktop sa plavom pozadinom, conky aplikacijom u gornjem desnom uglu, i ikonicama dostupnih programa koje se nalaze sa leve strane radne površine. Panel se nalazi na dnu ekrana, sa menijem za programe na levoj i indikatorima na desnoj strani. Jednostavan i ispoliran interfejs koji se može prilagoditi ili promeniti predinstaliranim temama. Promene nisu drastične, ali je broj dostupnih tema impozantan. Pored već pomenutog iceWM upravnika prozora, dostupni su Fluxbox i JWM. Korisnicima neće biti teško da izaberu svoju podrazumevanu kombinaciju i da prilagode izgled distribucije po sopstvenom ukusu. U odnosu na ostale Linux distribucije iz ove kategorije, antiX daje sasvim pristojan i ispoliran dekstop.

Prilikom rada u live režimu, antiX u određenim slučajevima traži lozinku, posebno tokom konfiguracije internet konekcije. Root lozinka je „root”, a korisnička lozinka je „demo”.

Instalacija

Grafički instaler je prilično pregledan i jednostavan za upotrebu. Na samom početku procesa instalacije vrši se odabir skladišta programskih paketa koji će se koristiti nakon instalacije. Dostupne varijante su Wheezy, Testing i Sid. GParted će odraditi svoj deo posla oko pripreme tvrdog diska i izrade particija.

Prilikom procesa instalacije, sa leve strane, u instaleru, dostupan je tekst koji uveliko olakšava sam postupak, nudeći objašnjenja pojedinih koraka u procesu instalacije. Na samom kraju dolazi deo gde se određuje ime sistema, vrsta tastature, vrši se unos vremenske zone, lokalizacija sistema, te određivanje korisničkog imena i lozinke.

antiX traži dve vrste lozinke, administratorsku koja je nužna za administraciju sistema i pokretanje ključnih aplikacija, i korisničku za prijavu na sistem.

Na kraju dolazi instalacija Grub2 programa, za pokretanje sistema. Grub2 je u stanju da detektuje ostale sisteme instalirane na računaru. Ovo je poslednji korak u instalacionom procesu i sistem je spreman za prvo pokretanje.

Aktuelno izdanje

Nakon pokretanja sistema, antiX odmah detektuje LAN konekciju i omogućava povezivanje na internet. Međutim, za one korisnike koji imaju WiFi konekciju, odnosno bežično povezivanje, nastaju problemi pri pokušaju povezivanja na internet. WiFi koristi bežično povezivanje preko programa Wicd, ali u konkretnom slučaju nije moguće izvršiti inicijalizaciju internet konekcije. Rešenje ovog problema je uspostavljanje veze preko programa Ceni, direktno iz terminala. Nakon unošenja potrebnih parametara veza se uspešno inicijalizuje. Podržan je i 3G širokopojasni internet. Uspostava veze se vrši preko programa GNOME-PPP ili GPRS-EDGE-UMTS-Panel. Dovoljno je uneti korisničke parametre vašeg provajdera i nakon toga se povezati na internet.

Za administraciju na sistemu postoji par veoma korisnih programa:

# antiX Control Center – donosi niz funkcionalnosti i mogućnosti za podešavanje sistema, počev od najjednostavnijih opcija, kao što je promena pozadine na sistemu, podešavanja WiFi mreže, pa do mogućnosti promene autologin opcije, i omogućavanja automatske prijave na sistem. Pogodan je za korisnike koji bi da izbegnu mukotrpan rad u terminalu, kad je podešavanje sistema u pitanju. antiX Control Center na jednom mestu integriše niz jednostavnih i složenih podešavanja; za krajnjeg korisnika veoma korisna alatka.

# Metapackages installer – od velike pomoći ukoliko ste novi korisnik u Debian baziranim distribucijama. Pomaže vam da instalacija paketa bude krajnje jednostavna. Paketi su kategorisani u logičke celine odakle se vrši selekcija i instalacija potrebnih paketa. Međutim, kada jednom instalirate određeni paket, kod ponovnog pokretanja aplikacije ne postoji mogućnost da se proveri da li je paket instaliran ili ne. Kada bi bio uklonjen ovaj nedostatak, program bi dodatno dobio na kvalitetu i funkcionalnosti.

# Synaptic Package Manager – podrazumevani GUI program za preuzimanje i instalaciju aplikacija iz Debian skladišta programskih paketa; najbolji alat za upravljanje paketima u smislu brzine i rešavanja zavisnosti; korisnicima poznat iz drugih distribucija baziranih na Debian-u.

Aplikacije

Uprkos tome što je lagana distribucija, antiX sadrži sveobuhvatan spisak aplikacija. Postoji mnogo predinstaliranih programa, što ovu distribuciju izdvaja od ostalih, smeštenih u istu klasu. Nabrojaćemo neke programe koji se nalaze na sistemu odmah nakon instalacije:

# Office: LibreOffice 4.0.3.3 Calc, Draw, Impress, Writer, ePDF viewer, Osmo, Ted rtf text processor.

# Internet: Iceweasel 22.0, Dillo, elinks, Links 2, Ceni, Clawsmail, gFTP, GNOME PPP, Pidgin IM, py Neighborhood, Transmission.

# Graphics: Gcolor2, gtkam digital camera browser, Mirage, mtPaint, Presentation, screenshot, xsane scan.

# Multimedija: Asunder CD ripper, Gnome MPlayer, Goggles music manager, GTK YouTube viewer, guvcview webcam, Imagination, simple burn, streamtuner 2, winFF.

# Accessories: Archive manager, clipit, leafpad, live usb, Lucky backup, root terminal, xarchiver, gdebi package installer, Rox term.

Lista paketa je impozantna, i pokriva najveći deo potreba korisnika. Međutim, neke od aplikacija nisu podrazumevano lagane, kao što je slučaj sa LibreOffice programom, te Iceweasel web pregledačem. Korisnicima predlažemo da izaberu nešto laganija alternativna rešenja ukoliko se ispostavi da su ove aplikacije preteške za hardver koji koriste. Napomenućemo i to da su predinstalirani i multimedijalni kodeci i Adobe flashplugin, te je mogućnost gledanja filmova i video zapisa dostupna već od live režima.

Ukoliko još uvek negde čuvate vaš stari računar koji trenutno nije u upotrebi, iskoristite ovu distribuciju, instalirajte je na vaš stari hardver i uverite se u činjenicu da ne postoje granice kada je upotrebljivost Linux distribucija u pitanju.

Korisni linkovi:

[1] http://antix.mepis.org/index.php?title=Main_Page

[2] http://mylinuxexplore.blogspot.com/2013/07/antix-131-luddite-review-superb.html