Tilda terminal emulator

Autor: Gavrilo Prodanović

Svi mi koji smo nekada ozbiljno igrali pucačine (ili ih i dalje igramo), znali smo da koristimo konzolu koja se obično otvarala na tildu. Tilda terminal emulator nam baš taj stari doživljaj donosi u naše Xorg okruženje. Kada pritisnemo hotkey, on iskoči i spreman je da mu unesemo našu komandu i da je odmah izvrši. Veoma je zgodno, pošto svi znamo koliko je terminal potreban u Linux-u.

Tilda emulator je pisan sa GTK+ bibliotekama, tako da će se odlično uklopiti uz GTK okruženja radne površi kao što su MATE ili Xfce. Kada prvi put pokrenemo Tilda emulator, otvoriće nam se čarobnjak za konfigurisanje u kojem nas čeka veliki broj opcija raspoređenih u sedam jezičaka. U prvom jezičku zatičemo osnovne opcije. Tu možemo da izaberemo tip i veličinu fonta koji će biti korišćen, da li želimo da Tilda emulator bude prikazan na svim radnim površima i da li da uvijek bude na vrhu, iznad svih prozora. Tu se nalazi i opcija da izaberemo poziciju jezičaka, jer Tilda emulator podržava rad sa više jezičaka. Takođe, tu je checkbox kojim ćemo potvrditi da li želimo da Tilda emulator pri startovanju bude sakriven. U sledećem jezičku možemo podesiti naslov, a takođe možemo izabrati da pokrenemo neku drugu komandu umjesto shell-a. Tilda emulator podržava otvaranje web linkova, pa možemo izabrati koji browser želimo da koristimo. U sledećem jezičku koji je nazvan „Appearance”, nalaze se podešavanja vezana za terminal. Ovde možemo promjeniti visinu i dužinu terminala koju možemo zadati u pikselima ili u postocima u odnosu na veličinu ekrana. Takođe možemo promjeniti poziciju koja je podrazumjevana, da se Tilda emulator pojavljuje u gornjem lijevom uglu. Od dodatnih stvari možemo uključiti providnost i staviti neku sliku za podlogu umesto podrazumjevane crne boje. Takođe, možemo uključiti i animirano izvlačenje terminala. U sledećem jezičku nema mnogo da se izabere, a to je boja teksta i boja podloge. U „Scrolling” jezičku ćemo podesiti da li želimo da nam se scrollbar prikazuje i sa koje strane da se prikaže. Tu možemo promjeniti i veličinu scrollback buffer-a. „Compatibility” jezičak ćemo preskočiti, jer se tu nalaze neke dosadne opcije (prim. aut.) i skočićemo do zadnjeg jezička koji se naziva „Keybindings”. To je i najvažnija opcija od svih, jer se tu podešava binding za otvaranje terminala, koja je podrazumjevano postavljena na F1. Takođe, tu je i dugme pomoću kojeg možemo lako da ugrabimo i neku drugu kombinaciju, ako nam ne odgovara podrazumjevana.

Posle podešavanja možemo napokon da se podmladimo i da počnemo da koristimo Tilda terminal emulator. Potrebno je jedno vrijeme navići se da tu postoji terminal, ako ga pokrećemo pri auto startu grafičkog okruženja. No, poslije toga postaje nezamjenjiv, i koristimo ga kao launcher, a ujedno prestajemo koristiti ALT+F2 kombinaciju. Ako se ikada desi da vam jedan Tilda terminal nije dovoljan, možete pokrenuti više različitih terminala sa različitim prečicama sa tastature.

 

One thought on “Tilda terminal emulator

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.