петак, 19 априла, 2024
Мобилни кутак

К-9 мејл – Андроид апликација за електронску пошту

Аутор: Сандрина Димитријевић

Једна од великих предности мобилних телефона и сличних преносивих уређаја је могућност да у сваком моменту имамо приступ битним информацијама. То важи и за електронску пошту, коју сада можемо да проверавамо било када и било где, не пропуштајући битне информације. Сваки уређај са Android оперативним системом долази са преинсталираном апликацијом за електронску пошту, одакле можемо да пратимо своје налоге електронске поште. Међутим, та апликација ја прилично базична и пружа само основну функционалност. Нема напредних могућности сортирања и обележавања које су неопходне свима који истовремено прате неколико мејл адреса.

Једна од најбољих апликација за електронску пошту на Android оперативном систему је K-9 email. K-9 email пружа мноштво могућности за прилагођавање и подешавања, а има и веома јасан и прегледан интерфејс. Користи се веома једноставно.

Инсталација и подешавање

Апликација омогућава да истовремено пратите неколико налога електронске поште. Налоге са бесплатних сервиса као што је Gmail на пример, убацујете само тако што укуцате свој налог и шифру (све се подешава аутоматски), док је за друге налоге, на пример оне пословне, потребно да знате параметре сервера и бројеве портова.

Апликација је доступна на великом броју језика, али нажалост у њих не спада ниједан од језика са наших подручја.

Налози електронске поште су приказани у различитим бојама, што омогућава бољу прегледност и сналажење. Те боје можете да мењате.

Чим отворите апликацију, указаће вам се једна фасцикла где се налазе мејлови са свих налога обједињени, као и појединачне фасцикле са примљеним мејловима за сваки налог засебно. Поред сваког одмах можете да видите број непрочитаних мејлова, као и величину коју заузима на уређају.

Налог бришемо тако што тапнемо на име мејла и држимо прст мало дуже, након чега ће се појавити опције за брисање.

Мејлови и фасцикле

Мејлови могу да се шаљу веома једноставно. Можемо слободно да одговарамо на приспеле мејлове, или да пишемо нови. Приликом писања можемо укључити и опције за слање копије или скривене копије мејла. Уз сваки налог можемо да шаљемо и прилоге.

За сваки добијени мејл нам пристиже обавештење, али то лако можемо да искључимо. Мејлове можемо пребацити, или копирати из фасцикле у фасциклу директно из апликације. Систем фасцикли у апликацији омогућава да подесимо које фасцикле желимо да видимо, а које не, а такође и код којих фасцикли желимо да избегнемо аутоматску синхронизацију. За то је потребно да детаљно прочитате упутство о раду са класама фасцикли на https://github.com/k9mail/k-9/wiki/WorkingWithClasses .

За сваку фасциклу и налог можемо подесити, колико порука електронске поште ће приказивати (подразумевани број је 25 порука), као и да ли ће се поруке чувати на интерној или екстерној меморији телефона или таблета.

Све у свему, К-9 је вероватно једна од најбољих апликација за праћење електронске поште на Android оперативном систему. Прилично је прегледна, омогућава напредну организацију и велики број напредних подешавања, па се препоручује свима.

Линкови:
[1] https://github.com/k9mail/k-9/wiki/WorkingWithClasses
[2] https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fsck.k9