субота, 20 априла, 2024
Пулс слободе

NSA вас прати!

Аутор: Александар Тодоровић

Занимате ли се за анонимност на интернету? Читате ли магазин о Линуксу? NSA вас прати!

Увод

Прошло је више од годину дана како је Snowden изашао у јавност са првим информацијама о томе у коликој мјери нас NSA прати. Подаци које он износи, и у ово доба су врло актуелни. Међутим, сада су објављени нови подаци, а неки од стручњака сматрају да ово први пут није дјело Snowden-а, него да је у питању неки нови, за сада неидентификован звиждач [1] [2].

Занимате ли се за анонимност на интернету? Прати вас NSA!

До сада смо сазнали много тога о томе ко су тачно мете које NSA покушава да нападне – од директних приступа водећим интернет компанијама као што су Google, Microsoft, Facebook, Dropbox и остали, преко намјерног ослабљивања енкрипцијских алгоритама, па до покушаја инвертовања анонимности које пружа Tor (програм фокусиран на анонимност на интернету).

Међутим, нови јавно доступни подаци нам говоре да ту не стаје опсег напада на обичне кориснике. Уколико сте се некада занимали за анонимност на интернету, прати вас NSA. Уколико сте икада посјетили страницу Tor пројекта, користили Tails Linux дистрибуцију, користили TrueCrypt за енкрипцију података, или су вас занимали неки други други програми везани за анонимност и сигурност на интернету, од тада сте на листи особа које прати NSA (прим. аут.).

Постоје многи разлози за анонимност на интернету и свима је јасно да већина од тих разлога нема неку малициозну активност у фокусу. Од оног малог дијела разлога који имају за циљ неку малициозну активност, шансе да том малициозном активности пријетите сигурности САД-у су толико ниске да нису вриједне спомена. Међутим, изгледа да NSA сматра другачије.

Читате ли познати Linux магазин? Прати вас NSA!

Да ту не стаје контроверза око нових података, говори и податак како се међу листом домена које NSA прати, нашла и једна домена која је потпуно неповезана са анонимности на интернету. Та IP адреса припада једном од најпознатијих магазина у свијету који се фокусира на Linux и open source софтвер. У питању је Linux Journal магазин. Као да ни то није довољно, у дијелу изворног кода који је постао доступан јавности, Linux Journal је у коментару описан као форум који користе екстремисти. Шта је екстремистично у писању о Linux-у, није нам познато.

Закључак

Већ дуго времена знамо да радње које проводи NSA нису легалне и како шпијунирају било кога, ко им падне на памет. Добро је познато и да је мала вјероватноћа да постоји особа на планети која није у последњих петнаестак година била на мети NSA и чији дио података није завршио у њиховом центру за смјештање података. Међутим, сада је јавно позната нова информација. NSA у свом систему дијели интернет кориснике на два дијела: на кориснике који знају нешто о приватности на интернету и кориснике који се не распитују о томе. Сви чланови из првог дијела интернет корисника су под надзором и све што NSA може да скупи о тим особама, она скупља. Међутим, узимајући у обзир да је Linux Journal домена нападнута, долазимо до закључка да вас не мора занимати анонимност на интернету да би вас NSA пратила. Чак и обични Linux корисници који читају наведени магазин, под пратњом су и њихови подаци се сакупљају. Ко зна, можда је наш магазин сљедећи на реду.

Корисни линкови:

[1] https://www.schneier.com/blog/archives/2014/07/nsa_targets_pri.html
[2] http://daserste.ndr.de/panorama/aktuell/nsa230_page-1.html
[3] Izvorni kod: http://daserste.ndr.de/panorama/xkeyscorerules100.txt