уторак, 23 априла, 2024
Мобилни кутак

Андроид Студио

Аутор: Стефан Ножинић

Android је већ одавно заузео огроман проценат тржишта мобилних уређаја и много је апликација развијено за њега. Ако сте се икада бавили развојем апликација за Android уређаје, онда сте највероватније за то користили Eclipse и ADT додатак за исти, који вам је то олакшао. Можемо се запитати како је Google толико форсирао Eclipse, уместо да је направио своје окружење. После толико времена, засебно окружење је стигло.

Android Studio у тренутку писања овог чланка је још увек у бета фази, али се доста добро развија и већ је употребљив. Базиран је на IntelliJ IDEA. Он пружа нове могућности које ADT додатак за Eclipse није пружио и постаће званично развојно окружење чим буде готова прва стабилна верзија.Неке од карактеристика су:

1. Систем изградње базиран на Gradle-у уместо на ant-у.

2. Генерисање више варијанти APK архива у зависности од уређаја.

3. Уредник графичког интерфејса са подршком измене тема.

4. Алати за проверу компатибилности са различитим верзијама.

5. Алати за мерење перформанси.

6. Потписивање апликација.

7. …

Миграција на Android Studio

Као што смо већ поменули, Android Studio је базиран на систему изградње Gradle, а не ant. То значи да је потребно пребацити наше пројекте на нови систем. ADT додатак за Eclipse у верзијама после 2.2 има опцију експортовања пројекта са новим Gradle системом, па је само потребно да урадимо надоградњу додатка ако већ немамо новију верзију. Битно је напоменути да ће Android Studio радити и са старим ant системом, али се препоручује прелазак на нови систем како бисмо били у могућности да користимо неке додатне и напредније опције у будућности.

Употреба

Android Studio нам омогућава креирање апликације за различите типове уређаја. Овако је могуће прављење апликација за телефон, таблет, ТВ, Google наочаре и Google Wear. Чаробњак за прављење новог пројекта нуди избор за који уређај желимо да правимо нашу апликацију, а тиме ће нас упитати коју верзију API-а желимо да користимо. Поред ових могућности, у чаробњаку имамо и опције да изаберемо одређени Activity, и подесимо га по нашој вољи.

После креирања пројекта, потребно је приметити да је структура директоријума мало другачија, него до сада у Eclipse-у. За ово је „крив“ Gradle систем изградње, који се користи у Android Studio-у. У принципу, све функционише као и до сада, само су неки директоријуми премештени у „src/“, па је тако лакше сналажење. Ово ће пуно поједноставити рад на пројекту, у смислу да програмери неће бити збуњени које датотеке могу да мењају, а који се мењају/пишу приликом изградње извршних датотека.

Из самог програма, могуће је директно креирање виртуелних уређаја, који служе за покретање апликације у емулатору у случају да не желимо да је покренемо на физичком уређају. Ово је корисно у случајевима када немамо одређену верзију Android-а на физичком уређају, а желимо да тестирамо рад наше апликације на тој верзији.

Додавање нових датотека је постало заиста једноставно. Потребно је само кликнути на одређени директоријум у пројекту, и притиснути комбинацију тастера ALT + INSERT, и Android Studio ће се постарати да покрене чаробњака за креирање одређеног типа датотека. На пример, уколико селектујемо „layout/“ директоријум, Android Studio ће понудити креирање новог Activity-ја.

Уклањање грешака је могуће позивањем adb logcat из самог окружења, и тиме добијамо лог поруке које бележе апликације на уређају или емулатору.

Закључак

Право је чудо да Google није раније урадио овакву платформу, с обзиром на то да развој Android апликација постаје све учесталији и да су се многи проблеми Eclipse-а са додатком почели назирати када је реч о комплекснијим пројектима. Android Studio нуди једноставност коришћења, а опет много више могућности него претходни подржани приступ развоја (Eclipse са додатком за развој Android апликација).