среда, 24 априла, 2024
Хардвер

Биглбон Блек Рев Ц

Водич од првог дана (1. део)

Аутор: Ненад Марјановић

BeagleBone Black је микро матична плоча са функцијама модерних рачунара. За разлику од кућних рачунара, овај малишан је мањи потрошач електричне енергије и, у већини случајева, у вашем окружењу можете наћи 5V адаптер од неких старијих кућних уређаја који може послужити за његово напајање.

Нови модел укључује 4GB eMMC интегрисану меморију, за разлику од модела Rev B чији је капацитет био свега 2GB. Захваљујући овој измени, BBB Rev C долази са инсталираним Debian Linux системом.

Пошто сте се већ заинтересовали за овај тип рачунара, сигурно се питате у које сврхе их можемо користити:

  • Ваш први Linux рачунар
  • Програмирање
  • Web и фајл сервер
  • Proxy
  • Tor relay

Наравно, ова листа је знатно дужа од горе наведене, али ово су неке од основних намена BBB Rev C рачунара. Цена ових уређаја варира од 55 до 65 америчких долара, зависно од произвођача и земље у којој се продаје. У Србији нема званичног представника за овај модел, али се раније могла наћи старија верзија овог производа, тачније, већ споменута BBB Rev B.

При куповини овог уређаја увек обратите пажњу о којој се верзији ради. Верзија Rev C је доста напреднија од Rev B верзије.

Због великог броја захтева од стране нових корисника, овај модел од недавно производи и један кинески произвођач Element14.

Circuitco (BB-BBLK-000) Element14 (BB-Black-C)

Опрема

BBB Rev C се испоручује са USB каблом који се користи као извор напајања и за трансфер фајлова. Међутим, препоручљиво је да истовремено наручите и AC/DC адаптер 5V 1A, уколико већ не располажете једним, Micro SD меморијску картицу категорије 10, RJ45 каблове за интернет конекцију и HDMI to MINI HDMI кабл. Димензије излазног наставка (џека) на каблу адаптера морају бити 5.5mm x 2.1mm.

Што се тиче Micro SD картице, она ће служити као хард диск или као додатна меморија/партиција, у зависности од тога да ли желите да користите eMMC за покретање система или не. Такође, Micro SD је потребан за ажурирање система на eMMC интегрисаној меморији, што је препоручљиво урадити пре прве употребе.

Категорија 10 је ознака за меморијске картице са већом брзином трансфера фајлова, неке спорије картице неће ни радити на BBB Rev C плочи. Препоручен капацитет је 4GB, али већи модели су увек добродошли. Што се тиче RJ45 интернет кабла, сваки новији ће функционисати. На крају нам остаје HDMI to MINI HDMI кабл који користимо за HDMI конекцију, нпр. са екраном.

BBB Rev C подржава више оперативних система. У њих спадају Debian, Ubuntu и Android. У наредном броју ЛиБРЕ! часописа писаћемо о инсталацији оперативног система Debian на интегрисану eMMC меморију.