петак, 26 априла, 2024
Сам свој мајстор

Бутстрап (Bootstrap): увод

Аутор: Златан Васовић

Заједница програмера и многе компаније тражили су свеобухватан сет дизајнерских алата лепог изгледа који је лак за коришћење. Као одговор на тај захтев, појавио се појам front-end framework (framework намењен за „предњи слој”, односно за web дизајн – прим.аут.).

Временом се из гомиле framework-а издвојио Bootstrap.

Историја

Два дизајнера Twitter-а, Mark Otto и Jacob Thornton средином 2010. године направили су framework Twitter Blueprint за потребе Twitter-а. Садржао је само основне CSS компоненте. Касније је преименован у Twitter Bootstrap, са новим сетом дизајнерских алата и JavaScript додацима. У фебруару 2012. постаје најпопуларнији пројекат на GitHub-у. Bootstrap v3 је изашао 19. августа 2013. године и омогућава добар приказ сајта и добар одзив на мобилним уређајима.

Шта то Bootstrap чини посебним?

Bootstrap је доступан у већ спремљеном пакету са CSS и JS компонентама, али и у изворном коду, за оне који желе више. Писан је у Lessu (препроцесору CSS-а), а заједница корисника је направила и Sass верзију.

Оно што Bootstrap чини посебним, јесте лакоћа коришћења. Документација је веома корисна и брзо можете да научите како се користи одређена компонента. Такође, постоји и свеобухватан „кастомајзер” (енг. customizer) који омогућава детаљно прилагођавање Bootstrap-a.

Помоћ можете добити у кратком периоду одласком на GitHub Issues [2] и пријављивањем проблема. Често вам могу помоћи остали корисници који су наишли на сличан проблем.

Статистика

Bootstrap има веома импресивну статистику на GitHub-у, у којој му ниједан други пројекат не може прићи.

  • 74000+ star-ова (најпопуларнија ризница)
  • 27000+ fork-ова
  • 29 издања
  • 15000+ проблема пријављено
  • 4000+ pull request-ова

Линкови