petak, 19 aprila, 2024
Predstavljamo

Nexuiz

Autor: Aleksandar Božinović

Igrice u FLOSS svetu

Pokazalo se kroz istoriju da komercijalne igrice biraju komercijalne platforme. Proizvođači igrica se vode statistikom, te je najveći broj igrica dostupan za Microsoft Windows, Xbox, Sony Playstation, Android i iOS. Igrice donose veliku zaradu kako onima koji ih prave, tako i državi kroz porez. Procenjuje se da prosečni američki stanovnik dnevno provede oko dvadeset i tri minuta igrajući igrice. Takođe se smatra da prosečno američko domaćinstvo troši oko 45$ kupujući igrice. Doskorašnje slabo interesovanje velikih Gaming kompanija za Linuks može se smatrati uzrokom manjeg broja igrica za Linuks. Na osnovu broja igara koje su dostupne za Linuks, moglo bi se zaključiti da Linuks koriste ljudi koji ne vole da igraju igrice. Zapravo, veliki broj blogera i Wine zajednica govore u prilog sve veće potražnje igrica među korisnicima Linuksa.

Istorija

Davne 2002. godine Lee Vermeulen i Jesse McGibney osnovali su razvojni tim pod imenom Alientrap. Istovremeno počinje razvoj igrice Nexuiz. Prva verzija objavljena je 2005. godine. Pokretač igre (eng. game engine) je DarkPlaces, modifikovani Quake pokretač igre. Izvorna ideja bila je da se napravi deathmatch igrica s nekoliko nivoa i jednim karakterom. Skoro tri godine od prve verzije, 29. februara 2008. godine, objavljena je verzija 2.4, koja je donela velika poboljšanja grafičkog okruženja. Dodata su dva nova igračka moda, kao i tri nove mape. Nakon objave ove verzije zabeležen je veliki porast broja igrača.

Opis igre

Nexuiz je nativna FPS (eng. first person shooter) igrica za Linuks. Po učitavanju igrice iz zvučnika izlazi kompjuterizovani zvuk koji kazuje Welcome to Nexuiz. Korisnički interfejs (eng. GUI), muzički ambijent, igrački modeli, mape i oružja utiču da celom igrom vlada futuristička atmosfera. Standardni meni sadrži tri prozora: Singleplayer, Multiplayer i Settings. Singleplayer prozor nudi dva nivoa za 2.5 verziju i jedan nivo za verziju 2. Postoji i opcija instant action pri čemu se učitava mapa nasumično s botovima. Prozor Multiplayer poseduje četiri taba (servers, create, demos i player settings) i prikazuje listu servera. Izlistani su nazivi servera i mapa, zatim mod igrice i broj igrača. Na vrhu liste nalazi se filter za odabir, te je moguće poređati mape po broju trenutno prisutnih igrača. Razlikuju se sledeći igrački modovi:

  • deathmatch – svi igrači bore se međusobno. Cilj je dostići određen broj poena.
  • team deathmatch – postoje dva tima, crveni i plavi.
  • frozen – ovaj mod podseća na dečju igricu „Ledeni čika“. Nakon gubitka životnih poena (eng. healths), igrač se doslovno zamrzne u mestu. Unesrećeni se može otkraviti nakon što ga igrač iz tima dodirne. Cilj je zalediti sve igrače iz protivničkog tima.
  • capture the flag – dva tima treba da čuvaju svoju, a istovremeno da ukradu protivničku zastavu. (Verovatno je jedino oružje laser – instant kill.)
  • last man standing – jedini cilj je preživeti borbu.
  • domination – tim treba da osvoji i da odbrani kontrolne punktove, te na taj način osvoji što više poena.

Ostali modovi su keyhunt, assault, onslaught, race, runmatch, arena

Postoji devet različitih tipova oružja. Po čitavoj mapi diseminovani su životni poeni (eng. healths) i oružje. Njihova distribucija zavisi od same mape. Mnoge mape prilagođene su tačno određenom igračkom modu. Na autora ovog teksta najjači utisak ostavio je frozen mod, mod „Ledenog čike”, isključivo zbog toga što u virtuelnom svetu ilustruje deo detinjstva (prim.aut.). Sastavni deo mapa su portali za teleport i specijalni elementi koji igraču daju posebne sposobnosti.

Kontroverza

U martu 2010. godine objavljeno je da je licencu za NexuizLeeVermeulen prodao IllFonic studiju za razvoj igara. Ovakav postupak izazvao je veliko nezadovoljstvo onih koji su godinama učestvovali u razvoju igre. Moglo bi se reći da su čak i prevareni. To je rezultiralo napuštanjem Nexuiz-a i osnivanjem fork-a po imenu Xonotic. Od tada, izvorni Nexuiz postaje Nexuiz classic, a komercijalna igra na bazi CryEngine 3 pokretača igre dobija ime Nexuiz. Osmog septembra 2011. godine objavljena je verzija 0.5 igre Xonotic. Već tada je implementirana podrška za više jezika, napravljeno je sedam mapa, dodata su vozila, a poboljšano je i oružje. Tada je tim Xonotic najavio da je cilj da naprave najbolju open-sourceFPS igru. Danas se često među korisnicima Linuksa u slengu za Nexuiz classic kaže samo Nexuiz.

Zaključak

Nexuiz je primer igrice objavljene pod GNU GPL licencom, koja se razvijala bez finansijskih sredstava, a koja po mnogo čemu parira komercijalnim igricama. Upravo ovo je dokaz da FLOSS može preteći ostale i u oblasti igrica. Nadamo se da će vreme to potvrditi.