петак, 26 априла, 2024
Представљамо

Nexuiz

Аутор: Александар Божиновић

Игрице у FLOSS свету

Показало се кроз историју да комерцијалне игрице бирају комерцијалне платформе. Произвођачи игрица се воде статистиком, те је највећи број игрица доступан за Microsoft Windows, Xbox, Sony Playstation, Android и iOS. Игрице доносе велику зараду како онима који их праве, тако и држави кроз порез. Процењује се да просечни амерички становник дневно проведе око двадесет и три минута играјући игрице. Такође се сматра да просечно америчко домаћинство троши око 45$ купујући игрице. Доскорашње слабо интересовање великих Gaming компанија за Линукс може се сматрати узроком мањег броја игрица за Линукс. На основу броја игара које су доступне за Линукс, могло би се закључити да Линукс користе људи који не воле да играју игрице. Заправо, велики број блогера и Wine заједница говоре у прилог све веће потражње игрица међу корисницима Линукса.

Историја

Давне 2002. године Lee Vermeulen и Jesse McGibney основали су развојни тим под именом Alientrap. Истовремено почиње развој игрице Nexuiz. Прва верзија објављена је 2005. године. Покретач игре (енг. game engine) је DarkPlaces, модификовани Quake покретач игре. Изворна идеја била је да се направи deathmatch игрица с неколико нивоа и једним карактером. Скоро три године од прве верзије, 29. фебруара 2008. године, објављена је верзија 2.4, која је донела велика побољшања графичког окружења. Додата су два нова играчка мода, као и три нове мапе. Након објаве ове верзије забележен је велики пораст броја играча.

Опис игре

Nexuiz је нативна FPS (енг. first person shooter) игрица за Линукс. По учитавању игрице из звучника излази компјутеризовани звук који казује Welcome to Nexuiz. Кориснички интерфејс (енг. GUI), музички амбијент, играчки модели, мапе и оружја утичу да целом игром влада футуристичка атмосфера. Стандардни мени садржи три прозора: Singleplayer, Multiplayer и Settings. Singleplayer прозор нуди два нивоа за 2.5 верзију и један ниво за верзију 2. Постоји и опција instant action при чему се учитава мапа насумично с ботовима. Прозор Multiplayer поседује четири таба (servers, create, demos и player settings) и приказује листу сервера. Излистани су називи сервера и мапа, затим мод игрице и број играча. На врху листе налази се филтер за одабир, те је могуће поређати мапе по броју тренутно присутних играча. Разликују се следећи играчки модови:

  • deathmatch – сви играчи боре се међусобно. Циљ је достићи одређен број поена.
  • team deathmatch – постоје два тима, црвени и плави.
  • frozen – овај мод подсећа на дечју игрицу „Ледени чика“. Након губитка животних поена (енг. healths), играч се дословно замрзне у месту. Унесрећени се може откравити након што га играч из тима додирне. Циљ је заледити све играче из противничког тима.
  • capture the flag – два тима треба да чувају своју, а истовремено да украду противничку заставу. (Вероватно је једино оружје ласер – инстант kill.)
  • last man standing – једини циљ је преживети борбу.
  • domination – тим треба да освоји и да одбрани контролне пунктове, те на тај начин освоји што више поена.

Остали модови су keyhunt, assault, onslaught, race, runmatch, arena

Постоји девет различитих типова оружја. По читавој мапи дисеминовани су животни поени (енг. healths) и оружје. Њихова дистрибуција зависи од саме мапе. Многе мапе прилагођене су тачно одређеном играчком моду. На аутора овог текста најјачи утисак оставио је frozen мод, мод „Леденог чике”, искључиво због тога што у виртуелном свету илуструје део детињства (прим.аут.). Саставни део мапа су портали за телепорт и специјални елементи који играчу дају посебне способности.

Контроверза

У марту 2010. године објављено је да је лиценцу за Nexuiz Lee Vermeulen продао IllFonic студију за развој игара. Овакав поступак изазвао је велико незадовољство оних који су годинама учествовали у развоју игре. Могло би се рећи да су чак и преварени. То је резултирало напуштањем Nexuiz-а и оснивањем fork-а по имену Xonotic. Од тада, изворни Nexuiz постаје Nexuiz classic, а комерцијална игра на бази CryEngine 3 покретача игре добија име Nexuiz. Осмог септембра 2011. године објављена је верзија 0.5 игре Xonotic. Већ тада је имплементирана подршка за више језика, направљено је седам мапа, додата су возила, а побољшано је и оружје. Тада је тим Xonotic најавио да је циљ да направе најбољу open-source FPS игру. Данас се често међу корисницима Линукса у сленгу за Nexuiz classic каже само Nexuiz.

Закључак

Nexuiz је пример игрице објављене под GNU GPL лиценцом, која се развијала без финансијских средстава, а која по много чему парира комерцијалним игрицама. Управо ово је доказ да FLOSS може претећи остале и у области игрица. Надамо се да ће време то потврдити.