четвртак, 25 априла, 2024
Забавне стране

Рибљи филети следеће генерације

Аутор: Гаврило Продановић

Децембар је прошао, а нова година је дошла. Ноћи ће још и даље бити дуге и хладне, а јутра тешка за устајање. На јутарњу кафу у овим хладним данима трошимо много времена, чини нам се као вјечност, а умове замарамо филозофским питањима и преиспитивањем себе шта смо учинили претходне године и хоћемо ли учинити ишта ове која нам је дошла „пред ноге”. Тренутно не желимо да радимо било шта, ни да кодирамо ни да компајлирамо, али да бисмо одморили душу од тешких питања и загријали ум за дан што нас следује, ископали смо за вас један стари наслов који је можда и заборављен: Fish Fillets – Next Generation.

Филети су игра из жанра пузли чија се радња одвија под океаном у којој је потребно наћи сигуран излаз помјерајући препреке по мапи, користећи двије рибе: плаву која је велика и снажна; и црвену која је мања и практичнија, али без довољно снаге да помјера тешке препреке. Игрица је објављена 1998. године као комерцијална за Windows платформу. Године 2002. је постала бесплатна (енг. freeware), да би 2004. године била поново објављена са читавим изворним кодом под GNU/GPLv2 лиценцом. Исте те године изашао је и fork отвореног кода Fish Fillets – Next Generation, који се нативно могао компајлирати и покренути на Linux-у користећи C++, SDL и Lua.

Графика је, као што вјероватно слутите, дводимензионална, а нама лично је то склад шаренила које нас чини срећним. Музика и звукови су нам углавном били пријатни кроз читаву игру, али признаћемо да постоје мелодије које су нас чиниле нервозним у одређеним нивоима када нам рјешавање није пошло за руком. Вријеме које будете проводили играјући игрицу трошићете размишљајући и смишљајући идеју за излаз, а један мањи дио за провјеру својих идеја, што је чини идеалном занимацијом уз неки напитак. У почетку нивои су веома лагани, механички и досадни, а детаљне инструкције за игру долазе тек у другом нивоу, гдје је све објашњено шта се смије, а шта не. Како будете одлазили све даље, долазиће нове врсте препрека, пронаћи излаз постаје теже, а у тренуцима ће се чинити као и да не постоји, што ће игрицу учинити веома изазовном. Као савјет рећи ћемо вам да је у паузи тајна за рјешавање, да проблем пребаците у несвјесно и сутра ујутро рјешите оно што данас нисте могли, а понекад ће вам бити потребан одмор и од неколико дана (можда и мјесец) да бисте рјешили неки ниво.

За крај, споменућемо да постоји могућност да сачувате и учитате игру, као и опција да се вратите корак унатраг (енг. undo). Као последње изненађење рећи ћемо вам да постоји порт за Android, па своје идеје можете испробати и вријеме скратити било гдје у покрету.