субота, 20 априла, 2024
Представљамо

rEFInd

Аутор: Стефан Ножинић

Увод

rEFInd је софтверска апликација за EFI (Extensible Firmware Interface) системе која омогућава избор више оперативних система на једноставан начин. Ово је само управник бута (boot) и у овом броју вам представљамо о каквом пројекту је реч и како се може применити.

Шта је (U)EFI?

Пре него што представимо сам пројекат, требало би прво да скренемо пажњу и детаљније да представимо проблематику. EFI је настао као замена за досадашњи БИОС (Basic Input/Output System) и развила га је компанија Интел. Овај приступ је касније замењен UEFI стандардом. EFI технологија има предност у случајевима као што су:

  • Покретање система на дисковима преко 2TB меморије коришћењем GPT технологије.
  • Независност од специфичне архитектуре процесора.
  • Модуларан дизајн.
  • Добро окружење пре учитавања оперативног система што подразумева и мрежну подршку.

Технологија омогућава употребу 32-битних и 64-битних адреса на процесорима који то подржавају. Раније, БИОС технологија то није омогућила, већ се увек користила 16-битна имплементација из историјских разлога.

Партициона шема

EFI технологија има другачију шему партиција. Док је стари приступ подржавао само MBR (Master Boot Record) шему, нова технологија подржава GPT шему која омогућава већи број примарних партиција. Са старим приступом тај број био је ограничен на четири примарне партиције, од којих је свака морала да има капацитет мањи од 2TB.

Апликације

UEFI подржава израду апликација које би се покретале независно од оперативног система. Ове апликације се могу накнадно инсталирати. Пример таквих апликација су покретачи (loader) оперативних система као и управници бутовања.

EFI системска партиција

EFI подржава посебну партицију за смештање разних потребних информација као што су потребни подаци за руковање рачунаром и специфичне апликације. Ова партиција је најчешће FAT32 систем датотека.

Бут менаџер и бут лоудер – има разлике

Од популаризације GRUB управника многи корисници су остали без објашњења каква је разлика између бут лоудера (boot loader) и бут менаџера (boot manager). Ово се дешава јер GRUB пружа обе услуге у склопу једног програма, па се тиме теже види разлика између ова два појма. Бут менаџер је управник помоћу којег је могуће изабрати оперативни систем за покретање. Он не зна ништа специјално о оперативном систему, па тиме не зна ни како да га покрене. Он само зна да треба да покрене бут лоудер за тај систем. Када је систем изабран, покреће се специфичан бут лоудер за тај систем који је задужен за даљи процес покретања кернела. За разлику од GRUB управника, rEFInd пружа само услуге бут менаџера, што у почетку може звучати поражавајуће за овај пројекат. Када узмемо у обзир да већина система данас има бут лоудер у склопу кернела (укључујући и Линукс од новијих издања) овај проблем је превазиђен.

Инсталација

rEFInd постоји као .deb и као .rpm пакет, али постоји и запакован као .zip архива. Захваљујући томе, пакет је могуће инсталирати употребом dpkg команде на дистрибуцијама базираним на Дебијану као и употребом rpm команде на дистрибуцијама које користе тај начин паковања пакета. За Убунту постоји и PPA репозиторијум па, rEFInd може бити инсталиран на следећи начин:

sudo apt-add-repository ppa:rodsmith/refind
sudo apt-get update
sudo apt-get install refind

Независно од тога који начин од горе описаних користите, rEFInd ће аутоматски бити пребачен на ESP и бити постављен као подразумевани управник.

Конфигурација

rEFInd би требало да вам пружи задовољавајућу функционалност без додатне конфигурације после инсталационог процеса. Он ће аутоматски детектовати лоудере оперативних система коришћењем претраге по свим партицијама које препозна. У случају да сте напреднији корисник и да желите да модификујете понашање rEFInd-а, то можете урадити изменом његове конфигурационе датотеке. Постоји глобална конфигурација и конфигурација за сваки систем посебно. Овај текст би постао превише дугачак када бисмо улазили у детаље саме конфигурације па вам зато препоручујемо, ако имате потребу за додатном конфигурацијом, да посетите документацију пројекта или, ако имате неке недоумице, да контактирате с нама преко наше е-поште.

За крај

Желели бисмо да овај текст закључимо оценом да је овај пројекат доста занимљив, да пружа задовољавајућу функционалност и да омогућава корисницима који користе овај систем покретања лако покретање својих оперативних система. Још једном желимо да вам скренемо пажњу да нам се обратите и укажете ако смо нешто важно пропустили да поменемо или ако нам се негде поткрала грешка.

http://www.rodsbooks.com/refind/