среда, 8 маја, 2024
Интернет, мреже и комуникације

То су само метаподаци?

Аутор: Петар Симовић

Шта су, заправо, метаподаци? Најкраће речено, то су подаци о подацима или информације које описују податке.

Најпре да направимо разлику између података и метаподатака. Подаци су, например, снимак (или транскрипт) ваших телефонских разговора, садржај порука које пишете, примате или шаљете, подаци које качите на интернет или преузимате, претраге Гуглом, постови на форумима, дописивања на IRC каналима или другим четовима, аудио и видео снимци Скајп разговора, и тако даље.Хајде да видимо шта би били одговарајући метаподаци за ове примере:

  • За телефонске разговоре метаподаци могу бити локација учесника, бројеви телефона, трајање разговора, IP и MAC адреса.
  • За поруке, четове и Скајп, или друге видео-аудио комуникације, слично је као код телефонских разговора.
  • Код форума и претрага Гуглом има мало мање метаподатака, али Гугл и разни сајтови и форуми ионако чувају логове о корисницима што су такође метаподаци.

Ако до сада, којим случајем, нисте увидели опасност по приватност у овим метаподацима, које свако од нас смртника свакодневно оставља за собом у свету интернета и осталих дигиталних комуникација, надамо се да ће вас овај пример макар подстаћи на размишљање, а можда и на нешто више.

Замислите да неко (зваћемо га посматрач) стално сакупља метаподатке које за собом остављате као мрвице хлеба. Посматрач, рецимо, зна да се налазите на аутопуту недалеко од фамозног Фекетића, да се не крећете, да зовете АМСС, затим шлеп службу и можда такси, али не зна шта сте разговарали. Или посматрач види да сте прво звали аеродром Никола Тесла, па одмах потом такси, али не зна шта сте разговарали. Или посматрач види да сте звали прво шест бројева чије идентитете такође зна, па види да се они затим крећу ка вама – GPS (енг. Global Positioning System), па затим пица сервис, Мекдоналдс, и неку познату продавницу кинеске хране, али не зна шта сте разговарали.

Посматрач не мора да буде много паметан нити да прислушкује ваше разговоре да би схватио шта се дешава, или шта ће се десити. Сасвим му је јасно да вам је у првом примеру ауто стао на аутопуту, затим да сте се у другом случају упутили на аеродром и да можда путујете ван земље, или сте послали такси по некога са аеродрома, а да у трећем случају окупљате журку код вас. Више можете погледати на: http://goo.gl/7vUjP .

Иако су то „само” метаподаци, треба бити свестан да ти метаподаци о вама стварају једну дигиталну слику, или боље рећи дигитални мозаик, и на неки начин вас јединствено одређују. Поготово када се плански прикупљају на више нивоа (компјутер, паметни телефон, паметни аутомобил и кредитна картица), метаподаци чине ваш дигитални идентитет. Али, да ствар буде још гора, та слика о вама не мора нужно бити истинита, јер се лако може лажирати. Рецимо, можете заменити телефоне или аутомобиле са неким намерно или случајно, или вам неко може једноставно украсти телефон, лаптоп, или кредитну картицу. Занимљив видео: http://goo.gl/KO1fKf.

Ево једног примера који вас може увући у велике невоље. Рецимо да пролазите неком забаченом улицом и да вам неприметно испадне телефон, али ви то не приметите и наставите даље својим путем. У тој улици се само неколико минута касније деси неко убиство, и вас позову у полицију као осумњиченог. Ако којим случајем немате добар алиби, или немате сведока да посведочи да нисте били у тој улици, него тамо где сте стварно били, а других сведока нема – можете јако лоше проћи. Занимљиви видео: http://goo.gl/spS5OZ .Метаподаци се такође налазе и у фајловима/подацима које свакодневно преузимамо са интернета, правимо и користимо. Сваки тип податка може да садржи одређене метаподатке који боље описују сам податак, као, например, време настанка податка, колико је времена потрошено за његово креирање, колико пута му је приступљено, кад је последњи пут приступљено, и тако даље. Иако се овакви метаподаци можда још увек чине безазленим, они могу садржати и IP адресу рачунара са ког су направљени, GPS координате (најчешће PNG формат слика са телефона), ко га је направио (личност или компанија/организација), назив уређаја и модел са кога је направљен као и MAC адресу уређаја, мејл адресу креатора, софтвер којим је направљен, и тако даље. Све ово може много да нашкоди приватности изворног креатора фајла, поготово ако је садржај поверљив. Уколико неко пресретне тај податак на интернету, може сазнати од кога је потекао. Да ово може бити катастрофа по креатора таквог фајла, може илустровати пример торента. Ако сте дошли у посед неких слика или видео материјала или текста који желите да поделите са светом преко неког торент сајта, морате тај податак прво очистити од метаподатака, да не би свако ко скине то што сте окачили сазнао да ви стојите иза тога.

Људи се константно прате, метаподаци се сакупљају и то није сада већ ништа ново, али можемо да се трудимо да иза себе остављамо мало мање нежељених метаподатака, и да их такорећи чистимо из података које размењујемо. На срећу постоје програми који ово добро раде.

Најпре је потребно да видимо које све метаподатке неки фајл садржи, како бисмо се уверили да ови метаподаци стварно постоје и да је фајл безбедан након њиховог брисања.

Ако користите оперативне системе ГНУ/Линукса, треба да из терминала преузмете и инсталирате програм под називом exiftool:

sudo apt-get install exiftool

Овај програм ће нам пружити увид у све метаподатке које фајл садржи. Коришћење је из терминала, али је зато веома једноставно, само га покрените на следећи начин:

exiftool File

или

exiftool /putanja/do/fajla/počev/od/korenog/direktorijuma

Добићете приказ метаподатака које је програм пронашао. Сада је потребно да видимо да ли је податак „прљав”, тј. да ли има у њему нешто да се брише, и да, ако има, из њега све непотребно обришемо. Ту ће нам помоћи други програм звани MAT (енг. Metadata Anonymisation Toolkit) кога можете наћи на сајту: https://mat.boum.org/ или једноставно за кориснике Убунтуа и Дебијана у Софтверском центру, или га можете инсталирати из терминала:

sudo apt-get install mat

MAT ће проверити да ли је податак „прљав” или не, и за вас га очистити од нежељених метаподатака.

Када очистите фајл, он је спреман за дељење са другима, а ви сте безбедни јер нико не може рећи да је фајл потекао са вашег рачунара.