петак, 26 априла, 2024
Представљамо

Анки

Аутор: Стефан Ножинић

Често нам је потребно да упамтимо неке ствари као што су речи страног језика или неке битне чињенице. Исто тако, треба напоменути да те упамћене ствари не остају дуго у нашој меморији, па их морамо освежавати и обнављати. Ово је посебно битно код учења страног језика или, рецимо, код памћења битних година у историји. Данас, када нам технологија може помоћи у многим деловима наших живота, треба је искористити и овде како би оптимизовали угођај и ефикасност оваквог вида учења.

У овом чланку вам представљамо софтвер отвореног кода намењен онима који треба да запамте неке чињенице и ствари, и који то треба да обнављају после неког времена.

Шта јe Анки?

Анки је програм отвореног кода који омогућава да забележите оно што треба да запамтите на мале картице које имају две стране. Предња страна картице је она са питањем, док је задња страна она са одговором. Помоћу овог модела омогућено је учење, као и касније испитивање и обнављање наученог.

Не само да вам омогућава да правите своје картице, него води и евиденцију о томе које сте картице заборавили да обновите, колико сте их научили и тера вас да их редовно обнављате.

Инсталација

Анки је могуће инсталирати кроз ризнице ваше дистрибуције Линукса или преузети га директно са званичног сајта. У другом случају, процес инсталације зависи од оперативног система који користите. Овде је потребно нагласити да је Анки доступан за Виндоуз, Линукс и ОС-Икс (OSX) за употребу на десктоп рачунару, као и за Ај-ОС (iOS) и Андроид за употребу на мобилним уређајима.

Употреба

Приликом покретања Анкија, појављује вам се главни изборник шпилова. Ово значи да можете имати више различитих шпилова карата за различите ствари. Подразумевано постоји само један шпил – default. За сваки шпил можете додати картицу. Када додајете картицу, имате да изаберете тип картице (основни тип или тип који вам омогућава прављење две картице са обрнутим странама). Код основног типа картице се прави само једна картица где је предња страна оно што напишете на предњој страни а задња страна оно што напишете у одељку за ту страну. Приликом прављења типа картице који омогућава reversed метод, праве се две картице на основу података о једној. Прва картица на предњој страни има оно што сте написали у одељку за предњу страну, а на задњој страни оно што сте написали у одељку за задњу страну. Поред ове картице, код овог типа се прави и додатна картица која има обрнути редослед страна. Односно, оно што сте написали на предњој страни постаје задња страна и обрнуто. Ово је доста корисно ако учите страни језик, па тако можете проверити да ли знате како се реч са страног језика преводи на наш језик, али и обрнуто, како се наша реч преводи на страни језик. Ово је могуће постићи употребом овог комбинованог типа јер тиме не морате да правите две картице већ је довољно направити једну, а Анки ће за вас направити другу са обрнутим странама.

Синхронизација са осталим уређајима

Анки вам омогућава да се синхронизујете са осталим уређајима. Ово чак не значи да треба да имате инсталирану Анки апликацију на вашем уређају, већ је довољно да имате инсталиран веб-претраживач на свом уређају. Синхронизација се врши тако што направите налог на AnkiWeb-у и потом пребаците ваше локалне картице на сервер. Сада можете тим подацима приступити са било ког уређаја који поседује веб претраживач. Наравно, ако за ту платформу постоји нативна Анки апликација, препоручујемо да њу користите уместо сувог веб-претраживача, јер ће вам понудити бољи угођај при коришћењу.

Закључак

Слободан софтвер је још једном доказао да може бити од велике помоћи у образовању и да може бити веома употребљив. Надамо се да ће у будућности школе почети да користе Анки како би се ученицима олакшао процес учења. У сваком случају, препоручујемо вам да сами испробате могућности овог софтвера јер овај текст није довољан да се све могућности опишу и помену.