уторак, 16 априла, 2024
Пулс слободе

Пети „Опен Веј” – Ново Место, 2015.

Аутор: Нино Вранешић

Ново Место је у петак, 24. априла 2015, поново било домаћин конференције „Опен Веј” (Open Way). Традиција организовања догађаја отвореног кода у Новом Месту је сачувана и ове године се слави помало јубиларна пета годишњица.

Цела прича је почела на Факултету информационих наука у Новом Месту. Бивши студент постдипломских студија информатике у савременом друштву, Нино Вранешич, оснивач и идејни вођа, још 2011. године је први пут организовао манифестацију под називом „Дан отвореног кода”. Током година тим и идеја су се проширили, да би на крају „процветали” кроз формирање Стартaпа Новог Места, који постаје центар технолошких и предузетничких трендова међу младима у југоисточном делу Словеније. Као резултат те идеје и ове године је успешно завршена конференција „Опен Веј” у коорганизацији Факултета за информационе студије, Стартапа Новог Места и Мозила Словеније.

Догађај је ове године одржан у просторијама Бизнис инкубатора Подбрезник. У преподневном делу биле су организоване три веома посећене радионице. Учесници су могли да уче програмирање микроконтролера Ардуино, научили су како да направе сајт Друпалом и могли су да надограде своје знање програмирања у СмартНинџа радионици уз помоћ алата Бутстреп.

Поподневни део конференције је угостио говорнике који су припремили занимљива предавања за публику.

Говор о слободном и јузер-френдли софтверском пакету КДЕ припремио је и одржао Јуре Репинц.

Како је опен-сорс ушао у РТВ Словенија рекао нам је Тит Петрич.

Боштјан Јерко својом духовитошћу привукао је интересовање учесника за електротехнику предавањем о Ардуину.

„Да, можете користити математику за стварање музике”, открила нам је Др Лорена Михелач, која је представила програмски језик Пјур Дата (PD).

Изток Смолич објаснио нам је зашто је отворени код важан за сваког појединца и како лако можемо уз помоћ отвореног кода развити добар посао.

Из Албаније угостили су младог амбициозног дизајнера имена Елио Коши. Он је представио кључне кораке у међусобној сарадњи при стварању дизајна у заједници отвореног кода.

„Опен Веј” није само још једна конференција из области информационих технологија која представља и промовише отворени код. Матјаж Хорват, инжењер у Мозили, о конференцији је рекао: „Отворени пут (Open Way) није типична опен-сорс конференција, нити обични технолошки догађај. То је стециште технолошких решења и изазова заједнице отвореног кода које шири свест да је идеја отвореног кода шири појам од технологије.” Тако је ове године конференција, поред тога што је покривала подручја рачунара и информатике, представила и опен-сорс приступе у другим областима. Опен-сорс приступи се могу применити у свим друштвеним сферама, од науке до културе.

Последњи сет је био посвећен аплицирању опен-сорс принципа у медијима. Анже Вох Боштиц и Домен Савич су представили начин да се побољшају медији и како да они постану отворенији. Боштиц је у свом излагању објаснио како они раде на порталу „Под чрто” – да из мора података направе причу која је објективна. Портал „Под чрто” све базе података слободно објављује. Домен Савич, који се залаже за боље медијe, настоји да достигне свој циљ својом кампањом „Дајмо медије у медије”. Он каже да медији треба да слободно пружају информације грађанима, при чему је кључ активизам и учешће грађана, као што је то случај у опен-сорс заједницама.

Конференција је завршена пикником на отвореном у отвореном уреду Подбрезник. Догађај је ове године привукао посетиоце из свих крајева Словеније. Бесплатан улаз са ограниченим бројем карата, по свему судећи, привлачи и спонзоре. Интеракција учесника током догађаја и на завршном пикнику такође привлачи разне компаније и послодавце. Фирма Доменца је у току конференције објавила конкурс за запошљавање.

Можемо рећи да „Опен Веј” обезбеђује место сусрета за појединце и предузећа. Он представља плодно тло за изградњу и неговање личних и пословних веза. „Опен Веј” тако следи своју мисију повезивања и ширења свести да је опен-сорс идеја вредна ширења.