четвртак, 25 априла, 2024
Пулс слободе

BarCamp BL 0x01 – шта сте пропустили

Аутор: Јелена Георгијевић Красојевић

У суботу, 6.6.2015. године, одржан је први бањалучки Баркамп под називом „Баркамп БЛ 0x01” (BarCamp BL 0x01) на Електротехничком факултету у Бањaлуци. Сам циљ овог првог окупљања је био да се пробуди и анимира заједница, те да се врати динамика дешавања у Бањалуци. Све заједнице из окружења су биле више него добродошле.

Такође, циљ првог бањалучког Баркампа је повезивање заједница како регионално тако и интернационално, затим дружење, хакерисање, учење и умрежавање. Посебан нагласак је на јачању и ширењу заједнице, као и на стварању могућности да комплетно окружење има место на којем би се размењивала новостечена знања и искуства. Надамо се да смо овом приликом остварили наш циљ, пошто је „Баркамп БЛ 0x01” окупио око педесет учесника – што из земље, тако и из иностранства.

Баркамп је званично започео Никола Ненадић предавањем „Embedded real-time GNU/Linux”. Потом је уследио Марко Грумић предавањем – Увод у io.smashthestack.orgWarGames how-to. Јелена Георгијевић Красојевић најавила је BalCCon2k15 – Third Luck The Charm – Balkan Computer Congress, који ће се одржати у Новом Саду од 11. до 13. септембра у Музеју савремене уметности Војводине.Затим је уследило предавање Даниела Куртјака – Прављење апликација са графичким корисничким интерфејсом за уграђене рачунарске системе. Предавање је било везано за развој апликација са графичким корисничким интерфејсом за уграђене рачунарске системе као што су Set Top Box и аутомобилски панели. Демонстрација је одрађена на производу развијеном у R&D одељењу RT-RK компаније и односила се на прављење апликација са графичким корисничким интерфејсом кориштењем прилагођеног развојног окружења Еклипс (Eclipse). Графички кориснички интерфејс базиран је на Луа програмском језику и описан путем Икс-ем-ел (XML) схема, које су се касније извршавале на симулатору на личном рачунару писаном у програмском језику C++.

После Даниела Куртјака уследило је веома интересантно предавање „Управљање временом”, које је одржао Горан Вукаловић. Време – највреднија ствар коју један човек поседује. Неки га имају довољно да заврше све обавезе и послове, док их други пребацују за неки наредни период, или их никада не доврше. У чему је разлика? Шта нам је потребно да завршимо све обавезе на време? Временска машина? Литри кофеинских напитака? Можда. На овом предавању смо прошли кроз неколико једноставних али корисних техника за боље распоређивање и ефектније кориштење времена.

Први бањалучки Баркамп имао је част да затвори Стефан Стојановић предавањем How to Arduino hard.

Баркамп је после настављен дружењем у кафићу Хармонија до касно у ноћ. Организатори првог бањалучког Баркампа су Огњен Видовић, Марко Грумић и Марко Ивановић. Овом приликом им се захваљујемо на гостопримству и на одличној организацији Баркампа у нади да ће у што скорије време организовати неко ново дешавање у Бањалуци.

Они који су пропустили Баркамп, детаљан распоред предавања могу пронаћи на интернету: https://events.lugons.org/?p=1856.